Sosyal Medya

Para-banka-finans

Goldman Sachs da TCMB’den faiz indirim tarihini öteledi

Konsensusu aşan Eylül enflasyonu global yatırım bankalarının ayarını bozdu

Goldman Sachs da TCMB’den faiz indirim tarihini öteledi

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Merkez Bankası’ndan ilk faiz indirim beklentisini kasım ayı olarak tahmin ettiğini ilan etmişti, ocağa ötelediğini açıkladı. Eylül TÜFE’nin hem manşet hem de  çekirdek göstergeler düzeyinde TCMB’nin enflasyon patikasının çok üstüne çıkması global yatırım bankalarının moralini bozdu.

 

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, TCMB’den ilk faiz indirim beklentisini kasımdan ocak ayına ötelediğini açıkladı. Banka, TCMB’nin erken gevşeme yapma riskinin düşük olduğu görüşünde. Bankanın hafta içinde  yayınladığı notta şunlar kaydedildi: “Arka arkaya açıklanan enflasyon verileri, merkez bankasının politika faizini düşürmesi için gereken seviyenin üzerinde kalmaya devam ediyor. Enflasyonda yavaşlama olmaması ve hanelerin satın alma gücündeki sürekli aşınma, aralık ayında asgari ücretin daha yüksek olma olasılığını da artırıyor ve gelecek yıl enflasyona yönelik yukarı yönlü risk oluşturuyor.”

 

 

Barclay’s Ekim’e işaret etti

 

Barclays, TÜİK’in dün açıkladığı Eylül ayı enflasyon rakamlarının hayal kırıklığı yarattığını, Ekim verisinin de benzer şekilde gelmesi halinde TCMB’den faiz indirim beklentilerinin ötelenebileceğini söyledi.

 

Barclays yayınladığı yatırımcı notunda, “Eylül ayı TÜFE verisinin aylık bazda %3,0 olarak gerçekleşmesi olumsuz bir sürpriz olmuştur. Baz senaryomuz ilk faiz indiriminin Kasım ayında 250 bp olacağı yönündedir. Ancak, Ekim ayı TÜFE verisinin de tatmin edici olmaması durumunda (yani aylık %2’nin üzerinde), TCMB’nin ilk faiz indirimini Aralık veya Ocak ayına ertelemeyi düşünebileceğini düşünüyoruz” dedi.

 

 

JPMorgan, TCMB faiz indirim tahminini öteledi

BloombergHT’ye göre, beklentilerin üzerinde gelen aylık enflasyonun ardından JPMorgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ilk faiz indirimine ilişkin beklentisini öteledi. Daha önce ilk indirimin Kasım’da yapılacağını öngören banka bu beklentisini Ocak ayına çekti.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler