Sosyal Medya

Ekonomi

EBRD: Yatırımcı Türk bankalarından memnun

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Finansal Kurumlar Yönetici Direktörü Francis Malige, Türk bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısını koruduğunu belirterek,…

EBRD: Yatırımcı Türk bankalarından memnun

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Finansal Kurumlar Yönetici Direktörü Francis Malige, Türk bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısını koruduğunu belirterek, bankaların karlılığındaki dalgalanmalara rağmen bu konuda endişe taşımadığını ifade etti.

Malige, Türk bankacılık sektörü üzerine Anadolu Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, EBRD’nin Türk bankalarıyla uzun süredir işbirliği içinde olduğunu ve son dönemde imzalanan finansman anlaşmalarının sayısında artış olduğunu vurguladı.

“Yılın bu dönemi itibarıyla Türk bankacılık ve finans sektöründeki yatırımlarımız 600 milyon Euro civarında, ancak yıl henüz bitmedi ve yıl sonuna kadar yatırımlarımıza devam edeceğiz,” diyen Malige, geçen yıl Türkiye’ye yapılan toplam 2,5 milyar Euro’luk yatırımın 1,2 milyar Euro’luk kısmının finans sektörüne yapıldığını belirtti.

Türk ekonomisinin yüksek enflasyon döneminden çıkmaya başladığını ve toparlanma sürecinde olduğunu kaydeden Malige, bu dönemde Türk bankalarının güçlü bir performans sergilediğini söyledi.

Yaklaşık 20 yıldır Türk bankacılık sektörünü yakından takip ettiğini belirten Malige, “Türk bankacılık sektörü güçlü sermaye ve likidite tamponlarına sahip. Bu, zorlukların olmadığı anlamına gelmiyor. Sektördeki en büyük sorun, yüksek faiz ortamının yarattığı belirsizlik. Ancak, daha istikrarlı bir makroekonomik politika sayesinde bu belirsizlik azalıyor. Karlılıkta dalgalanmalar olsa da sağlıklı seviyeler korunuyor. Bu nedenle bankaların karlılığı konusunda endişe taşımıyorum. Türk bankalarının güçlü sermaye yapılarıyla ilişkilerimizden memnunuz,” dedi.

Son 12 aydır Türkiye’de ortodoks makroekonomik politikaların uygulandığını vurgulayan Malige, “Ortodoks politikaların devamı çok önemli. Yabancı yatırımcılar ve kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye’nin bu politikalarına güven duyuyor,” diye ekledi.

Yeşil ve dijital dönüşüm konusuna da değinen Malige, küçük ve orta ölçekli işletmeleri Türkiye’de dijitalleşme ve yeşil dönüşüm yatırımlarına yönlendirdiklerini belirtti. Bu kapsamda 750 milyon Euro’luk bir yeşil ekonomi programı başlattıklarını, özellikle AB’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması gibi düzenlemelerin bu dönüşümde kritik rol oynadığını ifade etti. AB’ye ihracat yapan firmaların temiz enerji kullanmamaları durumunda vergi yükü ile karşılaşabileceğini hatırlatan Malige, bu mekanizmanın etkilerini minimize etmek için tüm paydaşlarla işbirliği içinde olduklarını dile getirdi.

EBRD’nin deprem bölgesine yönelik yatırımlarına da değinen Malige, depremin ardından bölgeye 600 milyon Euro’luk finansman sağladıklarını ve bu kaynağın büyük bir kısmının işletmelere aktarıldığını söyledi. Bu aşamada Türk bankalarıyla işbirliği yaparak bölgedeki işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler