Sosyal Medya

Para-banka-finans

Dr. Ozan Özerk, The Economist’in Düzenlediği Panelde Gömülü Finansın İlerleme Karnesini ve Geleceğini Anlattı

Advertorial     Bahreyn, 14 Ekim 2024 – Ozan Elektronik Para’nın kurucusu, başarılı Türk girişimci Dr. Ozan Özerk, geçen hafta…

Dr. Ozan Özerk, The Economist’in Düzenlediği Panelde Gömülü Finansın İlerleme Karnesini ve Geleceğini Anlattı

Advertorial

 

 

Bahreyn, 14 Ekim 2024 Ozan Elektronik Para’nın kurucusu, başarılı Türk girişimci Dr. Ozan Özerk, geçen hafta Bahreyn’de yapılan Fintech Forward etkinliğinde gömülü finansın hem ilerleme karnesini çıkardı hem de geleceğine yön verecek gelişmeleri anlattı. The Economist dergisiyle Bahreyn Ekonomik Kalkınma Kurulu (EDB)’nun ortaklaşa düzenlediği etkinlik, fintech ortamını şekillendiren son trendleri tartışmak üzere yenilikçileri, sektör liderlerini ve kamusal karar vericileri her yıl bir araya getiriyor.

“Check-in: Embedded Finance” başlıklı panelde Dr. Özerk, gömülü finansın özellikle son beş yılda kaydettiği ilerlemeyi özetledi ve finansal hizmetleri tüm dünyada yeniden şekillendirecek büyük potansiyeli hakkındaki fikirlerini paylaştı. The Economist’ten Jan Piotrowski’nin moderatörlüğündeki panelde Dr. Özerk, küresel ödeme sistemleri sağlayıcısı OpenPayd dahil bir dizi başarılı fintech kurarken edindiği deneyimlerinden örnekler sundu. Additiv’den Niraj Naetsawan panelin diğer katılımcısıydı. İkili, dinleyicilere gömülü finansın artık yüksek bilinirlik kazandığını vurgulayıp birçok sektörde finansal katılımı ve operasyonel verimliliği artırmaktaki başarısı ışığında geleceği konusunda verimli bir görüş alışverişinde bulundular.

“Yetersiz bankacılık ve finansal hizmet alanlara ulaşmanın daha akıllıca yolu”

Dr. Özerk, gömülü finansın son beş yılda kaydettiği önemli adımlara, uygulama pratiklerine ve yetersiz hizmet alan pazarlardaki dönüştürücü etkisine dikkat çekti. “Dünya genelinde pek çok bölgede insanlar hala finans hizmetlerinden yeterince faydalanamıyor. İster alt yapının yetersizliği, ister geleneksel sistemlere duyulan güvensizlik ya da başka pek çok nedenden ötürü olsun, bireyler ve işletmeler onlara fayda sağlayabilecek hizmetlere yeterince erişemiyor. Gömülü finans, yetersiz bankacılık ve yetersiz hizmet alanlara ulaşmakta daha akıllıca bir yol sunuyor” dedi. Bu hizmetler baştan anlatılması gerekmeyen, insanların halihazırda güvendiği ve kullandığı platformlara sorunsuz biçimde entegre olarak finansal hizmetleri kolayca erişilebilir hale getiriyor. Dr. Özerk, ödeme hizmetlerinin mesajlaşma platformlarına başarılı entegrasyonunu örnek vererek, gömülü finansın finansal hizmetlere erişiminin kısıtlı olduğu yerlerde gündelik deneyimi nasıl dönüştürdüğüne değindi.

İtibari (fiat) para birimleri ile kripto dünyalarını bağlayan köprü

Dr. Özerk’in konuşmasındaki bir diğer ana tema ise, gömülü finansın ‘TradFi’ diye adlandırılan geleneksel finans kurumlarının dünyasıyla ‘Kripto’ olarak bilinen dijital varlıkların dünyası arasında nasıl verimli bir köprü kurduğuydu. Özellikle Latin Amerika gibi bölgelerde kripto para birimleri yaygınlaştıkça, itibari (fiat) para birimleri ile dijital varlıklar arasında sorunsuz geçişler yapmayı kolaylaştıran çözümlere olan talep artıyor. Dr. Özerk, “Gömülü finans, kriptoya rakip olmak bir yana, kriptonun daha da büyümesini destekliyor.” dedi. Diğer adıyla entegre finansın, kripto işletmelerin tüm ödeme ekosistemlerini tek bir uygulama içinde kalarak yönetmelerine olanak tanıdığını ve kullanıcılar için akıcı bir deneyim sunduğunu açıkladı.

“OpenPayd gibi servis sağlayıcılar, işletmelerin değişen düzenlemeler yükünü almaya yardımcı oluyor.”

Dr Özerk, fintech sahasını çevreleyen ve son zamanlarda artan düzenlemeler nedeniyle fintech mevzuat ortamının karmaşıklaştığına da değindi. İşletmelerin bu olguyla başa çıkmak için şirket içi ekipler kurmaktansa OpenPayd gibi gömülü finans sağlayıcılarıyla çalışmasının faydalarına dikkat çekti. “İçeride kurmak ile satın almak arasındaki çekişme, gitgide tek taraflı hale geliyor” diyen Özerk, işletmelerin büyümeye odaklanabilmeleri için sıkılaşan düzenlemelerin yükünü gömülü finans platformlarıyla ortaklık kurarak karşılamalarının operasyonel ve regülasyonlara uyumluluktaki avantajlarına işaret etti.

Panel boyunca Dr. Özerk, gömülü finansın hem finansal hem de finansal olmayan türdeki işletmeler için benzeri görülmemiş fırsatların önünü açtığını ve dünya genelinde daha akıllı, daha kapsayıcı finansal hizmetlere öncülük ettiğini vurguladı. “Gömülü finansın şu ana dek başardıkları bizi gerçekten heyecanlandırsa da, daha yapabileceği çok iş var” ifadesiyle sözlerini tamamladı.

Fintech Forward, 1000’den fazla küresel katılımcısı ve 40’tan fazla konuşmacısıyla, The Economist ve Bahreyn EDB ev sahipliğinde bu yıl da değerli tartışmaları ve stratejik ortaklıkları teşvik etti; fintech liderlerinin fikir alışverişinde bulunmaları, yenilikleri sergilemeleri ve dijital finansın gelecek gündemini belirlemeleri için canlı bir platform sundu. Dr. Özerk’in Fintech Forward’daki panel konuşması, gömülü finansın artan önemine ve yeni nesil finansal hizmetlere dair geleceğe yönelik görüşler ve pratik içgörüler sağladı.

Dr. Ozan Özerk Hakkında:

Dr. Ozan Özerk, Türkiye’de Ozan Elektronik Para’nın yanısıra Birleşik Krallık merkezli, küresel çapta dijital işletmelere hizmet-olarak-bankacılık çözümleri sunan lider bir gömülü finans platformu olan OpenPayd şirketinin ve Litvanya merkezli European Merchant Bank (EMBank)’in kurucusudur. Tıp geçmişinden gelen, başarılı fintech girişimlerinin sahibi Dr. Özerk, finans ve teknolojinin kesişiminde yer alan, tanınmış bir düşünce lideridir. Çalışmaları, geleneksel ve gelişen piyasaları birbirine bağlayan erişilebilir, yenilikçi finansal hizmetler yaratmaya odaklanmaktadır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler