Sosyal Medya

Gündem

Vergi Paketi’nde son duyumlar:  Kira  geliri istisnası ve gayri menkul vergisi tartışılıyor

Bayramdan sonra her şeye ek vergi var. Ama, hangi ticari faaliyetlere? Ne kadar? Son duyumlar bu haberde

Vergi Paketi’nde son duyumlar:  Kira  geliri istisnası ve gayri menkul vergisi tartışılıyor

Mehmet Şimşek ve ekibi tarafından hazırlanan Vergi Paketinin Bayramdan sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor. Paketin hedefi bu sene GSYİH’nin %5’ne yükselmesi beklenen bütçe açıklarını daraltmak. Daha az bütçe açığı vermek (mali disiplin), ekonomiye aktarılan harcanabilir geliri de  sınırlayacağı için, iç talebi soğutacak ve TCMB’nin enflasyonla mücadelesine katkı sağlayacak.

Bu konuda ilk adım Kamuda Tasarruf Paketinin açıklanmasıyla atılıp hayal kırıklığı yarattı. Maalesef, Cevdet Yılmaz ve Mehmet Şimşek hazırlanan paketin içeriği hakkında çok kısıtlı bilgi vererek, her gün üstüne yenisi eklenen duyumlar ve dedikoduların beklenti ve piyasaları yönlendirmesine adeta çanak tutuyor.

 

ParaAnaliz Vergi Paketiyle ilgili gelişmeleri yakından izliyor. Bu konuda en taze duyum SÖZCÜ’den geldi.  “Kira vergisi zammında yeni gelişme: Tepki geldi, AK Parti’de rahatsızlık yarattı, paketten çıkarıldı” başlıklı (Ekonomim.com’un aktardığı) haberde, kira vergisi ve konut vergisi konusunda yeni gelişmeler anlatıldı. Haberden kritik paragraflar şöyle:

 

Kira vergisi istisnası kalıyor

 

Ev sahiplerinin kira gelirinin 33 bin liraya kadar olan kısmına vergi istisnası uygulanıyor. Bu tutar her yıl yeniden artırılıyor. 2023’te elde ettiği kira geliri 33 bin liranın altında kalanlar istisna sayesinde hiç vergi ödemedi. Daha yüksek kira geliri elde edenler de 33 bin TL düştükten sonra kalan gelirleri üzerinden vergi ödedi. Vergi reformu yasa taslağına işte bu istisnanın tamamen yürürlükten kaldırılması için madde kondu. Ev sahibi ve kiracılar düzenlemeye tepki gösterdi, AK Parti içerisinden de komisyona, “Ev sahiplerinin büyük çoğunluğu kiradan geçiniyor. Yeni düzenleme direkt onları vurur. Çok evi olan zengin etkilenmez, çünkü istisnadan zaten bir ev için yararlanıyorlar” uyarısı geldi. Uyarı ve tepkiler üzerine istisnayı kaldıracak madde taslaktan çıkarıldı.

 

Gayrimenkul vergisinde geri adım yok

Bayramdan hemen sonra Meclis’e sunulması planlanan vergi paketinin içerisinde ayrıca evini 5’inci yıldan sonra satanlardan da vergi alınması, ikinci ve daha fazla evi olanlara kademeli ilave emlak vergisi ve tapu harcı getirilmesi, gayrimenkul satışlarının düşük belediye rayici yerine gerçek piyasa değeri üzerinden yapılması gibi düzenlemeler de bulunuyor. Bu düzenlemelere de tepki geldiği, ancak henüz maddelerin taslakta yerini koruduğu bildirildi.

 

Borsa işlemleri ve kripto paralara vergi nerdeyse kesinleşti

 

Borsa’ya vergi geleceği iddiaları gündem olurken bir açıklama da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan geldi. Yılmaz “Yetkililer açıklamadan söylentilere itibar edilmemeli. Borsada yapılan işlemler üzerinden cüzi bir miktar alma tartışmaları yapılıyor. Borsada kazançlar üzerinden bir vergi yok. Sadece 10 binde 1’ler olur mu bunun tartışması var, işlem ücreti olarak” dedi.

 

Kripto para birimleriyle ilgili olarak, Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında eşit olarak paylaştırılacak yüzde 2’lik bir hizmet bedeli getirilecek. Bu ücret, kripto işlemleriyle ilgili düzenleyici ve teknolojik değerlendirme maliyetlerini karşılamak üzere tasarlandı. Kripto paralar için acil bir işlem vergisi önerilmemekle birlikte, gelecekteki müzakereler piyasadaki gelişmelere bağlı olarak böyle bir önlem getirebilir.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler