Sosyal Medya

Gündem

Trump’a ikinci suikast girişimi: FBI araştırıyor

Donald Trump’ın golf oynadığı sırada yakınlarında ateş açılmasının ardından FBI, ‘suikast girişimi gibi görünen olayı’ araştırdıklarını açıkladı. Peki, olay ve…

Trump’a ikinci suikast girişimi: FBI araştırıyor

Donald Trump’ın golf oynadığı sırada yakınlarında ateş açılmasının ardından FBI, ‘suikast girişimi gibi görünen olayı’ araştırdıklarını açıkladı. Peki, olay ve şüpheli hakkında neler biliniyor?

ABD’nin eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, 13 Temmuz’da bir seçim mitingi sırasında kulağından yaralandığı silahlı saldırının ardından dün Florida’nın Palm Beach bölgesinde golf oynadığı sırada ikinci bir suikast teşebbüsü ile karşı karşıya kaldı. Trump’ın kampanya iletişim direktörü Steven Cheung, “Başkan Trump, civardaki silah sesleri duyulduktan sonra güvende. Şu anda başka ayrıntı yok” açıklamasını yaptı. Olaya ilişkin FBI’dan yapılan açıklamada ise “FBI, Florida West Palm Beach’e intikal etti ve eski başkan Trump’a yönelik suikast girişimi gibi görünen olayı soruşturuyor” denildi. CNN, Fox News ve The New York Times saldırganın kimliğini 58 yaşındaki Ryan Wesley Routh olarak açıklarken, FBI konu hakkında yorum yapmadı.

Saldırı ve saldırı şüphelisi hakkında bilinenler ise şöyle…

Reuters haber ajansının aktardığına göre, ABD’de mevcut ve eski başkanları korumakla görevli olan Gizli Servis, ajanların golf oynadığı sırada Donald Trump’a eşlik ettiğini, bu esnada ajanlardan birinin mülk sınırına yakın bir bölgede, çalıların arasında bir silah kabzası gördüğünü açıkladı. Ardından çok sayıda ajan, şüpheliye en az dört el ateş etti. Silahlı saldırgan ise AK-47 tipi uzun namlulu silahını, iki sırt çantasını, bir GoPro kamerasını ve bir dizi başka eşyayı arkasında bırakarak siyah Nissan marka bir araçla kaçtı.

Palm Beach County Şerifi Ric Bradshaw, bir görgü tanığının şüphelinin aracının ve plakasının fotoğrafını çekmeyi başardığını ve görüntüleri yetkililere teslim ettiğini açıkladı. Bundan kısa bir süre sonra, komşu Martin County bölgesindeki şerif yardımcıları, eyaletler arası yolda şüpheliyi durdurarak gözaltına aldı.

Reuters, ardında çantalarını ve silahını bırakarak kaçan saldırı şüphelisinin sosyal medya platformları X (eski adıyla Twitter), Facebook ve LinkedIn’deki hesaplarını bulduğunu belirtirken, Facebook ve X profillerine açık erişim, olaydan saatler sonra kaldırıldı. Routh’un adına açılmış üç sosyal medya hesabı da şüphelinin Rusya’ya karşı savaşın 2 yılı aşkın süredir devam ettiği Ukrayna’yı desteklediğini gösterdi.

Örneğin, Routh, 21 Nisan tarihinde, X platformunun sahibi Elon Musk’a yine X platformu üzerinden şöyle yazmıştı: “Senden bir roket satın almak istiyorum. Onu, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in sonunu getirmek üzere, Karadeniz’deki yalısındaki sığınağı (hedef almak) için bir savaş başlığı ile doldurmak isterdim. Lütfen bana bir fiyat verebilir misin?”

The New York Times (NYT) gazetesi de 2023 yılında Ukrayna’ya savaşta yardım etmek için gönüllü olan ABD’lilerle röportaj yaparak hazırladığı bir haberde Routh’un da görüş vermiş olduğunu açıkladı. Routh, söz konusu haberde, daha önce Ukrayna’ya seyahat ettiğini ve 2022 yılında birkaç ayını orada geçirdiğini anlatmış, Taliban’dan kaçan Afganistanlı askerleri Ukrayna’da savaşmak için işe almaya çalıştığını söylemişti.

Routh, 2020 yılında yine Twitter üzerinden, ABD başkanlık seçimlerine giden süreçte, mevcut Başkan Joe Biden’a karşı bir diğer Demokrat aday adayı senatör Bernie Sanders’ı desteklemiş, Biden için ise ‘uykucu Joe’ ifadelerini kullanmıştı.

Routh, bu yılın başında Biden’ı etiketlediği bir X paylaşımında ise şöyle demişti: “Kampanyanın adı ‘KADAF’ falan olmalı. Yani, ‘Amerika’yı demokratik ve özgür tutalım’. Trump’ınki ise ‘MASA’ olmalı. Yani, ‘Amerikalıları yeniden köle yapalım’. Seçimde söz konusu olan demokrasi ve biz kaybedemeyiz.”

Saldırı şüphelisinin oğlu Adam da kendisine ulaşan Reuters’a yaptığı açıklamada, Trump’a yönelik son suikast girişiminden haberinin olmadığını ve ‘hiçbir bilgisinin’ bulunmadığını savundu, bunun babasının yapabileceği bir şey olduğuna inanmadığını söyledi. Reuters, Adam’ın çalıştığı Hawaii’deki mağazayı daha sonra aradığında, başka bir çalışan kendilerine bir ‘acil durum’ sebebiyle Adam’ın eve gittiğini anlattı.

Routh’un bir başka oğlu Oran ise CNN International’a yaptığı açıklamada, “Sevgi dolu ve ilgili bir baba olduğu karakter profilinin ötesinde onun hakkında herhangi bir yorumum yok… Florida’da ne olduğunu bilmiyorum ve umarım işler orantısız bir şekilde büyütülüyordur” ifadelerini kullandı.

gazeteduvar.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler