Gündem
TCMB’den 2 kritik adım geldi. Sizin için ne anlama geliyor?
TCMB kararı ardından devlet tahvili faizleri yükselecek, ancak kredi bulmak daha kolay, fakat pahalı olacak.
TCMB, menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemeyi yakın zamanda sonlandırmayı planlıyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemeyi yakın zamanda sonlandırmayı planlıyor.
TCMB’nin makroihtiyati çerçevede sadeleşmeye ilişkin duyurusunda, TCMB’nin, piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak şekilde makroihtiyati politikaları sadeleştirmeye devam ettiği belirtildi.
Duyuruda, “Menkul kıymet tesisine ilişkin düzenleme kapsamında; menkul kıymet tesisine tabi yükümlülüklere uygulanan menkul kıymet tesis oranının yüzde 4’ten yüzde 1’e düşürülmesine, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin uygulamanın sonlandırılmasına karar verilmiştir. Söz konusu düzenlemenin yakın zamanda sonlandırılması planlanmaktadır.” denildi.
YORUM
TCMB, artık kredi büyümesini kontrol etmek için bu yöntemi kullanmaktan vazgeçiyor. Şahap Kavcıoğlu döneminde icat edilip, bankaların başına bela olan bir kısıtlama daha yürürlükten kalkarak, kredi pazarında serbest piyasa koşullarının denge sağlaması öngörülüyor. Eğer TCMB enflasyonu düşürme konusunda başarı sağlar ve geçen hafta başlayan rezerv artışı sürerse, yakında swap kısıtlamaları da yürürlükten kalkabilir. TCMB kararı ardından devlet tahvili faizleri yükselecek, ancak kredi bulmak daha kolay, fakat pahalı olacak.
Kredi kartı faizleri yüzde 4,25’e yükseltildi
Kredi kartı işlemlerinde (nakit çekim veya kullanım işlemleri hariç) uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 3,66’dan yüzde 4,25’e yükseltildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı aylık azami akdi faiz oranı hesaplama yönteminde değişikliğe gitti. Aylık referans orana 55 baz puan yerine 114 baz puan eklenerek belirlenmesine karar verildi.
Bu adımın açıklaması çok net: TCMB tüketici kredilerinin artmasını istemiyor. Yakında kredi kartı faizi yanında, ipotek, oto ve ihtiyaç kredisi faizleri de yükselecek.
Kredilerin yavaşlaması, iç talebi de frenleyerek, enflasyonist baskıları azaltır.