Sosyal Medya

Gündem

Şirketler fenomenlerle sözleşmeleri fesh yoluna gidiyor

Instagrama erişim engeli ile birlikte markalar da fenomenlerle sözleşmelerini fesh yoluna gitmeye başladı. Ancak, bazı fenomenler şirketlere dava açmakla tehdit ediyor.

Şirketler fenomenlerle sözleşmeleri fesh yoluna gidiyor

 

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli’nin haberine göre; şirketler online olarak reklam ve tanıtımlarının yüze 90’ını Instagram üzerinden yapıyor. Ancak Instagram’ın kapanması ile işler tersine dönmeye başladı. Bazı firmaların influencer ve fenomenler ile anlaşmalarını feshetmek istediği bazılarının ise sözleşmede revizyon talep ettikleri öğrenildi. Yayıncıların ise Instagram yerine Tiktok, X, YouTube ve Facebook kanalları ile reklama devam etme talebinde bulundukları belirtiliyor. Öte yandan yaşanan bu anlaşmazlıkların dava süreçlerine dönüşeceği belirtiliyor.

Önemli bir perakende zincirinin pazarlama müdürü, “Biz 40’a yakın fenomen/influencer ile çalışıyoruz. 3-6 veya yıllık sözleşmeler yapıyoruz. Instagram’ın kapanması ile iş birlikçilerimiz ile yeniden masaya oturmak istedik. Bazıları ile sözleşmeyi bitirmek, bazıları ile de revizyona gitme talebinde bulunduk. Ancak karşılaştığımız tepkiler hoş olmadı. Çoğu bizleri tehdit etti. Mahkemeye taşınacak süreçler yaşıyoruz” dedi.

Avukat Semin Temizöz, “Bu gibi durumlarda şirketlerin de yayıncıların da karşılıklı dava açma hakları bulunuyor. Daha önce bu gibi durumlarla karşılaştık. Ağırlıklı olarak şirket lehine kararlar çıkıyor. Ancak oluşan tazminatın veya şirketin bu süreçten ettiği maddi zararın tahsili uzun sürüyor” diye konuştu.

GÜNDE 2,5 GÖNDERİ PAYLAŞIYORLAR

Her ay 130 milyon Instagram kullanıcısı alışveriş paylaşımlarına tıklıyor.

200 milyondan fazla Instagram kullanıcısı her gün en az bir işletme profilini ziyaret ediyor.

Instagram fenomenleri günde ortalama 2,5 sponsorlu gönderi paylaşıyor.

Alışveriş tutkunlarının yüzde 70’i ürün keşfi için Instagram’a yöneliyor.

İnsanların yüzde 50’si hikâyelerde gördükleri bir ürünü satın almak için Instagram’a giriyor.

Kullanıcıların yüzde 75’i bir markanın gönderisine baktıktan sonra bir web sitesini ziyaret etmek gibi bir eylemde bulunuyor.

YILLIK 10 MİLYON BÜTÇE

Türkiye’de 200 bin civarında influencer ve fenomen bulunuyor. Şirketler sadece Instagram tanıtımlarına ortalama yıllık 7 ila 10 milyon TL gibi bir bütçe ayırıyor. Influencer iş birlikleri için en fazla kullanılan platform yüzde 97,7 ile Instagram olurken, bu platformu %48,8 ile YouTube ve %46,5 ile TikTok izliyor. Toplam e-Ticaret’in içindeki %10’luk kısım sosyal medyada yapılıyor. Bu da günde 930 milyon TL’ye tekabül ediyor. Platformlara trafik oluşturan influencerlarla birlikte 1,9 milyar liralık bir hacim oluşturuluyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler