Sosyal Medya

Gündem

Putin, Suriye-Türkiye İlişkilerini Yenileme Çabaları Arasında Esad ile Görüştü

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu hafta Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad ile görüştüğünü ve görüşmenin Şam ile komşu Türkiye…

Putin, Suriye-Türkiye İlişkilerini Yenileme Çabaları Arasında Esad ile Görüştü

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu hafta Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad ile görüştüğünü ve görüşmenin Şam ile komşu Türkiye arasındaki bağların yeniden tesis edilmesine yönelik Moskova destekli girişimin bir parçası olduğunu açıkladı.

Perşembe günü Kremlin tarafından yayınlanan bir videoda Putin Esad’a “Bölgedeki durumun bir bütün olarak nasıl geliştiğine ilişkin görüşlerinizle çok ilgileniyorum” dedi. “Maalesef gerilimi tırmandırma yönünde bir eğilim var, bunu görebiliyoruz. Bu doğrudan Suriye için geçerli.”

Çarşamba akşamı Putin’le bir araya gelen Suriye Devlet Başkanı, dünyada ve Avrasya bölgesinde meydana gelen olaylar göz önüne alındığında görüşmelerinin “çok önemli” olduğunu söyledi.

Bloomberg’e göre Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ABD için bölgede bir gerileme anlamına gelir ve bu girişim Moskova ile Pekin’in Orta Doğu’da Washington’a meydan okuma çabalarının bir parçası olur. ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda Kürt müttefiklerini desteklemek üzere yaklaşık 900 askeri bulunuyor ki Moskova ve Şam bu varlığı uzun süredir sona erdirmeye çalışıyor.

Toplantı, Esad’ın geçen yıl Mayıs ayında Arap Birliği’ne yeniden entegre edilmesinin ardından gerçekleşti ve bu, Suriye’deki iç savaş sırasında işlediği zulümler nedeniyle ABD ve Avrupa tarafından ağır cezalara çarptırılan bir lider için bir zafer oldu.

Geçtiğimiz ay  Cumhurbaşkanı Erdoğan da Esad’ı destekleyerek diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmeye hazır olduklarını ifade etti ki bu Suriye’de uzun süredir devam eden çatışmanın sona ermesine yardımcı olabilecek bir politika değişikliği. Erdoğan, Esad ile dostane ilişkilerin yeniden kurulmasının “imkansız” olmadığını söyledi. Bir zamanlar yakın ilişkileri olan iki liderin arası, 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşının başlarında Türkiye’nin Esad’ı devirmek isteyen isyancı gruba verdiği destek nedeniyle bozulmuştu. Suriye Devlet Başkanı daha önce yaptığı açıklamada ülkesinin egemenliğine saygı temelinde ilişkileri yeniden kurmaya açık olduğunu söylemişti.

Moskova’da yaşayan Orta Doğu uzmanı Elena Suponina’ya göre Ağustos ayı gibi bir tarihte bir anlaşmaya varılabilir ve bu anlaşma Putin, Esad ve Erdoğan’ın katılacağı üçlü bir zirvede açıklanabilir. Suponina’ya göre Türkiye ile Suriye arasında Şam’ın ülkenin kuzeyindeki Türk güçlerinin çekilmesi yönündeki talepleri nedeniyle yaşanan tıkanıklık aşamalı bir çekilme ile çözülebilir.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler