Sosyal Medya

Borsa

Piyasalar ve Orta Doğu: Yatırımcılar jeopolitikle nasıl başa çıkıyor?

Orta Doğu'daki çatışmalar bir kez daha tırmanıyor, ancak petrol üretimindeki değişimler ve küresel faiz indirimlerinin jeopolitiği gölgede bırakması nedeniyle finansal piyasalardaki ruh hali şimdilik iyimserliğini koruyor.

Piyasalar ve Orta Doğu: Yatırımcılar jeopolitikle nasıl başa çıkıyor?

Orta Doğu’daki çatışmalar bir kez daha tırmanıyor, ancak petrol üretimindeki değişimler ve küresel faiz indirimlerinin jeopolitiği gölgede bırakması nedeniyle finansal piyasalardaki ruh hali şimdilik iyimserliğini koruyor.

Gazze’de Hamas’la savaşmaya devam eden İsrail, İran tarafından saldırıya uğramasından günler sonra Lübnanlı grup Hizbullah’la çatışmaya devam ederken Perşembe günü Beyrut’u bombaladı. Yine de MSCI’nın dünya hisse senedi endeksi (.MIWD00000PUS), yeni sekme açılır, geçen haftanın rekor seviyelerinden sadece %1 uzakta ve İran’ın İsrail’e füze saldırısından sonraki 24 saat içinde yaklaşık %5 yükselen petrol fiyatları varil başına 75 dolar civarında sabitlendi.

Kuşkusuz, Orta Doğu’dan petrol tedarikini kesintiye uğratan ve küresel ekonomiyi sarsan daha büyük bir tırmanma daha büyük bir tepkiye yol açacaktır ve hisse senedi piyasalarının rekor seviyelere yakın olması onları keskin düşüşlere karşı savunmasız hale getirebilir. Ancak şimdilik piyasalar daha fazla parasal gevşeme beklentisi ve ABD’nin petrol üretimindeki Orta Doğu’nun hakimiyetini dengeleyen genişlemiş rolü ile rahatlamış durumda.

Wall Street’in korku göstergesi olarak adlandırılan VIX volatilite endeksi (.VIX), 0 civarında ılımlı bir seviyede – küresel carry trade’lerdeki gevşemeyle bağlantılı olarak Ağustos başındaki piyasa kargaşası sırasında ulaşılan 60’ın üzerindeki pandemi sonrası zirvenin oldukça altında.

BlueBay Asset Management’ın baş yatırım yetkilisi Mark Dowding, “Jeopolitik risk ve bunun varlık fiyatlarına yansıması hakkında düşündüğümüzde, büyümeyi ya da enflasyonu önemli ölçüde etkileyen sonuçlar görmemizin daha büyük bir etkiye sahip olacağı açıktır” dedi.

“Asıl endişe petrol fiyatları üzerindeki aktarım etkisinden kaynaklanıyor. Ancak burada bile, petrol fiyatının düşmekte olduğu bir durumla karşı karşıyaydık.”  Analistler, ABD’nin büyük bir petrol üreticisi haline gelmesinin – son altı yıldır dünyanın en büyüğü – Orta Doğu’daki arz kesintilerine karşı küresel duyarlılığı azalttığını söylüyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana Avrupa enerji piyasaları kendilerini yeniden düzenlediler ve bu da enerji fiyatlarındaki bir artışın küresel piyasaları ve ekonomileri nasıl sarsabileceğinin dramatik bir örneği oldu.

PGIM Fixed Income’ın baş Avrupa ekonomisti Katharine Neiss, “ABD’nin artan önemi, Orta Doğu’da artan gerilimin enerji arzı üzerindeki risklerinin bir miktar hafiflediğini gösteriyor,” dedi.

FARKLI ZAMANLAR

2022’de Rusya Ukrayna’yı işgal ettiğinde petrol fiyatları 100 doların üzerine çıktı ve gaz fiyatları yükseldi, bu da merkez bankaları üzerinde faiz oranlarını artırma baskısı yaratan yeni bir enflasyon dalgası yarattı, özellikle ABD’de tahvil getirilerini yükseltti ve karşılığında doları güçlendirdi.

Bugün ise durum farklı.

Merkez bankaları halihazırda gevşeme modunda ve ABD’nin resesyondan kaçınacağını umuyor. Royal London Asset Management çoklu varlık başkanı Trevor Greetham, dünya ekonomisinin bir petrol şokuna hazır olmadığını, çünkü “döngünün daha yumuşak bir aşamasında” olduğunu söyledi. Greetham, bunun 2022 ile tezat oluşturduğunu belirterek, “Ukrayna’nın yaşandığı dönemde zaten çok yüksek enflasyon rakamları elde etmeye başlamıştınız” dedi. Daha kolay para politikasının mevcut zemini, Orta Doğu’daki gerilimler artarken bile yatırımcı duyarlılığını destekliyor.

UBS Global Wealth Management’ın gelişmekte olan piyasalar stratejisti Tilmann Kolb, son iki yılda iç ve dış politikada önemli gelişmeler yaşandığını ancak piyasalar için ekonomik görünümün kilit önem taşıdığını söyledi. “Enflasyon nereye gidiyor? Fed nasıl tepki veriyor? Büyüme devam ediyor mu?” dedi.

Bu arada, yatırımcılar Çin’den uzun zamandır beklenen ekonomik teşvik önlemleri açıklamalarına atlayarak Çin hisselerinin yükselmesine neden oldu ve lüks hisse senetlerinden endüstriyel metallere ve madencilere kadar küresel varlıkları artırdı. BlueBay’den Dowding, “Çin’in geçen hafta büyük bir politika teşviki sunmasının etkisi, küresel talep ve büyüme için ne anlama geldiği açısından neredeyse daha önemli bir faktördü” dedi.

RİSK AÇIKTAN RİSK KAPALIYA

Tabii ki kadran çok hızlı bir şekilde dönebilir ve jeopolitiğin daha da alevlenmesi halinde petrolün kendisi aktarım mekanizması olmaya devam eder. Fordham Global Foresight’ın kurucusu ve jeopolitik stratejisti Tina Fordham, İsrail’in İran’ın enerji altyapısını ya da nükleer tesisini hedef alıp almayacağını izlediğini söyledi. “Bu hedeflerden herhangi biri piyasada bir etkiye yol açabilir,” dedi. “Bunun daha sorunlu hale gelebileceği yer, örneğin Ukrayna’nın aynı anda Rusya’nın enerji altyapısını hedef almasıdır.”

Politika yapıcılar, hisse senedi piyasalarının rekor seviyelere yaklaştığı bir ortamda dramatik düşüşler yaşanabileceği konusunda uyarıyor. İngiltere Merkez Bankası Çarşamba günü yaptığı açıklamada küresel varlık fiyatlarının gerilmeye devam ettiğini ve yatırımcıların jeopolitik riskler konusunda daha fazla endişe duymaya başlamasıyla büyük bir düşüşe açık olduğunu söyledi. Saxo UK CEO’su Andrew Bresler’e göre ise jeopolitik riskler nedeniyle varlıklar yanlış fiyatlandırılıyor ve VIX gibi oynaklık göstergelerinin daha yüksek olması gerekiyor. “Piyasaların jeopolitik risklere karşı bu kadar duyarsızlaşması benim için biraz endişe verici,” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler