Sosyal Medya

Gündem

Maliye Bakanlığı aylık yoklamaya çıkıyor!

Sabah gazetesinden Dilek Güngör’ün haberine göre Maliye Bakanlığı aylık yoklamaya çıkıyor. Uygulamanın yürürlüğe gireceği tarih belli oldu. Maliye Bakanlığı, yüksek…

Maliye Bakanlığı aylık yoklamaya çıkıyor!

Sabah gazetesinden Dilek Güngör’ün haberine göre Maliye Bakanlığı aylık yoklamaya çıkıyor. Uygulamanın yürürlüğe gireceği tarih belli oldu.

Maliye Bakanlığı, yüksek kazanç elde ettiği halde gelirini düşük beyan eden işletmelere yönelik denetimlerini artırıyor. Ağustos 2024’te yürürlüğe giren Torba Yasa kapsamındaki uygulama tebliğlerine göre, bu tür işletmeler sıkı bir inceleme altında tutulacak ve aylık denetimler yapılacak. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan tebliğe göre, işletmelerin beyan ettikleri gelir ile denetim sırasında tespit edilen gerçek gelir arasında fark olması durumunda mükelleflerden açıklama istenecek. Açıklama yeterli görülmezse vergi müfettişleri devreye girecek ve yüzde 20 oranında ceza uygulanacak.

Geçtiğimiz ağustos ayında çıkan Torba Yasa’nın uygulama tebliğleri belli oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı tebliğe göre, yüksek gelir elde eden buna rağmen yıllık hasılatını düşük beyan eden işletmeler mercek altına alınacak. Maliye bu şirketlerde aylık yoklama yapacak.

Denetimler sırasında, işletmelerin günlük ve aylık hasılatları takip edilerek, beyan edilen gelirlerle karşılaştırılacak. Örneğin, lüks bir restoranın 5 milyon TL olarak bildirdiği yıllık gelirin, yapılan denetimlerde 15 milyon TL olduğu tespit edilirse, bu işletme izaha davet edilecek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de çeşitli meslek gruplarının düşük vergi beyanı yaptığını belirtmiş ve kuyumcular, doktorlar, avukatlar gibi grupları mercek altına alacaklarını açıklamıştı. Yeni uygulama, 2025 yılı itibarıyla resmen başlayacak ve özellikle yüksek gelirli işletmelerin vergi beyanlarına yönelik sıkı bir kontrol dönemi başlatılacak.

 

 

 

 

 

 

halktv.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler