Gündem
Konkordato ve iflaslar hortladı
Bir süre manşetlerden düşmüştü. Ama zor finansal koşullarla başa çıkamayan, kritik firmalar hala zorda...
Sıkı para politikasıyla derinleşen finansman sorunları, yoğun olarak dış kaynak ile operasyonlarını döndüren firmaların konkordato başvurularını artırıyor. Ekim ayında mahkemelere gelen 165 dosya için konkordato geçici mühlet kararı verilirken, yılın 10 ayında yapılan konkordato başvuru sayısı 1352’ye ulaştı. Bu durum, iş dünyasında endişeleri artırırken, iflas eden esnaf sayısının 2.5 milyona çıkması dikkat çekiyor.
Basında yer alan sayısız iflas ve konkordato haberi içinde, tedarik zincirleri ve ekonomi için önemli roller oynayan şirketleri derledik:
Türkiye’nin en büyük üreticisiydi, konkordatoya gitti
Ekonomim’de haberine göre Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise 3 büyük ambalaj fabrikasından birisi konkordato ilan etti. 1996 yılında İzmir’de kurulan Multipak Ambalaj hızla büyüdü.
Ambalaja dair birçok ürünün üretimini gerçekleştiren firma Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alıyor. Multipak Ambalaj ve Gıda San. Tic. A.Ş. firması konkordato talebinde bulundu. Mahkeme kararıyla firmaya 3 ay geçici mühlet verildi.
Gaziantep’in mobilya devi konkordato ilan etti!
Gaziantep’in en büyük mobilya ve dekorasyon firmalarından As Mobilya, konkordato ilan etti. Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre, şirkete 3 ay mühlet verilerek mahkeme tarafından atanan komiserin denetimine tabi olacak.
2024 yılı, konkordato furyası ile devam ediyor. Yüksek enflasyondan dolayı maliyetleri artan firmalar, birer birer iflasın eşiğine denk geldi.
Son olarak Gaziantep ve bölgenin önde gelen mobilya markalarından olan 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren As Mobilya ve Dekorasyon Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, içinde bulunduğu maddi sorunlardan dolayı konkordato ilan ettiğini duyurdu.
Dünyaca ünlü şirketlere üretim yapıyordu! Türkiye’nin tekstil devi konkordato talep etti…
İstanbul ve Diyarbakır’da iki büyük üretim tesisi bulunan Soylu Moda Tekstil yaşadığı ekonomik sıkıntıları aşamayarak konkordato talebinde bulunduğunu duyurdu.
Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapılan başvuruda iki şirketin hacizlere karşı korunması talep edildi. Yapılan başvuru üzerine şirkete, 17 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere 2 aylık geçici mühlet kararı uzatıldı.
Bir konkordato da gıda sektöründen
Gürsüt Besicilik Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Gürtepe Tarım ve Hayvancılık A.Ş., Progıda Süt Mamülleri ve Pazarlama A.Ş ve Kosat Gürler konkordato talep etti. Marketlerde satılan Gürsüt peynirinin sahibi olan grup, geçen ay yayımlanan tağşiş listesinde yer almıştı.
AKP’ye yakın inşaat şirketi iflas etti
HalkTV habere göre AKP’ye yakın müteahhit Suat Altın’ın sahip olduğu inşaat şirketinin iflas ettiği ve 47 kişi evini teslim alamazken bir daireyi birden fazla kişiye sattığı iddia edildi.
Patronlar Dünyası’nda yer alan bilgilere göre; Suat Altın’dan daire alanların bazıları 2024’ün ocak ayında evlerin kendilerine teslim edilmediğini, hatta aynı dairelerin başkalarına da satıldığını iddia etti.
Kayseri’nin dev şirketleri arasında gösterilen ve 40 yıl önce kurulan Suat Altın İnşaat’ın iflas ettiği belirtildi.
Çeşitli basın kaynakları