Sosyal Medya

Ekonomi

İkinci vergi paketinde öncelik gayrimenkul vergilendirmesi

Dünya Gazetesi haberine göre ikinci vergi paketinde öncelik gayrimenkul vergilendirmesi olacak. Kiralar ve gayrimenkul alım satımında uygulanacak yeni vergi oranlarını…

İkinci vergi paketinde öncelik gayrimenkul vergilendirmesi

Dünya Gazetesi haberine göre ikinci vergi paketinde öncelik gayrimenkul vergilendirmesi olacak. Kiralar ve gayrimenkul alım satımında uygulanacak yeni vergi oranlarını belirlemek amacıyla yapılan etki analizleri son aşamaya geldi.

Konut ve ofis alım satımında ve kiralamasında piyasa değeri üzerinden vergi alınması ve konutunu alımdan sonraki 3 yıl içerisinde satanlardan 2 kat, 5 yıl içerisinde satanlardan 1 kat daha fazla vergi alınması kesinleşti. Ayrıca, ikinci ve daha fazla evi olanlardan kademeli yükselen ilave emlak vergisi ve hayalet ev olarak adlandırılan 600 bin boş konuttan ek emlak vergisi talep edilecek.

Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler için ceza tutarları artırılacak. Aynı şekilde kira giderini beyan etmeyenlerin de ceza tutarları artırılacak.

230 Bin Lojmanda Kira Fiyatı Düzenlemesi

Sayısı 230 bini aşan lojmanlarda kira fiyatı düzenlemesine gidilecek. Lojmanlar, piyasadaki kira değerine göre %20 fiyat avantajıyla kullandırılabilecek. Bu nedenle lojman olan bölgelerde fiyat araştırması yapılacak. Denetimlerin yoğunlaşacağı öncelikli alanlar da belirlendi. Kazancına göre kayıp, kaçak ve kayıtdışılığın fazla olduğu büfeler, güzellik salonları, estetisyen ve doktorlar, kuaförler denetimde öncelik verilecek.

Vergi Barışı Literatürden Siliniyor

Uzlaşma yoluyla vergi borcunun silinmesi veya vergi affı gibi uygulamaların gerçekleşmemesi için kararlı adımlar atılacak. TBMM’ye sunulan Torba Yasa Teklifi’nde bu hedefe yönelik adımların ilki atılmış ve artık uzlaşmaların vergi aslı üzerinden yapılmamasını sağlayacak madde teklife eklenmiş, sadece cezaların/faizlerin uzlaşma kapsamına girebileceği vurgulanmıştı. İkinci pakette, uzlaşmadan sonra gerçekleşebilecek olumsuzluklara yönelik “maddi/manevi yüksek ve caydırıcı cezalar” uygulanması için çalışma yapıldığı da öğrenildi.

Bu uygulamalarla, vergi affı gibi Türkiye’ye özgü, sisteme/güvene zarar veren ve haksız rekabete neden olan uygulamaların ortadan kaldırılması hedefleniyor. Vergi Usul Kanunu’nda yer alan cezalarda da rekor artış planlanıyor. Tamamen kayıt dışı olan, hiç mükellefiyet tesis ettirmeden kazanç elde edenle, kayıtlı olup vergi kaçıranların cezaları arasında farklılaşmaya gidilecek.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler