Sosyal Medya

Genel

Ham petrol fiyatları 6 aylık zirvede, savaş korkusu  risk primini artırdı

Again Capital'in kurucu ortağı John Kilduff, fiyatları asıl etkileyen şeyin Ukrayna'nın Rus petrol altyapısına yönelik insansız hava aracı saldırıları olduğunu söyledi. Standard Chartered Brent'in $90'ın üstünde kalacağını tahmin etti

Ham petrol fiyatları 6 aylık zirvede, savaş korkusu  risk primini artırdı

Ham petrol vadeli işlemleri Orta Doğu’da gerilimin artmaya devam etmesiyle Cuma günü yükseldi ve seans başındaki kayıplarını telafi etti. Petrol fiyatları bu yıl ralli yaptı ve art arda üç ay boyunca yükseliş kaydetti; ABD ham petrolü yaklaşık %21, Brent ise %18 arttı. Bu yükseliş, Orta Doğu ve Doğu Avrupa’daki jeopolitik gerilimlerin yanı sıra sıkılaşan küresel ham petrol piyasasından kaynaklandı.

Mayıs teslimi West Texas Intermediate ham petrol 1,16 dolar veya %1,36 artışla varil başına 86,59 dolara yerleşti. Haziran vadeli Brent petrolü 1,30 dolar veya %1,45 artışla varil başına 90,65 dolara yükseldi. Bu, her ikisi için de 20 Ekim’den bu yana görülen en yüksek uzlaşma fiyatıydı.

 

Jerusalem Post, İran’ın bu hafta başında Şam’daki konsolosluğuna düzenlenen füze saldırısına misilleme sözü vermesinin ardından İsrail büyükelçiliklerinin yüksek alarma geçirildiğini bildirdi. Times of Israel’in haberine göre İsrail Savunma Kuvvetleri, Tahran’la artan çatışma nedeniyle muharebe birliklerinin ev izinlerini iptal etti.

Perşembe günü Başkan Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu, yardım çalışanlarına yönelik saldırıların ve Gazze’deki insani durumun “kabul edilemez” olduğu konusunda uyardı. Biden, Netanyahu’ya ABD’nin Gazze’deki savaşa yönelik tutumunun İsrail’in insani acılara çözüm bulmak için atacağı adımlara göre belirleneceğini söyledi. Başkanın uyarısı, bu hafta İsrail’in düzenlediği saldırıda aralarında ABD-Kanada çifte vatandaşının da bulunduğu yedi World Central Kitchen yardım görevlisinin öldürülmesinin ardından geldi.

OPEC üyesi İran ile İsrail arasında artan gerilim, Orta Doğu’da petrol arzını daraltabilecek bir çatışmaya ilişkin korkuları yeniden artırdı. Ancak Again Capital’in kurucu ortağı John Kilduff, fiyatları asıl etkileyen şeyin Ukrayna’nın Rus petrol altyapısına yönelik insansız hava aracı saldırıları olduğunu söyledi. Kilduff, Orta Doğu hakkında şunları söyledi: “Orta Doğu’da petrol akışını etkileyecek herhangi bir yangın olması açısından çıta, insanların düşündüğünden çok daha yüksek.”

 

Kilduff, ” Asıl Ukrayna’nın Rus altyapısına yönelik saldırıları piyasada gerçek korku yaratıyor” dedi. ” Bu saldırılar Rusya’daki rafineri altyapısına zarar verdikçe, ham petrol üretim kapasitesini etkiliyor.”

Kilduff, “Bu savaşın başlamasından bu yana ilk kez,  Rusya’nın önemli miktarda arzı piyasadan çekebileceği bir senaryo olşutu” dedi.

Bank of America’ya göre, küresel petrol piyasasında ikinci çeyrekte talebin artması ve OPEC+ üyelerinin gönüllü olarak üretimi düşürmesi nedeniyle küresel stokların düşmesiyle birlikte günde 450.000 varil arz açığı doğması  bekleniyor.

Çarşamba günü bir OPEC+ komitesi, grubun mevcut üretim politikasında herhangi bir değişiklik yapılmasını tavsiye etmedi. Bazı üyeler gönüllü olarak günde 2,2 milyon varil petrolü kısıyor.

Standard Chartered’daki emtia analistleri, petrol temellerinin güçlü kalmayı sürdürdüğünü ve petrol fiyatlarının 90 doların üstünde işlem göreceğini tahmin ediyor. StanChart, petrol piyasalarındaki temellerin güçlü kalmaya devam ettiğini ve OPEC’e üçüncü çeyrekte stokların artmasına veya fiyatların zayıflamasına neden olmadan üretimi artırması için yeterli alan bıraktığını belirtti.

Bir Fitch Solutions şirketi olan BMI, yakın zamanda Rigzone’a gönderdiği yeni bir raporda 2024-2028 yılına ilişkin Brent petrol fiyatı tahminlerini açıkladı.

Rapora göre BMI, emtianın 2024’te varil başına ortalama 85 dolar, 2025’te varil başına 82 dolar ve 2026, 2027 ve 2028’de varil başına 81 dolar olacağını öngörüyor. Raporda yer alan Bloomberg Konsensüsü, Brent’in bu yıl varil başına ortalama 83 dolar olacağını öngörüyor. Raporda, 2025 ve 2026 yılları arasında varil başına 80 dolar, 2027 ve 2028 yılları arasında ise varil başına 72 dolar olacağı vurgulanıyor.

 

Çeşitli dış basın kaynakları

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler