Gündem
Gönül Tol: Trump Kabinesi Ankara için kötü haber
Ankara Turmp'dan çok şey bekliyor, ama yeni Kabine'de Türkiye'nin çıkarlarına karşı pozisyon alacak isimler var
Ankara’nın Trump 2.0 döneminden büyük beklentileri var. Suriye’deki Kürt yapılanmasının silahsızlandırılmasından, Halkbank davasına kadar bir dizi ihtilaf Erdoğan-Trump arasındaki kişisel ilişki sayesinde daha kolay çözülebilir. Uluslararası basında da genelde Trump yönetimi döneminde Türk-Amerikan ilişkilerinde iyileşme beklentisi ağırlık kazanıyor. Ancak, Orta Doğu uzmanı Gönül Tol yeni Trump kabinesinde Türkiye’nin hiç de hoşnut kalmayacağı isimlerin ağır bastığını öne sürdü.
Orta Doğu Enstitüsü adlı etkili düşünce kuruluşunda Türkiye araştırmaları direktörlüğü görevini icra eden ve George Washington Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Gönül Tol, Ruşen Çakır’ın YouTube yayınlardan da Türkiye’nin yakından tanıdığı bir isim.
Gönül Tol’un X paylaşımı şu şekilde:
İşte Trump 2.0’ın Türkiye-ABD ilişkileri açısından ne anlama gelebileceğine dair kısa değerlendirmem. Trump’ın önceki görev döneminin Ankara’ya ikinci döneminde endişe duyacağı pek çok şey sunması gerektiğini düşünüyorum. Erdoğan, 5 Kasım sonuçlarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ancak pişman olabilir. Suriye’den Doğu Akdeniz’e kadar Trump’ın ilk dönemindeki eylemleri Türkiye’nin çıkarlarını baltaladı. Trump’ın ikinci başkanlığı Ankara için daha fazla zorluk yaratabilir.
Trump’ın dışişleri bakanı olarak seçtiği Senatör Marco Rubio, 2019 Doğu Akdeniz Yasası’nın ortak yazarlarından biriydi ve Çin ve İran konusunda şahin olduğu biliniyor. Kıbrıs-Rum-İsrail ilişkilerinin önümüzdeki yıllarda da büyümeye devam etmesi muhtemel; bu da Türkiye’nin Doğu Akdeniz politikası açısından hiç de iyi bir haber değil.
Yeni Trump yönetiminin İran üzerinde yeniden maksimum baskı politikası izlemesi halinde, İran’ın yakın ticaret ve enerji ortağı olan Türkiye zor durumda kalabilir. ABD’nin Çin’e yönelik daha sert yaklaşımı da Ankara’yı rahatsız edebilir. Türkiye, Çinli dev Huawei ile geniş bant hücresel ağlara (5G) yönelik beşinci nesil teknoloji standardının Türkiye’de geliştirilmesi konusunda işbirliği yapmak üzere bir mutabakat zaptı (MoU) imzaladı. Trump’a göre 5G’nin konuşlandırılmasına yönelik rekabet esasen ABD ile Çin arasındaki iki atlı bir yarış ve geri dönen ABD başkanı kendini Amerika’nın zaferine adamış durumda.
ABD-Türkiye ilişkilerinde bir diğer potansiyel anlaşmazlık noktası da kritik madenlerdir. Türkiye’nin bu konuda da Çin’le işbirliği yapması Trump’ı memnun etmeyecek. ABD’nin gelecek başkanının ulusal güvenlik danışmanı Mike Waltz’u seçmesi de Ankara için pek iyi bir haber değil. Temsilci Waltz, Suriyeli Kürt milislerin sadık bir destekçisi ve 2019’da Türkiye’ye yaptırım uygulanması kararının arkasındaydı.