Sosyal Medya

Gündem

Erdoğan’dan Esad’a: Dargınlığı aşmak suretiyle yeni süreci başlatalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington’da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonrasında basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, toplantıda İsrail’in Filistin’deki…

Erdoğan’dan Esad’a: Dargınlığı aşmak suretiyle yeni süreci başlatalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington’da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonrasında basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, toplantıda İsrail’in Filistin’deki saldırılarına dikkat çekerek, dünya ülkelerine İsrail’i Lahey Adalet Divanı’na şikayet etmeleri çağrısında bulundu. Erdoğan, Türkiye’nin NATO’ya en fazla katkı sağlayan ülkelerden biri olduğunu vurguladı ve Gazze’de yaşanan katliamlara dikkat çekti. Ayrıca, İsrail’in NATO ile ortaklık ilişkisini sürdürmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi sonrasında yaptığı basın toplantısında, İsrail’in Filistin’deki saldırılarına dikkat çekerek uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. Ayrıca, Suriye ile ilişkilerin normalleştirilmesi, ŞİÖ üyeliği, F-16 tedariği, Eurofighter alımı ve AB ile askeri sanayi işbirliği konularında önemli açıklamalarda bulundu. Bir sonraki NATO Zirvesi’nin İstanbul’da yapılması planlanırken, Karadeniz Tahıl Girişimi ve barışın sağlanması konularında da çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

Erdoğan, ABD’den F-16 tedariği konusunda Başkan Joe Biden ile görüştüğünü ve Biden’ın 3-4 hafta içinde bu sorunu çözmeyi vaat ettiğini belirtti.

Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmek için Dışişleri Bakanı’nı görevlendirdiğini ve Esad’a görüşme çağrısında bulunduğunu söyledi.

Erdoğan, “Siz, ‘Suriye Devlet Başkanı ile görüşeceğinizi’ söylediniz. Türkiye’yi Suriye’de istemeyen farklı dış güçlerin Kayseri olaylarını provoke ettiğine dair bir bilgi var mı elinizde?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Şimdi elimdeki bilgiyi sorma. Ben, şimdi size hangi bilgiyi aktardım? Özellikle Sayın Esed’e ‘Ya ülkeme gel veya üçüncü bir ülkede bu görüşmeyi yapalım’ çağrımı iki hafta önce yaptım. Bu konuyla ilgili olarak da Dışişleri Bakanımı görevlendirdim. O da muhataplarıyla görüşmek suretiyle inşallah bu dargınlığı, kırgınlığı aşmak suretiyle yeni bir süreci başlatalım istiyoruz.” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) daimi üye olmayı hedeflediğini ve bu konuda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştüğünü belirtti.

Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Eurofighter alımı konusunu görüştüğünü ve Scholz’un olumsuz bir yaklaşım sergilemediğini söyledi. Ayrıca, Almanya’dan fırkateynler ve korvetler için gerekli olan makinelerin temini konusunda da olumlu gelişmeler olduğunu belirtti.

Erdoğan, milli futbolcu Merih Demiral’ın yaptığı bozkurt işaretinin Alman siyasiler tarafından farklı yorumlandığı konusunun görüşmede gündeme gelmediğini söyledi.

Erdoğan, bir sonraki NATO Zirvesi’nin büyük ihtimalle İstanbul’da yapılacağını ve bu zirvenin barışın taçlandığı bir zirve olmasını temenni ettiğini ifade etti.

Erdoğan, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin devam etmesi için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü ve konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Erdoğan, Avrupa Birliği üyesi ülkelerle askeri sanayi alanında işbirliği konusunda şu an için bir ilerleme olmadığını, ancak Almanya’dan fırkateyn ve korvetler için gerekli makinelerin temini konusunda adımlar atmayı planladıklarını söyledi. Ayrıca, Siemens’in türbinlerinin gümrükte bekletilmesi konusunu da Scholz’a ilettiğini ve bu sorunu aşmak istediklerini belirtti.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler