Gündem
Erdoğan-Özel görüşmesinde hangi konular gündeme geldi?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel bugün CHP Genel Merkezi’nde bir görüşme gerçekleştirdi. Bir buçuk saat…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel bugün CHP Genel Merkezi’nde bir görüşme gerçekleştirdi. Bir buçuk saat süren görüşmede Özel’e CHP İstanbul Milletvekili ve eski büyükelçi Namık Tan eşlik etti. Erdoğan’ın yanında ise AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP lideri Özel’e iadeiziyaretinin ardından AKP ve CHP kaynaklarından görüşmeye dair açıklamalar geldi.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik görüşme sonrasında AKP Genel Merkezi önünde basına açıklama yaptı. Çelik, Erdoğan’ın karşılıklı ziyaretlerle oluşan tablonun “Kalıcı kazanımlara dönüşmesi gerektiğini, herhangi bir şekilde siyasetin gündelik mevzi savaşları içinde bu fırsatın heba edilmemesi gerektiğini ifade ettiğini” söyledi.
CHP: Yeni Anayasa toplumun temel beklentilerinden değil
Erdoğan ile Özel’in CHP Genel Merkezi’nde yaptığı bir buçuk saat süren görüşmede yeni anayasanın gündeme geldiğine işaret eden Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan “Türkiye’nin darbe anayasasından kurtulabilmesi için atılması gereken adımların sadece dar bir inisiyatifle değil en geniş toplumsal uzlaşma zemini en geniş siyasi uzlaşma zeminiyle gerçekleşmesi gerektiği konusundaki görüşlerini ifade etmişlerdir” dedi.
Erdoğan’ın bu çerçevede en geniş şekilde toplumsal bir sözleşme olarak anayasa sürecinin yürütülmesi gerektiğini belirttiğini söyleyen Çelik “Yeni anayasaya kavuşma sürecinin siyasetin gündelik polemikleri içinde değil Türkiye’nin geleceğini gözeten sorumlu bir perspektifle ele alınması gerektiğini ifade ediyorlar” dedi.
CHP kaynaklarından verilen bilgilere göre ise CHP Genel Başkanı Özel’in görüşmede, yeni anayasa konusunun bugün yakıcı sorunlar yaşayan toplumun temel beklentileri arasında yer almadığını, bu konuda bir toplumsal mutabakat oluşması gerektiğini, yeni anayasa meselesinin tartışılması için önce mevcut anayasaya ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uyumun şart olduğunu ifade ettiği aktarıldı.
Ekonomi gündeme geldi
Ekonominin de görüşmede gündeme geldiğini ifade eden Çelik, Cumhurbaşkanının Orta Vadeli Program ve 12’inci Kalkınma Planı ile ilgili kazanımların korunacağını ifade ettiğini söyledi.
Çelik, “Cumhurbaşkanımız, CHP tarafından arzu edildiği takdirde Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’in bilgi verebileceğini ifade etmiştir” dedi.
CHP kaynakları Özel’in görüşmede asgari ücrete Temmuz ayında ara zam talebini, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını, çay ve hububat üreticileri başta olmak üzere beklentilerin altında kalan alım fiyatlarını, atanmayan öğretmenleri, özel okul öğretmenlerinin sorunlarını, staj ve çıraklık mağdurlarını, emeklilikte kademe bekleyenlerin durumunu, kira yardımı da sona erecek olan depremzedelerin sıkıntılarını görüşmede gündeme getirdiği belirtildi.
Özel’in tüm bu ekonomik beklentilerin karşılanması için makro bir çözüme ihtiyaç olduğunu belirterek, adaletli bir vergi sistemi için tüm siyasi partilerin katılımıyla Meclis’in çalıştırılmasını teklif ettiği kaydedildi.
Özel’in çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasının esas olduğunu, bunun yanında mevcut bütçenin gelir ve giderleri üzerinde de mali çalışma yapılması ve adaletsizliği giderecek tedbirler alınması gerektiğini söylediği ifade edildi. Bu çerçevede, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP’nin ekonomi kadrolarının, adaletli bir vergi sisteminin oluşturulması talebi konusunda bir araya gelebileceği bildirildi.
CHP kaynakları, Türkiye’nin ağır bir ekonomik kriz yaşadığını, bu krizin 86 milyon vatandaşa maliyeti olduğunu belirterek, üzerinde durulması gereken temel konunun, bu maliyeti kimin karşılayacağı sorusu olduğunu belirtti. Kurmaylar; emeklilere, asgari ücretlilere zam yapılmayarak, tarım ürünlerine maliyetin altında alım fiyatları açıklanarak, krizin maliyetinin sadece yoksullara yüklenmesini, acı reçetenin dar gelirlilere ödetilmesini kabul etmediklerini vurguladı.
Kayyum atamaları
CHP kaynakları Özel’in görüşmede Gezi, Sinan Ateş, Tahir Elçi, Şenyaşar davalarındaki adalet taleplerini ve Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanması konusunu gündeme getirdiği bildirildi.
Çelik ise Erdoğan’ın bazı belediye başkanlarının nefret suçu anlamına gelebilecek olumsuz uygulamaların ortaya çıktığını belirterek, her türlü nefret siyasetine karşı ortak tutum geliştirilmesi gerektiğini ifade ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanının “Terörle iltisaklı belediye başkanlarının yerlerine kayyum atanması konusunda hangi partiden olursa olsun millete hizmet eden her belediye başkanına destek vermeye devam edeceklerini” söylediğini belirten Çelik, ancak “milletten aldığı yetkiyi terör örgütüne destek vermek için kullanılmasına izin verilmeyeceğini” belirtti.
31 Mart yerel seçimlerinin ardından gündeme gelen “siyasette normalleşme” ve “yumuşama” süreci kapsamında, CHP Lideri Özel 2 Mayıs’ta AKP Genel Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ayşe Ateş ile de görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün CHP Genel Merkezi’nde CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e iadeiziyaretinin ardından Aralık 2022’de öldürülen eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ile Beştepe’de bir görüşme gerçekleştirdi.
Ayşe Ateş, görüşmeye çocukları Bengisu ve Banuçiçek ile birlikte geldi. Ayşe Ateş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Sinan Ateş’in öldürülmesiyle ilgili soruşturma sürecine ilişkin bilgilendirmede bulundu.
Erdoğan Dijital Medya hesabından yapılan paylaşımda “Cumhurbaşkanımız Eski Ülke Ocakları Genel Başkanı merhum Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ile kızları Bengisu ve Banuçiçek Ateş’i kabul etti” denildi.
Ayşe Ateş: Adalet yerini muhakkak bulacak
Ayşe Ateş de Erdoğan ile görüşmesi sonrasında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “adaletin muhakkak yerini” bulacağını belirtti. Ateş, “Bugüne dek Sayın Cumhurbaşkanı’mızın sessizliğinden güç alarak tehdit ve iftiraları ile bize hayatı zindan eden, çocuklarımın aldığı nefesi burnundan getiren, suçu ve suçluyu öven her kim varsa dün ne söylediğine bakarak yarın ne konuşacağını düşünsün. Çünkü adalet yerini muhakkak bulacak, hiç kimsenin yaptığı yanına kâr kalmayacak” ifadelerine yer verdi. Ateş, görüşmeye Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’ın da eşlik ettiğini belirtti.
Erdoğan’ın paylaşımı öncesinde AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sinan Ateş’in eşini kabul etmesine ilişkin bir açıklama yaptı. Çelik, “Konu zaten yargıya intikal etmiştir. Siyaset kurumunun durması gereken yer şurasıdır: Yargı işini yapsın. Tabii ki hiçbir şey kapalı kalmasın…Suçlular cezasını alsın. Sayın Cumhurbaşkanımızın kabulü de bu mesajın verilmesi çerçevesinde gerçekleşecektir” ifadelerini kullandı.
Erdoğan’ın Ayşe Ateş ile görüşeceği dün İletişim Başkanlığı tarafından açıklanmış, ancak görüşmenin tam tarihi belirtilmemişti.
“Burada bir şaibe var, bir baskı var”
Bu açıklama öncesinde ise Ayşe Ateş bugün CHP Genel Merkezi’nde Özgür Özel tarafından ağırlanmıştı. Ateş görüşme sonrasında yaptığı açıklamada yaklaşık bir yıl verdiği çaba sonucunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan görüşme sözü aldığını, fakat MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamaları sebebiyle görüşmenin gerçekleşmediğini söylemişti.
En son 10 gün önce Erdoğan’ın özel kalemi Hasan Doğan’ın kendisini aradığını ve Cumhurbaşkanı’nın geçen hafta içi kendisiyle görüşeceğini söylediğini aktaran Ateş, ancak akabinde MHP’nin grup toplantısında Bahçeli’nin açıklamaları nedeniyle buluşmanın iptal edildiğini belirtmişti.
Ayşe Ateş, cinayete ilişkin davada 17 kişinin dosyalarının ayrıldığını, bunun anormal bir durum olduğunu belirterek sürecin uzatılmak istendiğini ifade etmişti. Hızlı bir şekilde bu dosya hakkında da dava açılıp iddianamenin hazırlanıp dosyaların birleştirilmesi gerektiğini söyleyen Ateş, “Neticede ayrı bir olay yok ortada bir vaka var. Bir vakanın iki dosyasının olmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Burada bir şaibe var bir baskı var. Bu siyasi cinayetin üzerindeki bu baskı, bu el bileğini tutuyor yargının işlememesi için müdahale etmeye çalışıyorlar ancak böyle gitmeyecek” diye konuşmuştu.
Sinan Ateş’in 30 Aralık 2022’de silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin 22 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilirken, ilk duruşma 1 Temmuz’da görülecek.