Sosyal Medya

Gündem

Denizli’de 200 milyon euroluk ponzi dolandırıcılığı

Denizli’de Ertuğrul S. adında bir kişinin, Dubai’de bir finans şirketinin temsilcisi olduğunu söyleyerek Volkan Ç. adındaki şüpheliyle beraber 200 milyon…

Denizli’de 200 milyon euroluk ponzi dolandırıcılığı

Denizli’de Ertuğrul S. adında bir kişinin, Dubai’de bir finans şirketinin temsilcisi olduğunu söyleyerek Volkan Ç. adındaki şüpheliyle beraber 200 milyon avroluk vurgun yaptığı öne sürüldü.

İki şüphelinin ponzi yöntemiyle 200 milyon avroluk vurgun yaptığı iddia edildi.

Ponzi şeması, yüksek kar getiren bir yatırım fırsatı varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan bir dolandırıcılık yöntemi.

Bu sistemde, ilk yatırım yapanlara ödemeler, sonradan katılan yatırımcıların parasıyla yapılıyor.

Sistem, yeni yatırımcıların katılımı sürdüğü sürece işliyor ancak yeni katılımlar durduğunda ödeme yapılamaz hale geliyor ve sistem çöküyor.

Euronews’ün haberine göre Denizli’de ikinci bir ‘Seçil Erzan vakası’ olarak görülen olayda, Ertuğrul S. Denizli’nin Pamukkale ilçesinde dijital finans hizmeti verdiği belirtilen bir şirket kurdu.

Kendisini dünyaca ünlü bir iş insanı olarak tanıtan Ertuğrul S., Dubai merkezli ünlü bir finans şirketinin Denizli’de temsilciliğini yaptığını söyleyerek yatırımcılara yüksek kar vaadinde bulundu.

Yine iddiaya göre yatırımcılara yatırılan para üzerinden aylık yüzde 15, yıllıksa ana paranın beş katı kar payı yatırma vaadi verilirken, her bir yatırımcı getirene de yüzde 10 ödeme taahhüt edildi.

Bu şekilde başta Türkiye, Fransa, Belçika, Yeni Zelanda ve İsviçre gibi ülkelerdeki gurbetçiler olmak üzere çok sayıda kişiden 20 bin ila 300 bin avro para toplandı.

Ancak daha sonra para yatıranlar, kar paylarını ve yatırdıkları paraları alamayınca dolandırıldıklarını fark ederek Ertuğrul S. ve onunla beraber hareket ettiği ileri sürülen Volkan Ç., Sibel T., Hicabi P. ve Tolga D. hakkında suç duyurusunda bulundu.

İki kişi tutuklandı

Denizli Valiliği soruşturmada altı şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiğini duyurdu.

Polisin eş zamanlı operasyonunda üç şüpheli gözaltına alındı. Diğer şüphelilerin yurt dışında olduğu belirlendi. Şüphelilerden Ertuğrul S. ve Volkan Ç. ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan tutuklandı.

Yurt dışına kaçtıkları belirlenen diğer şüphelilere yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Fransa’da dolandırılan Türk ve yabancıların avukatlığını üstlenen Anıl Aba, olayı Seçil Erzan davasına benzetti.

Benzer bir yöntem kullanıldığını belirten Aba, burada söz konusu paranın katbekat fazla olduğunu ifade etti.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporuna göre şikayetçi olan 48 mağdurun üç milyon avro civarında dolandırıldığını; ancak mağdur sayısının ve kazancın aslında çok daha yüksek olduğunu belirten Aba şunları söyledi.

“Bu meblağ, 48 kişinin şikayetçi olduğu dosya kapsamında. 900 kişinin bu suçtan zarar gördüğünü düşünüyoruz. Ortalama 200 milyon avro civarında bir dolandırıcılık ağından bahsedilmektedir.

Vatandaşlarımız bunlara dikkat etmelidir. Çünkü kısa sürede para kazanacağı vaadiyle hareket eden şeylere çok dikkat edilmesi gerekmektedir”

Anıl Aba, firari üç kişi için kırmızı bülten çıkarılmasını umduklarını da sözlerine ekledi.

Dolandırılan bazı kişilerin avukatı olan Gizem Öğür’se MASAK raporunda tek seferde 50 milyon liraya kadar para transferlerinin bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“MASAK raporuna göre de bu paralar suçtan elde edilen gelir kapsamına alınmıştır. Buna göre de MASAK, hesaplardaki bu para akışının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu ve aklama suçunu oluşturduğunu da beyan etmiştir. Buna göre de savcımız tutuklama kararı çıkartmıştır”

 

 

 

 

 

 

diken.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler