Gündem
Maliye’nin hedefinde vergi ödemeyen milyonlarca konut var
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığının önüne geçmek için kira gelirlerinin doğru tespitine yönelik çalışmaları hızlandırdı. Bu kapsamda 2 milyon…
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığının önüne geçmek için kira gelirlerinin doğru tespitine yönelik çalışmaları hızlandırdı. Bu kapsamda 2 milyon konutun kira geliri potansiyeline sahip olduğu belirlendi ve vergi daireleri harekete geçti. Peki 2 milyon konut nasıl tespit edildi?
Kira gelirlerinin doğru tespiti için kiracılardan bilgi toplanmaya başlandı. Kiracılar 1 Mart’tan itibaren “Dijital Vergi Dairesi”nden bildirim formu doldurabilecek. Böylece beyan edilen kira gelirleri, kiracıların bildirdiği rakamlarla karşılaştırılabilecek. Böylece beyan edilen kira gelirleri, kiracıların bildirdiği rakamlarla karşılaştırılabilecek. Bu çerçevede ilk etapta 5 bin ev sahibinin geçmiş döneme yönelik beyanname verdiği bildirildi.
Kira gelirlerinin doğru beyan edilmesini sağlamak için gayrimenkul sahiplerinin kira gelirleri mercek altına alındı. Kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konut analiz edildi. Analiz sürecinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verileri ve TÜİK istatistiklerinden yararlanıldı. Kira denetim çalışmalarında ilk kez TÜİK istatistilerinden faydalanıldı.
NTV’de yer alan habere göre konutlar ile mal sahiplerinin adresleri karşılaştırıldı ve adreslerde tutarlılık olanlar kapsam dışına çıkarıldı. Daha sonra konutta oturanlar ile mal sahiplerinin akrabalık ilişkileri sorgulandı. Anne-baba, çocuk ve kardeşlerin oturdukları konutlar inceleme dışına alındı.
Yıllık gelir vergi beyannamesi veren konutların da çıkarılması sonucu, yaklaşık 2 milyon konutun kira geliri potansiyeline sahip olduğu tespit edildi.
Denetimlere takılan konutların bir kısmı akrabalar tarafından kullanılıyor. Emsal kira bedelinin uygulanmaması amca, dayı, hala, teyze, yeğen gibi akrabalık ilişkilerini kapsamıyor.
Aynı zamanda tapusu gelin adına olan konutta kaynana oturuyorsa gelir vergisine tabi olacak. Gelinin kendi annesi oturduğunda ise vergi ödemeyecek. Aynı durum damatlar için de geçerli olacak.
Çalışma sonucunda tespit edilen konutlara gidilecek ve kiralık olanlar tespit ediliyor. Denetimler kapsamında kiracılardan kira sözleşmesi ve ödeme yöntemi gibi bilgiler talep ediliyor.
Diğer taraftan kiracılar da artık bildirim formu doldurabilecek. Böylece ev sahiplerinin kira bedelini düşük göstermesini engelleyebilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), “Dijital Vergi Dairesi”nden kiracılara bildirim formu doldurma imkanı getirdi ve uygulama 1 Mart’ta başlıyor. Çalışma kapsamında kiracının bildirdiği rakamlar karşılaştırılacak.
2023 yılı kira gelirleri için beyanname dönemi 1 Mart 2024’te başlayacak ve 1 Nisan’a kadar devam edecek. Tahakkuk edilen gelir vergisinin yarısı mart ayında, diğer yarısı ise temmuz ayında 2 eşit taksitte ödenecek. Beyannameler, vergi dairesine gitmeden Hazır Beyan Sistemi üzerinden yapılabiliyor.
Kira beyannemesi için istisna tutarı 2023 yılında 21 bin lira olarak belirlenmişti. Dolayısıyla yıllık 21 bin liranın üzerinde kira geliri elde edenlerin beyanname vermesi gerekiyor. Vergi tutarı istisna bedelinin düşülmesi üzerinden hesaplanacak. Birden fazla konut sahibi olan kişilerin ise toplam gelirine istisna uygulanacak.
halktv.com