Gündem
Vega Portföy Haftalık Gündem
Vega Portföy Fulya Gürbüz: 2Ç2024 GSYH büyümesi zayıfladı, Fitch Türkiye’nin kredi notunu artırdı; bu hafta ECB faiz kararı ve ABD…
Vega Portföy Fulya Gürbüz: 2Ç2024 GSYH büyümesi zayıfladı, Fitch Türkiye’nin kredi notunu artırdı; bu hafta ECB faiz kararı ve ABD enflasyonu ön planda
2-6 Eylül 2024 haftasında;
Fitch, Türkiye’nin kredi notunu 2024 yılı Mart ayından sonra ikinci kez Eylül değerlendirmesinde bir basamak yukarı “BB-“ seviyesine yükseltti, böylece yatırım yapılabilir seviyenin 3 basamak altına iyileşti. 2Ç2024’te GSYH çeyrek bazda %0,1, yıllık %2,5 büyüdü, 1Ç2024 büyümesi çeyrek bazda %1,4 ve yıllık %5,3 olmak üzere aşağı revize edildi; işgücü ödemelerinin payı düştü, hanehalkı harcamaları yavaşladı, sermaye harcamaları düştü, ihracat daraldı. Ağustosta TÜFE aylık %2,5 ve yıllık %52’ye, Yİ-ÜFE aylık %1,7, yıllık %35,8’e, ENAG TÜFE aylık %3,5, yıllık %90,4’e yavaşladı. Ağustosta İSO imalat PMI (eşik 50) 47,8’e yükselerek sektördeki daralma zayıfladı. 29 Ağustos haftasında brüt rezervler 149,6 mlr $’a geriledi, KKM ve DTH’deki düşüş sürdü, kredi hacmi ve kredi kart harcamaları yavaşladı.
JP Morgan Küresel PMI (eşik 50) verilerine göre Ağustosta hizmet PMI 53,8’e hızlandı, imalat PMI 49,5’e düştü, bileşik PMI 52,8’e hızlandı. Toplam üretim hızlanarak arttı, yeni ihracat siparişlerinde düşüş hızlandı, istihdam düştü, girdi maliyetleri ve çıktı fiyatlarındaki artış yavaşladı. Euro Bölgesinde GSYH 2Ç2024’te çeyrek bazda %0,2’ye yavaşladı, yıllık %0,6 ile değişmedi; istihdam artışı çeyrek bazda %0,2 artışa yavaşladı. Temmuzda perakende satışlar beklentilere paralel hafif arttı. ABD’de Ağustosta tarım dışı istihdam beklentilerin altında 142 bine hızlandı, işsizlik oranı %4,2’ye düştü, ortalama saatlik kazançlar aylık %0,7, yıllık %3,8’e hızlandı. Ağustosta kamuyu kapsayan ISM hizmet PMI (eşik 50) 51,5’e hızlanırken sektörde istihdam artışı yavaşladı. ISM imalat PMI ise 47,2’ye yükselerek sektörde daralma zayıfladı, istihdam ve yeni siparişlerde düşüş, imalat fiyatlarında ise artış sürdü. 9 Temmuz-26 Ağustos dönemini kapsayan FED Bej Kitap Raporuna göre aktivite yatay kaldı, tüketici harcamaları geriledi, istihdam hafif arttı, fiyatlar ılımlı arttı.
9-13 Eylül haftasında; ECB politika faiz kararını açıklayacak, faiz indirim sinyalleri gelebilir. ABD, Çin ve Almanya’da enflasyon verileri, İngiltere ve Japonya’da GSYH verileri, Euro Bölgesinde sanayi üretimi; Türkiye’de sanayi üretimi, perakende satış, cari denge, inşaat maliyeti ile piyasa katılımcıları anketi takip edilecek.
9.Eylül.2024, Pazartesi
Türkiye’de Ağustos ayı finansal yatırım araçlarının getiri oranları açıklanacak. Temmuzda en yüksek reel getiriyi aylık %2,2 artışla BIST 100 endeksi kaydetmişti.
Japonya’da GSYH 2Ç2024 büyüme verisi açıklanacak. 1Ç2024’te çeyrek bazda %0,5 daralan GSYH’nin 2Ç2024’te %0,8 büyümesi tahmin ediliyor.
Çin’de Ağustos ayı enflasyon verileri açıklanacak. Temmuzda aylık ve yıllık bazda %0,5 büyüyen TÜFE’nin Ağustosta aylık %0,5, yıllık %0,7 artması bekleniyor. Temmuzda yıllık %0,8 düşen ÜFE’nin Ağustosta yıllık %1,4 düşmesi bekleniyor.
10.Eylül.2024, Salı
Türkiye’de Temmuz ayı sanayi üretimi, dış ticaret endeksleri ve işsizlik oranı verileri açıklanacak. Sanayi üretimi aylık bazda 1Ç2024’te ortalama %1,8 büyürken, 2Ç2024’te %1,8 daralarak yılın ilk yarısında yatay kaldı. Temmuzda otomotiv sektöründeki büyüme sanayi üretimini destekleyecektir. Temmuz ayı dış ticaret birim değer ve hacim endeksleri açıklanacak. Son dönemde ihracat birim fiyatının ithalat birim fiyatından daha hızlı artması ihracatçı firmaların cirosuna nefes aldırsa da ithal girdi kullanarak sadece yurt içine üretim yapan firmaların maliyetini artırmaktadır. Özellikle artan enerji maliyetlerini dikkate aldığımızda aşağıdaki grafikte TCMB’nin hesapladığı yayılım endeksi ve ithalat birim endeksinin benzer eğilim göstermesi şaşırtıcı olmasa gerek. PMI ve SAMEKS endeksleri istihdamda bozulmaya işaret ediyor.
Kaynak: Turkey Data Monitor
Çin’de Ağustos ayı dış ticaret verileri açıklanacak. İhracatta düşüş, ithalatta artış Temmuzda dış ticaret dengesinde bozulma getirmişti; bozulmanın Ağustosta da devam etmesi bekleniyor.
Almanya’da TÜFE’nin Ağustosta dokuz aydan sonra ilk kez aylık %0,1 düşmesi, yıllık enflasyonun %1,9’a yavaşlaması tahmin ediliyor.
İngiltere’de işsizlik oranı Haziranda %4,2’ye gerilemiş, istihdam son üç aylık toplam olarak Mayıs ve Haziran dönemlerinde da hızlanarak artmıştı. İşsizlik oranının Temmuzda %4,1’e gerilemesi bekleniyor. BOE, 31 Temmuz toplantısında politika faizini 25 baz puan düşürerek %5’e çekmişti. Söz konusu düşüş Ağustosta hizmet ve imalat sektörlerinde büyümeyi destekledi.
11.Eylül.2024, Çarşamba
Türkiye’de Temmuz ayı perakende satış hacmi, inşaat maliyet endeksi ve ciro endeksleri açıklanacak. Temmuzda kredi kart harcamalarındaki hızlanmanın perakende satışları desteklemesini, döviz kurundaki artışın ise inşaat maliyetlerinde aylık bazda hızlanmaya sebep olabileceğini tahmin ediyoruz.
Kaynak: Turkey Data Monitor
ABD’de Ağustos ayında TÜFE ve çekirdek TÜFE’nin aylık %0,2 artış ile değişmemesi, manşet TÜFE’nin yıllık %2,6’ya yavaşlaması tahmin ediliyor. Talep ve üretime ilişkin ipuçları verecek olan 6 Eylül haftasına ait MBA 30-yıl mortgage faiz oranı, mortgage başvuruları ve EIA ham petrol stok değişimi açıklanacak. 5 Temmuz 2024 haftasından bu yana mortgage faizi gerilerken, mortgage başvuruları yukarı yönlü seyrini koruyor.
Kaynak: tradingeconomics.com
İngiltere’de Haziranda değişiklik göstermeyen GSYH’nin Temmuzda aylık %0,2’ye hızlanması, sanayi üretiminin ise aynı ay %0,3 artışa yavaşlaması bekleniyor.
12.Eylül.2024, Perşembe
Türkiye’de 6 Eylül haftası para ve banka verileri açıklanacak. 29 Ağustos haftasında brüt rezerv 149,6 milyar dolara, net rezerv 40,8 milyar dolara, swap hariç net rezerv açığı 2,8 milyar dolara gerilemiş, KKM ve DTH’deki düşüş sürmüş, kredi hacmi ve kredi kart harcamaları yavaşlamış, yabancılar hisse senetlerinde 20 milyon dolarlık net satış, DİBS’te 683 milyon dolarlık net alış yapmıştı. Mevduat faizi ortalama %55,28’e geriledi, tüketici kredi faiz oranı %72,24’e geriledi, ticari kredi faizi %59,68’e yükseldi. Cari işlemler dengesinin Temmuzda artan turizm geliri ve azalan dış ticaret açığına bağlı olarak sıfır civarı gelmesini bekliyoruz.
Kaynak: Turkey Data Monitor
Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika faiz kararını açıklayacak. Daralan ekonomik aktivite ve gerileyen enflasyonist baskılara istinaden faiz indirimi olasılığını güçlü görsek de olası jeopolitik risklere istinaden AMB’nin beklemede kalma ihtimalini de göz ardı etmiyoruz.
ABD’de ÜFE’nin Ağustosta aylık %0,2’ye hızlanması tahmin ediliyor. Haftalık ilk işsizlik başvurularındaki düşüş seyrinin korunmasına rağmen ISM verilerinde istihdama yönelik zayıflık ve tarım dışı istihdamın bir önceki aya göre artmasına rağmen beklentilerden düşük gelmesi, öte yandan ücretlerdeki artış kafaları karıştırsa da 7 Eylül haftasına ait ilk işsizlik başvurusu verisine odaklanacağız. Zira 18 Eylül’de faiz kararını açıklayacak olan FED için istihdam piyasasındaki seyir kritik öneme sahip. Mevcut verilerin FED’den 25 baz puanlık indirimi desteklediğini ekleyelim.
Kaynak: tradingeconomics.com
13.Eylül.2024, Cuma
Türkiye’de TCMB Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları açıklanacak. Ağustos anketinde 2024 ve 2025 sonu için TÜFE beklentileri sırasıyla %43,31 ve %25,55’e yükseldi, TCMB’den Ağustos toplantısında faiz değişikliği beklenmezken, yılsonu Dolar/TL beklentisi 37,28’e, cari açık beklentisi 25,5 milyar dolara geriledi. 2024 ve 2025 yılları GSYH büyüme tahminleri sırasıyla %3,35 ve %3,51’’e geriledi.
Euro Bölgesinde sanayi üretiminin Temmuzda aylık %0,2 artması tahmin ediliyor.
ABD’de Ağustos ayı ihracat ve ithalat fiyatları ile Eylül ayı Michigan Tüketici Güven Endeksi (eşik 100) verileri açıklanacak.
Dr.Fulya Gürbüz, www.vegaportfoy.com