Sosyal Medya

Ekonomi

Yabancılar hayat pahalılığından kaçtı, O kentte kiralar geriledi..!

Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden birinde yabancıların göç etmesi sonrası kira fiyatlarında yüzde 20’ye varan düşüşler yaşandı...

Yabancılar hayat pahalılığından kaçtı, O kentte kiralar geriledi..!

Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden birinde yabancıların göç etmesi sonrası kira fiyatlarında yüzde 20’ye varan düşüşler yaşandı.

Milliyet’in haberine göre, 40 bin yerleşik yabancının Antalya’yı terk ettiği belirtiliyor. Şehirde kira fiyatları yüzde 10-20 aralığında düşüş gösterdi. Kira fiyatlarını düşüren başlıca sebepler neler? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıkladı. Özelmacıklı’nın konuşması şu şekilde:

“Bazı illerde konut kiralarında yükseliş devam ederken, bazı illerde de gerileme sürüyor. Bu illerin başında özellikle yabancılara kiralamanın ve satışın yoğun olduğu Antalya diyebiliriz. Antalya son dönemde yabancılar tarafından yoğun göç alan şehirlerimizden biri olmuştu.

Bu çerçevede gerek Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle Rusya ve Ukrayna’dan gelenler gerekse de Avrupa’da yaşayıp doğal gaz krizi ile başlayan ve Avrupalıların ucuz bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri nedeniyle Antalya’ya gelmelerini gerekçe gösterebiliriz. Almanya’dan da özellikle Antalya’ya yoğun göçler yaşanmıştı.

Antalya’nın birçok farklı ilçesi yatırımcılar tarafından yoğunlukla tercih ediliyor. Rusların son dönemde bölgede tercihleri oldu. Bununla beraber son 3 yılda gayrimenkul fiyatları Antalya’da hissedilebilir bir şekilde gerek kiralık ve gerekse de satılıkta yükselmişti.

Son yapılan nüfus kayıt sistemlerinde gördüğümüz kadarıyla Antalya’da yabancı nüfusunda önemli bir azalma var. 40 bine yakın azalmanın yabancılar tarafından yaşandığı görülüyor.

Antalya’da vatandaşlar neden göç etti? Yabancılar açısından Antalya’nın gerek mevsim şartları gerekse de aslında yaşam şartları açısından, ulaşım alternatifleri, uçak seferleri ve benzeri açısından çok rahat edilebilir bir şehir statüsünde olduğunu söyleyebiliriz ama 2022 yılı itibarıyla Antalya’da bazı mahalleler oturuma kapatılmaya başlanmıştı. Alanya, Döşemealtı, Konyaaltı ve Muratpaşa’da bazı mahalleler yabancı nüfusun artmasıyla oturuma kapatıldı. Antalya’da yabancılarla alakalı birçok izin verilememiş oldu.

Bu bölgeler yabancılar açısından ikamet işlemlerine 1 Temmuz 2022 itibarıyla kapatılmaya başlanmıştı. Sonrasında Antalya’da farklı bölgelerde, farklı mahallelerde de benzer durumlar oldu. Bu durum yabancılara ikamet şartındaki tutarların artırılması, vatandaşlık kısmında döviz tutarlarındaki artışla birlikte önemli bir kesintiye uğramıştı. Rus vatandaşlar açısından savaşın biraz daha normalleşmesi ile kendi ülkesine dönenler, Kıbrıs’a geçenler oldu.

Oturum izinlerinin kapatılması önemli bir problem oluşturdu. Bir kişi gayrimenkul bile alsa o mahallenin oturum izni dolmuşsa orada oturum izni alamamaya başladı ve bu ciddi sıkıntılara yol açtı.

Başka ülkelerle de rekabet edilmesi anlamında sıkıntılar yaşamaya başladık. Rus vatandaşlar açısından alternatifler ortaya çıkmaya başladı. Türkiye’de şimdiye kadar 6 milyar dolar seviyesinde yapılan yabancılara konut satışı başka ülkelerde oturum izinlerinin kolaylıkla veriliyor olmasıyla tercihleri değiştirdi.

Bu anlamda dünyada en yoğun yerlerden biri olan Dubai’nin sadece 2023 yılında 60 milyar dolar seviyesinde yabancıya konut satışı olduğunu düşünürsek bu ülkeyi tercih edenlerin fazlalaştığını görüyoruz.

Antalya’da şu anda kiralık metrekare fiyatlarının 140-150 TL aralığında olduğunu söylemek mümkün. Bu çerçevede 100 metrekare bir daire 14 bin TL-15 bin TL seviyesinde. Konyaaltı yabancıların yoğun olduğu ilçelerden biri. Konyaaltında metrekare fiyatları 170-180 TL bandında, Muratpaşa’da 150-160 TL bandında, Manavgat’ta 130-140 TL bandında, Alanya’da 145 TL bandında gibi örnekler verebiliyoruz.

Antalya’da satılık metrekare fiyatlarına baktığımızda yaklaşık 5-6 aydır yatay seyir var. Ortalama metrekare fiyatlarının 30 bin TL seviyesinde olduğunu söylemek mümkün.

Antalya’da son 5-6 aydır gerileme yüzde 10-15 bandında oldu. Kiralar 5-6 ay önceki rakamlara yaklaşmaya başladı diyebiliriz. Şu anda gerçek anlamda düşüşler aslında 5-6 ay önceki fiyatlara tekrar yavaş yavaş taşınmaya başladı. Kiralık konutta ülkemizdeki birçok yerde ağustos ayından kasım ayına kadar yatay seyir korunmuştu. Ocak ayı itibarıyla enflasyon oranında artışları aylık bazda görmeye başladık.

Antalya dışında bazı yazık bölgelerde kiralarda düşüşlerden bahsediyoruz. Antalya’da Alanya’da fiyatların yüzde 15-20 bandında gerilediğini söyleyebiliyoruz. Yaz sezonunun devreye girecek olması ile birlikte fiyatlar tekrar yukarı yönlü hareket edecektir. Kira fiyatlarında düşüşü yazlık bölgelerimizin birçoğunda, il bazında Antalya ve Muğla gibi illerde görüyoruz. Ancak diğer illerde fiyat düşüşleri sınırlı diyebiliriz.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler