Sosyal Medya

Genel

Vergi iadesi talebi için binlerce imza… Maaşlı çalışanlar ve emekliler harekete geçti!

Gelir vergisi yükünün hafifletilmesi ve temel ihtiyaçlara yönelik vergi indirimlerinin sağlanmasını talep eden kampanya, kısa sürede 7000 imzaya yaklaştı...

Vergi iadesi talebi için binlerce imza… Maaşlı çalışanlar ve emekliler harekete geçti!

Gelir vergisi yükünün hafifletilmesi ve temel ihtiyaçlara yönelik vergi indirimlerinin sağlanmasını talep eden kampanya, kısa sürede 7000 imzaya yaklaştı. Kampanya, “Maaşlı çalışanlar ve emekliler için vergi iadesi geri döner mi?” sorusunu yeniden gündeme taşıdı.

Türkiye’deki maaşlı çalışanlar ve emekliler, gelir vergisinden yapılan kesintilere karşı bir çözüm istiyor. Change.org Türkiye’de Orhan Gülden adlı vatandaş tarafından 3 Kasım tarihinde başlatılan “Maaşlı Herkese Vergi İade Hakkı Verilsin!” başlıklı kampanya 7000 imzaya yaklaşıyor ve büyümeye devam ediyor.

Kampanya Türkiye’deki şirketlerin; çalışan ücreti, yemek, giyim, ulaşım, taşıma, elektrik, doğalgaz, su, internet, telefon, yazılım, kira, aidat, ofis malzemesi, araç ve danışmanlık gibi pek çok harcamayı gider olarak göstererek vergi avantajlarından faydalanabildiğine dikkat çekiyor. Gülden “Maaşlarımızdan gelir vergisi alınırken, temel ihtiyaç malzemeleri ve hayati giderler de vergi indirimine tabi tutulmalıdır.” diyor.

Kampanyanın talebi, vergi indirimi ve geçmişte uygulanan vergi iadesi sisteminin tüm maaşlı çalışan ve emekliler için yeniden hayata geçirilmesi. Kampanyayı imzalayanlar geçinemediklerini dile getirerek bu uygulamanın tekrar gündeme gelişinin gerekli olduğu ve fayda sağlayacağını vurguluyor.

Türkiye’de Vergi İadesi Süreci

1985 yılından 2007’ye kadar Türkiye’de maaşlı çalışanlar için gelir vergisi iadesi uygulaması yürürlükteydi. Bu sistemde çalışanlar, yıl içinde yaptıkları harcamaların fiş ve faturalarını teslim ederek belirli oranlarda vergi iadesi alabiliyordu. Ancak bu uygulama, 2007 yılında kaldırılarak yerini asgari geçim indirimi (AGİ) uygulamasına bıraktı. Asgari Geçim İndirimi de 2022 yılından itibaren 7349 sayılı Kanunun 3. maddesi gereği ücret ödemeleri için yürürlülükten kaldırıldı.

Öte yandan, temel ihtiyaçlara ve hayati giderlere yapılan harcamaların giderek arttığı bir dönemde şirketler bu harcamalarını ödeyecekleri gelir vergisinden düşerken, çalışanların gelir vergisinden avantaj sağlayamaması eşitsizlik yaratıyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler