Sosyal Medya

Genel

Türkiye’nin en büyük sanal enkazı… Zarar 1 milyar doların üzerinde

Raporlara göre Türkiye'den 1.1 milyon kişi metaverse sistemine üye oldu ya da arsa aldı. Bu arsaları emlak platformlarında satışa çıkaranlar bile oldu.

Türkiye’nin en büyük sanal enkazı… Zarar 1 milyar doların üzerinde

Türkiye’nin en büyük sanal enkazı… Zarar 1 milyar doların üzerinde. Metaverse’de dünyada en fazla kaybeden ülke olduk. Oysa ne hayaller kurmuştuk..

 

👉Pandemi sonrası teknoloji dünyasını kasıp kavuran Metaverse furyası yatırımcıların elinde patladı. Türkiye’nin en önemli tarihi yapılarını, stadyumlarını, saraylarını, camilerini, köprülerini sanal alemde satın alıp ileride fiyatların artacağını düşünenler de sanal alemde mağazalar açıp altyapı yatırımları yapan şirketler de hayal kırıklığına uğradı. Vatandaşların ve şirketlerin kapıştığı arsaların değeri yüzde 90 azaldı. Sanal arsalara yatırılan para eridi. Uzmanlar, Türkiye’de metaverse enkazının 1 milyar doların üzerinde olduğunu belirtiyor.

TÜBİTAK’ın 2023 istatistiklerine göre, dünyada satılan metaverse arsalarının yarısına yakınını Türkler satın almıştı. Sadece şirketler değil, bireysel yatırımcılar da gelecekte milyonlar kazandıracağı vaad eden sanal arsalara hücum etmişti. Raporlara göre Türkiye’den 1.1 milyon kişi metaverse sistemine üye oldu ya da arsa aldı. Bu arsaları emlak platformlarında satışa çıkaranlar bile oldu.

ŞİRKETLER METAVERSE DEPARTMANLARI KURDU

Türkiye’de özellikle perakende alanında faaliyet gösteren birçok şirket milyonlar harcayarak bu alana özel yatırımlar yaptı. LC Waikiki’den Kiğılı’ya, Fiat’tan Adidas’a, Samsung’dan Vodafone’a kadar pek çok şirket burada mağazalar açmaya başladı. Sadece Türkiye’de şirketlerin bu alanda gerçekleştirdiği yatırım miktarı 2022 yılı istatistiklerine 400 milyon doları buldu.

BORÇ ALARAK YATIRIM YAPANLAR OLDU

Parası olmayanlar ise etraflarından borç para alarak sanal dünyadan arsalar satın aldı. Ancak başta Meta olmak üzere 2024 yılında geldiğimizde tüm metaverse firmaları ya zarar etti ya da iflas bayrağını çekti. İlk etapta yatırımcıların yoğun ilgisini çeken sanal arsaların değeri şu anda yüzde 90 civarında düştü. Aldıkları arsalara yatırımcı bulmak neredeyse imkansız. Bir yatırımcı, 2023 yılında 10 bin TL’ye satın aldığı bir sanal arsayı, 2024’te sadece 1.000 TL’ye satabiliyor.

50 MİLYAR DOLARLIK ZARAR

2024 yılı itibarıyla Facebook,metaverse yatırımlarından 5 yılda 47 milyarını sanal dünyaya kaptırdı. Rakamlara göre Meta’nın kurucusu Mark Zuckerberg’den sonra en çok para kaybeden Türkiye oldu.

MUSK UYAMIŞTI

Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk ise Metaverse ve Web 3.0’ı onaylamadığını belirterek, bunların “pazarlama hilesi” olduğunu söylemişti.

O dönem bazı teknoloji uzmanları ise metaverse yatırımlarının henüz ticari bir model olmadığı konusunda uyarılarda bulunmuştu. Bu isimlerden biri olan Başarsoft’un kurucusu Alim Kucukpehlivan, “O dönemde bahsetmiştik. Tek bir metaverse yok ve bu alanın bir ticari planı bulunmuyor. Bugünkü rakamlara ve istatistiklere baktığımızda Türkiye’nin bu akımda en fazla zarar eden ve parası buhar olan ülke olduk diyebiliriz”

 

Geçmişi çabuk unutuyoruz, unutmak yaşananların tekrarını yaşamak demektir

Teknoloji yazarı ve konuşmacı Metin Can’ın Linked-In paylaşımıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler