Sosyal Medya

Genel

Türkiye FATF Gri Listeden çıkacak mı?  Çıkarsa ne olur?

Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasıyla beraber ortodoks politikalara geçiş süreciyle gelen yabancı yatırımcıların ülkemize sermaye akışlarında ivmelenme görmemiz mümkün olabilir.

Türkiye FATF Gri Listeden çıkacak mı?  Çıkarsa ne olur?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu’nun (FATF) toplantısına katılmak üzere Singapur’a gidecek.  Türkiye’nin Gri Listeden çıkma beklentisi yüksek. Uzmanlara göre, Gir Listeden çıkmak Borsa’ya doping  etkisi yapabilir.

Bakan Şimşek’in katılacağı 28 Haziran’daki toplantıda, Türkiye’nin 2021’de alındığı gri listeden çıkarılabileceği belirtildi. Şimşek daha önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin listeden çıkışı konusunda son aşamaya gelindiğini aktarmıştı.  FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadeledeki eksiklikler dolayısıyla Türkiye’yi 2021’de gri listeye almıştı.

 

Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için Türkiye’yi 2021 yılında gri liste tabir edilen listeye almıştı.

Türkiye 40 standardının 39’u ile uyumlu. FATF’tan bir heyet geçen ay, Türkiye’nin kara para aklama ve yasa dışı finansmanın önlenmesine ilgili uygulamalarını yerinde değerlendirme için ülkeyi ziyaret etmişti.

Ekonomi yönetimi Türkiye’nin ay sonunda gri listeden çıkmasını beklediğini, aksi bir kararın ise siyasi olacağını söylüyor.

Borsa FATF Gri Liste haberini bekliyor

Getmidas haber sitesine göre “Borsada kartları yeniden dağıtma gücüne sahip bir sıcak gelişme 28 Haziran tarihinde netliğe kavuşmayı bekliyor: Türkiye gri listeden çıkabilir!”

AHaber’e göre ise “Borsa İstanbul’da uygulanması planlanan alım-satım vergisinin ertelendiğinin duyurulmasının ardından tatil öncesi endeks pozitif seyretti. Vergi ertelemesi ve 28 Haziran’da Türkiye’nin gri listeden çıkarılacağına yönelik beklentinin yanı sıra Moody’s’in temmuz ayında Türkiye’ye ilişkin kredi notunu iki kademe birden artıracağının beklentisi ile borsada yeni bir ralli yaşanabileceği belirtildi.”

 

Peki, Türkiye’nin Ekim 2021’den beri dahil olduğu gri listeden çıkarılmasının borsaya etkisi nasıl olabilir, gri liste nedir ve Türkiye gri listeden çıkmaya ne kadar yakın?

 

Türkiye Gri Listeden Çıkarsa Borsa Ne Olur?

Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasıyla beraber ortodoks politikalara geçiş süreciyle gelen yabancı yatırımcıların ülkemize sermaye akışlarında ivmelenme görmemiz mümkün olabilir.

Ayrıca gri listedeki ülkelere uygulanan politikaların kaldırılması ithalat ve ihracatçı şirketleri pozitif anlamda etkileyebilir.

Diğer taraftan yabancı sermaye yoluyla start-up fonlamalarında artış gözlemlenebilir.

 

Tüm bunların yanında yabancı sermaye akışının hızlanmasıyla beraber Türk Lirası’nın istikrarı enflasyonla mücadelede önemli rol oynayabilir.

 

Hem yabancı sermaye akışının hızlanmasıyla beraber cari açık tarafındaki olumlu gelişmeler, hem de Türk Lirası’na artan teveccüh ile beraber kurun enflasyonla mücadelede etkin rol oynaması politika faizinin daha erken indirilmesine sebep olabilir.

 

Gri listeye alınan ülkeler; yabancı yatırım çekme sürecinde uluslararası otoriteler, kredi kuruluşları ve yatırımcılar nezdinde itibar kaybına uğramaktadır.

Bu durum, ihracat ve ithalat ağı yüksek olan şirketlerin çeşitli yaptırımlarla ve ek yükümlülüklerle (detaylı durum tespit çalışmaları, denetim, sıkılaştırıcı tedbirler vb.) karşılaşması sonucu pazar paylarının daralmasına sebebiyet verebilir.

 

Türkiye Gri Listeden Çıkmaya Ne Kadar Yakın?

Şubat 2024’te Paris’te gerçekleşen FATF toplantısında Türkiye’nin eylem planını artık tamamladığı belirtildi ve saha ziyareti ile yerinde denetim için Türkiye’ye gidilmesine karar verildi. Elbette bu karar sonrası hazırlanan raporun detayları açık değil ancak bu raporun sonuçları 28 Haziran’da Singapur’da düzenlenecek Genel Kurul’da verilen gri listeden çıkarılma yahut çıkarılmama kararının temelini oluşturuyor.

 

Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) yayınladığı 40 standardının 39’u ile uyumlu durumda bulunuyor. FATF’tan bir heyet geçen aylarda, Türkiye’nin kara para aklama ve yasa dışı finansmanın önlenmesine ilgili uygulamalarını yerinde değerlendirme için ülkeyi ziyaret etmişti.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, teknik çalışmaların başarıyla tamamlandığını belirterek, “Haziran ayında yapılacak yerinde denetimle gri listeden çıkma süreci tamamlanacak.” dedi.

 

Mevcut ekonomi yönetiminin ifadeleri 28 Haziran’da gerçekleşecek toplantı sonrasında Türkiye’nin gri listeden çıkmasına yönelik kuvvetli bir beklentinin altını çizer nitelikte.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler