Sosyal Medya

Genel

TÜİK’e yargı darbesi

Ankara 6. İdare Mahkemesi, Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) enflasyon hesaplamalarında kullandığı tüm belge ve bilgileri mahkemeye sunmasını talep etti. TÜİK’e,…

TÜİK’e yargı darbesi

Ankara 6. İdare Mahkemesi, Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) enflasyon hesaplamalarında kullandığı tüm belge ve bilgileri mahkemeye sunmasını talep etti. TÜİK’e, bu belgeleri teslim etmesi için 30 gün süre tanındı.  Dava yıllar sürebilir, veya TUIK mahkeme talebine riayet etmez. Ama, eğer Adalet Bakanlığı davayı kapattırmazsa, emekli ve işçinin enflasyon farkları zamları artabilir.

 

Dava, Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in açtığı davayla gündeme geldi.   Seyfettin Çilesiz, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını ve maaş zamlarının gerçek enflasyonun altında kaldığını öne sürerek dava açtı. Çilesiz, özellikle bu yılın ilk altı ayındaki enflasyon oranlarının yeniden hesaplanmasını talep etti. TÜİK’ten talebine cevap alamayınca yargı yoluna başvuran Çilesiz, bu davanın emekliler ve çalışanlar için önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Mahkeme, TÜİK’in tüm hesaplama süreçlerine dair belgeleri açıklamasını talep etti ve 30 günlük bir süre verdi.

 

Belgeler Sunulmazsa Karar Verilecek

 

Çilesiz, açtığı davada yürütmenin durdurulması talebinde de bulunmuştu. Mahkeme, yürütmenin durdurulması istemini TÜİK’ten birinci savunması alındıktan ya da savunma ve cevap süresinin geçmesinden sonra incelenmesine karar verdi.

Ankara 6. İdare Mahkemesi, TÜİK’in bu süre içerisinde belgeleri sunmaması halinde mevcut bilgi ve belgeler üzerinden karar verileceğini belirtti. TÜİK’in süresi içinde savunma yapmaması durumunda, mahkeme yürütmenin durdurulması talebini de değerlendirecek.

Anayasa Mahkemesi kararlarının dahi  göz ardı edildiği bir ülkede, TÜİK bu kararlara uyacak mı bilmiyoruz. Ancak, uyarsa, mahkeme bu kez bilirkişi atayarak TUİK verilerinin doğruluğunu araştırabilir, veya son bir yılda saklanması büyük tartışma yaratan bazı detayların açıklanmasını talep edebilir.

İşçi-emeklinin büyük ümit bağladığı bu davadan  TUIK verisi ve gerçek enflasyon arasında fark olduğu kararı çıkarsa, yıllık enflasyon farkı ödemeleri de değişecek. Bir çok hak sahibi geçmişe dönük zararlarının tazminini dahi isteyebilir.

 

Basın kaynakları

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler