Sosyal Medya

Genel

The Guardian: Türkiye hakkındaki en iyi kitaplardan beşi

The Guardian, Türkiye hakkındaki en iyi kitaplardan beşini derledi. Seçki, felakete sürüklenen ailelerden siyasi hicivlere ve yasaklı şiirlere kadar Türkiye’nin…

The Guardian: Türkiye hakkındaki en iyi kitaplardan beşi

The Guardian, Türkiye hakkındaki en iyi kitaplardan beşini derledi. Seçki, felakete sürüklenen ailelerden siyasi hicivlere ve yasaklı şiirlere kadar Türkiye’nin ilk 100 yılına ışık tutuyor.

 

Beş kitap şöyle…

İrfan Orga’nın anı kitabı zengin bir Osmanlı ailesinin yoksulluğa sürüklenişini anlatırken Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarını ve bu dönemdeki acıları yansıtıyor.

Kitapla ilgili Ayşe Kulin’in görüşleri şöyle:

“Hayatım boyunca okuduğum en bize ait öykülerden birini içtenlikle, doğallıkla ve sıcacık bir kalemle sunan bu kitap beni yıllarca bırakmadı. Ben de kitabı bırakamadım.

Kitabın yeni Türkçe baskısını orijinalinin yanına koyabilmek ve arkadaşlarıma armağan edebilmek için sabırsızlıkla satışa sunulacağı günü bekliyorum.”

2) Ahmet Hamdi Tanpınar: Saatleri Ayarlama Enstitüsü

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın erken cumhuriyet dönemi İstanbul’unda geçen romanı özgürleştirici ve tepeden inmeci reformlarla ulus modernleştirme projesine yönelik bir hiciv.

Yapıtta kitaba adını veren enstitü, vatandaşların saatlerinin doğru zamanda kalmasını sağlamaya çalışıyor. Kitap Tanpınar’ın İstanbul’a derin sevgisini de yansıtıyor.

3) Nazım Hikmet: Şiirleri, Randy Blasing ve Mutlu Konuk çevirisi

Uzun yıllar Türkiye’de yasaklı şair Nazım Hikmet’in şiirleri insani boyutuyla gündelik hikayeleri öne çıkarmasıyla biliniyor.

4) Latife Tekin: Sevgili Arsız Ölüm

Latife Tekin’in Dirmit isimli çocuğu ve ailesini merkeze alan romanı, köyden kente göç olgusunu ele alan ilk eserlerden biri.

5) Ahmet Altan: Dünyayı Bir Daha Göremeyeceğim

Ahmet Altan’ın 2016’da hapse girdikten sonra yazdığı kitabı Fransızca çevirisiyle siyasi edebiyat dalında André Malraux Ödülü’nü kazanmıştı.

Altan, eserde yedi ay boyunca avukatlarına yolladığı mektuplarla Silivri’de geçirdiği zamanı bir araya getirmiş.

 

 

 

 

 

diken.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler