Sosyal Medya

Genel

Saim Uysal:  Ultra zengin artışında rekor ve servet vergisi

En zengin %5 ve en zengin %10’un servetten aldığı payda ise ülkemiz ikinci sırada. Gelir dağılımı adaletsizliğini gösteren GİNİ katsayısında da üçüncü sırada bulunuyoruz. Halkımızın %71’i 10.000 dolardan az servete sahip. Yetişkinlerin %2’sinin 100 bin-1 milyon dolar arası serveti bulunuyor.

Saim Uysal:  Ultra zengin artışında rekor ve servet vergisi

Ultra zengin artış oranında ülkemiz 2023 yılında rekor kırdı. İngiliz gayrimenkul danışmanlık firması Knight Frank her yıl yayınladığı “Servet Raporu”nun 2024 adisyonuna göre ülkemizde 2022’de 30 milyon doların üzerinde serveti bulunan kişi sayısı 761 iken 2023’te 1932 kişi bu klasmana yükseldi. Artış oranı %9,7. Diğer ülkelerde artış oranları ise ABD’de %7,9, Hindistan’da %6,1, Güney Kore’de 5.6 ve İsviçre’de %5,2 oldu.

Söz konusu rapora göre 2028’e kadar oluşması beklenen tabloya göre ülkemizdeki ultra zengin artış beklentisi %42,9.Söz konusu artış beklentisi oranı Hindistan’da %50,1, Çin’de ise %47. Türkiye %42,9 ile 3 sırada. Rapora göre dünyadaki artış oranı %4,2, 2028’deki artış beklentisi oranı ise %28,1.

 

Sözlü edilen raporda belirtildiği üzere Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesi pandemiden yeni kurtulmaya çalışan küresel ekonomiye zarar vererek enerji ve gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bu malları ithal etmek zorunda olan yoksul ülkeler borçlanma maliyetlerinin artışı nedeniyle zor durumda kaldı. Ancak dünyanın en zengin 500 kişisi aynı sürede başta Elon Musk olmak üzere toplam servetlerine 1,5 trilyon dolar eklediler. Türkiye’de hem servet hem de gelir adaletsizliğinin had safhada olduğunu biliyoruz. Ülkemizde en zengin %1’lik kesim ülke servetinin dikkat çekici bir oranda %40’ını kontrol ediyor. (Credit Suisse ve UBS verileri) Bu kritere göre Avrupa’da servet dağılımı adaletsizliğinde ilk sıradayız.

En zengin %5 ve en zengin %10’un servetten aldığı payda ise ülkemiz ikinci sırada. Gelir dağılımı adaletsizliğini gösteren GİNİ katsayısında da üçüncü sırada bulunuyoruz. Halkımızın %71’i 10.000 dolardan az servete sahip. Yetişkinlerin %2’sinin 100 bin-1 milyon dolar arası serveti bulunuyor. 1 milyon dolardan fazla serveti bulunanların oranı ise %0,1. Euronews’in derlediği rapora göre yetişkin başına düşen servette ise Türkiye hem ortalama hem ortanca göstergelerinde açık ara son sırada.

 

Son günlere Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı “Sasa”nın patronu İbrahim Erdemoğlu’nun yüzde birlik servet vergisi önerisi gündeme oturdu. “Varlığı 6 milyon liranın üzerinde olan herkesten yüzde %1 servet vergisi alınsın.” önerisi getirdi. 24 ay veya 36 taksitte ödenecek bu verginin yaklaşık 150 milyar dolar olacağı, bu kaynağın ayrı bir fonda toplanarak 11 ildeki deprem harcamaları ile İstanbul ve Marmara Bölgesinin kentsel dönüşümü için kullanılması teklif edildi.

 

Son günlerdeki öneriye ilişkin olarak da yapılan başlıca eleştiriler şöyle: “6 milyonluk bir eşik değer kesinlikle makul değil. Ultra zenginlerden alınabilecek bir verginin geniş bir tabana yayılması istenmektedir. Anayasal gerekçesi tartışmaya açıktır. Vergi/bütçeleme prensiplerine göre adem-i tahsis (belli gelirin belli gelire tahsis edilemeyeceği) ilkesine aykırıdır. Hakkıyla vergisini ödemiş ve servet edinmiş kişilerden niçin ikinci kez vergi alınsın? Öncelikle hiç vergi ödemeyen kayıt dışı kesimin vergilenmesi gerekmez mi? gibi”

 

Ülkemizde emlak vergisi, motorlu taşıtlar vergisi ve veraset intikal vergisi dışında bir servet vergisi bulunmamaktadır. Avrupa’da ise dört ülkede kısmi servet vergisi, Norveç, İsviçre, Fransa ve İspanya’da ise net servet vergisi sürekli uygulanmaktadır.

 

Yazımızın başında ülkemizdeki ultra zengin sayısındaki artış oranı ile 2028’e doğru artış beklentisi oranındaki yükseklik servet vergisi getirilmesi söz konusu olursa göz önünde bulundurulması gereken kriterlerden birisini oluşturmaktadır. Bilindiği üzere Rasyonele Dönüş Programı’ndan önce uygulanan heterodoks politikalar sonucu servet transferi yaklaşık (1.1 trilyon dolar milli gelir, iki yılda kullanılan krediler ve uygulanan düşük faiz oranları ile yaklaşık olarak hesaplanırsa) 350 milyar dolar civarında bir bedel ödenmiştir. (Ali Çufadar TEPAV Makroekonomi Çalışma Direktörü).

Bu bedel kimler tarafından ödendi ve halen ödenmektedir; Emekli, işçi-memur, işsiz kalacaklar, borçlanmak zorunda kalacak vatandaşlar ve reel sektörün güçsüz bölümü. Bu bedel ödemeleri sonucu zaten adaletsiz olan gelir eşitliği ve servet dağılımı daha da adaletsiz hale gelmiştir. Bu adaletsiz sonuçlarında yapılacak bir düzenlemede dikkate alınmasıyla 2024’te oluşacak sıkıntılardan bir nebze de olsa hafifletecek sonuçlar yaratılması mümkün olabilir.

 

Yazar:  Saim Uysal, Gözlem Gazetesi’nden   alıntıdır, tamamını okumak için tıklayın

BAKMADAN GEÇME

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

  • IMF’den Türkiye için 2025 tahmini: Büyüme yüzde 2,7’ye çıkacak

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2025 yılına ilişkin ekonomik öngörülerini güncelledi. Türkiye’nin büyüme beklentisini yüzde 2,7’ye yükselten IMF, küresel ekonomide ise aşağı yönlü risklerin arttığına dikkat çekti.

  • Acil nakit için 75 bin TL’lik dev kampanya başladı! İşte 7 bankanın faizsiz kredi teklifleri

    Acil nakit ihtiyacı olanlar için 7 banka faizsiz kredi fırsatını açıkladı. 75 bin TL'ye varan 0 faizli kredi kampanyaları vatandaşa ilaç olacak. Sıkı para politikalarının uygulandığı ve kredi faizlerinin yükseldiği bir dönemde, bazı bankalar yeni müşteri kazanımı hedefiyle dikkat çeken faizsiz kredi kampanyaları başlattı. İşte 7 bankadan yeni müşterilere 75 bin TL’ye kadar faizsiz kredi kampanyası.

  • Acemoğlu: Dijital ekonomi demokrasiye zarar veriyor!

    Nobel ödüllü ekonomist Prof. Daron Acemoğlu, Financial Times için kaleme aldığı yazıda, dijital devlerin yalnızca piyasalara değil, devlet mekanizmalarına da sızdığını belirterek sert uyarılarda bulundu.

  • İş dünyasından Merkez’e tepki: Bu şartlarda üretim imkânsız

    Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın faiz artışına iş dünyasından yükselen tepkileri analiz etti. Eğilmez’e göre, geçmişte sessiz kalan çevreler şimdi artan maliyetlerle üretim yapmanın imkânsızlığından şikâyet ediyor.

  • İş arayanlar bu mesleklere göz atmalı! İŞKUR açıkladı

    Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber İŞKUR'dan geldi. Türkiye iş gücü piyasasında önemli bir gerçek gün yüzüne çıktı. İŞKUR en çok aranan meslekleri açıkladı. İşverenler personel arıyor ama bazı mesleklerde ciddi şekilde eleman bulamıyor.

  • Altında 2026 Senaryosu: Jefferies’ten 3.000 Dolar Tahmini

    Jefferies’e göre altın, küresel belirsizlik ortamında yatırımcılar için hâlâ en sağlam güvenli liman. Banka, 2025–2026 döneminde altının ons fiyatının 3.000 dolara kadar çıkabileceğini öngörüyor.

Benzer Haberler