Sosyal Medya

Genel

Rakamlarla:  Erdoğan’ı yeniden seçmek bizi nasıl fakirleştirdi?

Emekli, seçimlerden bu yana en fazla yoksullaşan kesimlerin başını çekti. Seçimlerden hemen önce oylarını almak için en düşük emekli aylığını 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkaran iktidar seçimlerden sonraki temmuz zammında emekliyi adeta kenara itti.

Rakamlarla:  Erdoğan’ı yeniden seçmek bizi nasıl fakirleştirdi?

 

SÖZCÜ Gazetesi ekonomi muhabiri Erdoğan Süzer “Bir yılda daha çok yoksullaştık, daha çok borçlandık” başlıklı incelemesinde,  geçen Mayıs beklenmedik bir zaferle iktidarını 5 yıl daha garantiye alan Erdoğan’ın icraatlarının halkımızı nasıl perişan ettiğini gün ışığına çıkardı.

İncelemeden yürek parçalayan kesitleri paylaşıyoruz

 

Seçimlerin bittiğinde ekmek 4 liraydı, 10 lira oldu. Bekar bir işçinin yaşam maliyeti 13 bin liraydı, şimdi 24 bin lirayı aştı. Yardıma muhtaç yoksul sayısı 20 milyonu aştı. İkinci yıla girerken hâlâ tünelin ucunda ışık görünmedi. İkinci yıla da yeni vergilerle yeni zamlarla, tasarruf ve yavaşlayacak ekonomi programıyla giriyoruz. Seçimlerin ardından iktidar yeni icraatları için düğmeye bastığında tüketici enflasyonu yıllık yüzde 39.59’u gösteriyordu. Aradan bir yıl geçti, düşeceği söylenen enflasyon hızla arttı, yüzde 75’lere tırmanarak çarşıya, pazara adeta ateş düşürdü.

 

 

İşe başlar başlamaz akaryakıt üzerinden alınan vergileri artıran, Katma Değer Vergisi genel oranlarını yüzde 10 ve yüzde 20’ye yükselten iktidar, hayat pahalılığını daha da artıracak zamları tetikledi.

 

 

Emekli, seçimlerden bu yana en fazla yoksullaşan kesimlerin başını çekti. Seçimlerden hemen önce oylarını almak için en düşük emekli aylığını 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkaran iktidar seçimlerden sonraki temmuz zammında emekliyi adeta kenara itti. Bu yılın başında maaşlara genel olarak yüzde 50’ye yakın oranlarda zam yaparken en düşük emekli aylığını gelen tepkiler üzerine sadece yüzde 33 artırdı.

 

 

Bu dönemde halktan toplanan vergilerin 864 milyardan 1.8 trilyona çıkmasına rağmen bütçe açığı 691 milyara çıktı. Faiz ödemeleri 135 milyardan 364 milyara, iç borç stoku 2.3 trilyondan 3.2 trilyona yükseldi. Kur Korumalı Mevduat hesabı açtıran varlıklı kesime yoksulların finanse ettiği bütçeden ve Merkez Bankası kasasından 1 trilyon liranın üzerinde kaynak akıtıldı. Merkez Bankası 818.2 milyar liralık zararla tarihi rekora imza attı.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler