Sosyal Medya

Genel

Moskova saldırısındaki IŞİD militanlarının İstanbul rotasına ilişkin yeni iddialar

Moskova’da son açıklanan verilere göre en az 139 kişinin hayatını kaybettiği ve IŞİD’in üstlendiği Crocus City Hall konser salonuna saldırıda…

Moskova saldırısındaki IŞİD militanlarının İstanbul rotasına ilişkin yeni iddialar

Moskova’da son açıklanan verilere göre en az 139 kişinin hayatını kaybettiği ve IŞİD’in üstlendiği Crocus City Hall konser salonuna saldırıda yer alan IŞİD militanlarının Türkiye rotasına ilişkin yeni iddialar gündeme geliyor

 

Moskova’daki Crocus City Hall saldırısının zanlısı olarak Rusya’da mahkemeye çıkarılan dört IŞİD militanından ikisinin saldırıdan önce, Şubat ayında İstanbul’da olduğu ve 2 ya da 4 Mart’ta uçakla Türkiye’den ayrılarak Rusya’ya gittiği iddia edildi. Reuters, söz konusu iddianın ismini vermek isteyen bir Türk yetkili tarafından da doğrulandığını yazdı.

Moskova’da son açıklanan verilere göre en az 139 kişinin hayatını kaybettiği ve IŞİD’in üstlendiği Crocus City Hall konser salonuna saldırıda yer alan IŞİD militanlarının Türkiye rotasına ilişkin yeni iddialar gündeme geliyor. İddiaya göre 4 saldırgandan ikisi saldırıdan önce, şubat ayında Türkiye’deydi. İddiaları hem gazeteci-yazar Murat Yetkin hem de gazeteci Hale Gönültaş gündeme getirdi.

 

Fatih’te aynı otelde kalıp aynı uçakla Rusya’ya dönmüşler

Gazeteci-yazar Murat Yetkin’in yetkinreport’ta yer alan “İşte Moskova terör eylemindeki IŞİD militanlarının Türkiye seyahatleri” başlıklı haberinde Tacikistan kökenli 4 IŞİD militanından Shamsidin Fariduni‘nin 20 Şubat 2024’te Moskova’dan havayoluyla İstanbul’a geldiğini ve 21 Şubat’ta Fatih’te bir otele yerleştiğini yazdı. Yetkin, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde Fariduni’nin 23 Şubat’ta Mart’ta “Aksaray İstanbul” konumuyla Fatih’ten 8 fotoğrafı Instagram hesabında yayımladığını ve otelden 27 Şubat’ta ayrılarak 2 Mart’ta da yine İstanbul Havalimanı’ndan Rusya’ya döndüğünü yazdı.

Yetkin yine saldırıda yer aldığı için tutuklanan bir diğer saldırgan olan Saidakram Rajabalizoda’nın da Fariduni’den bir ay kadar önce, 5 Ocak 2024’te İstanbul’a geldiğini ve aynı gün Fatih’te bir otele yerleştiğini yazdı. Rajabalizoda’nın kaldığı otel, daha sonra Faruduni’nin de kalacağı otel. Ancak Yetkin’in aktardığına göre Rajabalizoda, Fariduni’nin otele giriş yaptığı gün otelden ayrıldığı saptandı. Sonra o da Fariduni ile aynı uçakta 2 Mart’ta Moskova’ya döndü.

 

Kritik sorular

Gazeteci-yazar Yetkin, Moskova saldırısı zanlılarının İstanbul’da bulunduğu iddialarıyla ilgili köşesinden kimi sorular yöneltti. Yetkin, yazısında şu noktalara dikkat çekti:

“Rajabalizoda 21 Şubat-2 Mart, Fariduni ise 27 Şubat 2 Mart arasında nerede kalmış, ne yapmışlar? Henüz bu bilgiye -belki güvenlik birimleri sahip ama biz- sahip değiliz.
İkincisi, bu şahıslar Türkiye’ye nasıl bu kadar rahat girip çıkabilmişler? Güvenlik kaynaklarından buna bir yanıt alabiliyoruz: çünkü haklarında “aranırlık kaydı” bildirimi yokmuş, dolayısıyla pasaportlarını gösterip rahatça giriş-çıkış yapabilmişler.

Güvenlik kaynakları, bu kişilerin Türkiye’de geçirdiği sürenin kısalığı nedeniyle “radikalleşmeye” yetmeyeceğini söylüyorlar.

Öte yandan bu kişilerin IŞİD’in daha çok Orta Asya ülkeleri ve Afganlardan oluşan Horasan Vilayeti kolundan, DAEŞ-H (ISİF-H) üyesi oldukları konusunda görüş birliği oluşuyor”

 

Şişli ve 4 Mart iddiası

Artı Gerçek’ten Hale Gönültaş da “Rusya’daki saldırgan dört gece Şişli’de otelde kalıp Başakşehir’e geçmiş” başlıklı haberinde Moskova saldırısının zanlısı Şamsidin Fariduni’nin, Şişli’de bir otelde kaldığı, ardından Başakşehir’de bir eve geçtiği tespit edildiğini yazdı. Gönültaş, saldırı zanlısının 4 Mart’ta İstanbul’dan ayrıldığını ve Fariduni’nin İstanbul’dayken kimlerle temas kurduğunun, Başakşehir’deki evde kimlerle kaldığının ve İstanbul’a ne amaçla geldiğinin bilgisinin verilmediğini aktardı.

 

Türk yetkili doğruladı

Reuters’a adının açıklanmaması koşuluyla konuşan bir Türk yetkili de Şamsidin’in Türkiye’de bulunduğunu doğruladı.

Yetkili Tacikistan uyruklu Şamsidin ve bir diğer saldırganın “Rusya’da oturma izinlerini yenilemek için kısa bir süreliğine Türkiye’ye giriş yaptıklarını ancak radikalleşmelerinin burada gerçekleşmediğini” öne sürdü.

Yetkili saldırganlar hakkında herhangi bir tutuklama emri bulunmadığını, yani Türkiye ile Rusya arasında serbestçe seyahat edebildiklerini belirtti ve saldırganların uzun süredir Moskova’da yaşadığını sözlerine ekledi.

Türk yetkili son olarak saldırganlardan ikisinin 2 Mart 2024 tarihinde aynı uçakla Moskova’ya gitmek üzere Türkiye’den ayrıldığını belirtti.

 

 

 

 

 

t24.com.tr

BAKMADAN GEÇME

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

  • IMF’den Türkiye için 2025 tahmini: Büyüme yüzde 2,7’ye çıkacak

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2025 yılına ilişkin ekonomik öngörülerini güncelledi. Türkiye’nin büyüme beklentisini yüzde 2,7’ye yükselten IMF, küresel ekonomide ise aşağı yönlü risklerin arttığına dikkat çekti.

  • Acil nakit için 75 bin TL’lik dev kampanya başladı! İşte 7 bankanın faizsiz kredi teklifleri

    Acil nakit ihtiyacı olanlar için 7 banka faizsiz kredi fırsatını açıkladı. 75 bin TL'ye varan 0 faizli kredi kampanyaları vatandaşa ilaç olacak. Sıkı para politikalarının uygulandığı ve kredi faizlerinin yükseldiği bir dönemde, bazı bankalar yeni müşteri kazanımı hedefiyle dikkat çeken faizsiz kredi kampanyaları başlattı. İşte 7 bankadan yeni müşterilere 75 bin TL’ye kadar faizsiz kredi kampanyası.

  • Acemoğlu: Dijital ekonomi demokrasiye zarar veriyor!

    Nobel ödüllü ekonomist Prof. Daron Acemoğlu, Financial Times için kaleme aldığı yazıda, dijital devlerin yalnızca piyasalara değil, devlet mekanizmalarına da sızdığını belirterek sert uyarılarda bulundu.

  • İş dünyasından Merkez’e tepki: Bu şartlarda üretim imkânsız

    Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın faiz artışına iş dünyasından yükselen tepkileri analiz etti. Eğilmez’e göre, geçmişte sessiz kalan çevreler şimdi artan maliyetlerle üretim yapmanın imkânsızlığından şikâyet ediyor.

  • İş arayanlar bu mesleklere göz atmalı! İŞKUR açıkladı

    Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber İŞKUR'dan geldi. Türkiye iş gücü piyasasında önemli bir gerçek gün yüzüne çıktı. İŞKUR en çok aranan meslekleri açıkladı. İşverenler personel arıyor ama bazı mesleklerde ciddi şekilde eleman bulamıyor.

  • Altında 2026 Senaryosu: Jefferies’ten 3.000 Dolar Tahmini

    Jefferies’e göre altın, küresel belirsizlik ortamında yatırımcılar için hâlâ en sağlam güvenli liman. Banka, 2025–2026 döneminde altının ons fiyatının 3.000 dolara kadar çıkabileceğini öngörüyor.

Benzer Haberler