Sosyal Medya

Genel

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu iki basamak birden yükseltti!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisine ait değerlendirmesini açıkladı. Kurum açıklamasıyla birlikte Türkiye’nin kredi notunun “B3″ten “B1″e yükseltildiğini, kredi…

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu iki basamak birden yükseltti!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisine ait değerlendirmesini açıkladı. Kurum açıklamasıyla birlikte Türkiye’nin kredi notunun “B3″ten “B1″e yükseltildiğini, kredi notu görünümünün “pozitif” olarak korunduğu bildirildi.

Açıklamada, kredi notunun B1’e yükseltilmesinin temel itici gücünün yönetimdeki değişimler ve özellikle ortodoks para politikasına kararlı ve giderek kalıcı hale geldiği izlenen geri dönüş olduğu belirtildi.

Üç ayrı uluslararası kuruluş Türkiye’nin kredi notunu artırsa da, kredi notu ölçümüne göre Türkiye hala yatırım yapılabilir ülke seviyesinde değil. Türkiye’nin bu seviyeye ulaşması için Fitch ve S&P’den 4, Moody’s’den ise 5 kademe not artırımı alması gerekiyor.

Enflasyon vurgusu

Moody’s yaptığı değerlendirmede, “Bu, Türkiye’nin başlıca makroekonomik dengesizliklerinin azaltılması açısından ilk gözle görülür sonuçları vermektedir. Enflasyon ve iç talebin ılımlı bir seyir izlemeye başlaması, önümüzdeki aylarda ve 2025 yılında enflasyonist baskıların önemli ölçüde azalacağı konusunda bize daha fazla güven vermektedir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para politikasının kredibilitesini hızla artırmakta ve bu da Türk Lirası’na olan güvenin yeniden tesis edilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, sıkı politika duruşu Türkiye’nin yüksek dış kırılganlığını önemli ölçüde azaltmaktadır. Aynı zamanda, siyasi risk bir not kısıtlaması olmaya devam etmektedir” denildi.

Pozitif görünümün, yukarı yönlü risk dengesini yansıtmakta olduğunu vurgulayan Moody’s, “Para politikasının kredibilitesi ve etkinliği arttıkça, makroekonomik istikrar ve güçlendirilmiş kurumlar, Türkiye’nin çeşitlendirilmiş ve rekabetçi ekonomisi ve nispeten güçlü mali ve borç ölçütleri gibi temel kredi güçlü yönlerinin yeniden ön plana çıkmasını sağlayabilir” dedi.

Moody’s bugünkü derecelendirme faaliyetleriyle eş zamanlı olarak, Türkiye’nin yerel para birimi cinsinden ülke tavanını Ba3’ten Ba1’e yükseltti. Yaptığı değerlendirmede, “Yerel para birimi tavanı ile ülke notu arasındaki üç basamaklık fark, dış dengesizliklerin daha da azalması ve para politikasının etkinliğinin artmasının yanı sıra ekonomide nispeten sınırlı bir hükümet ayak izi beklentisini yansıtmaktadır. Bu olumlu faktörler, azalan ancak hala yüksek olan iç ve jeopolitik riskler ve dış dengesizliklerle dengelenmektedir” dedi.

Yabancı para cinsinden kredi notu tavanı B2’den Ba3’e yükselten Moody’s, “Yabancı para ve yerel para tavanları arasındaki iki kademe fark, azalan dış kırılganlık risklerini dikkate almaktadır. Aynı zamanda, dolarizasyon seviyesi yüksek kalmaya devam etmekte ve Türk Lirasına olan güven henüz tam olarak tesis edilememiş olup, bu durum döviz talebini bastırmak için düzenleyici tedbirlerin kullanıldığı önceki politika ayarlarına geri dönülmesi riskinin önemini koruduğunu göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Mehmet Şimşek: Moody’s kararı programımıza duyulan güveni yansıttı

Mehmet Şimşek, Moody’s’in Türkiye not artırımı kararının uygulanan ekonomi programına duyulan güveni yansıttığını belirterek şöyle dedi:

“Moody’s kredi notumuzu ilk defa iki kademe artırdı!

Uyguladığımız program sayesinde ülke kredi notumuzu 11 yıl sonra yükselten Moody’s görünümü pozitif olarak korudu.

Ekonomideki dengelenme, azalan dış finansman ihtiyacı, artan uluslararası rezervler ve dezenflasyon süreci not artışında etkili oldu.

Görünümün pozitif olarak korunması programımıza duyulan güveni yansıtırken potansiyel not artışlarına işaret ediyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler