Genel
Korkun, çok korkun: Yeni vergi paketleri TBMM yolunda
Turbun büyüğü heybede derler ya, sene sonunda herkes o turptan payını alacak
Meclis’te birinci vergi paketi görüşülmeye başlandığında, ikinci vergi paketiyle ilgili sızan bilgiler kamuoyuna yansımaya başladı. İkinci vergi paketince, birden fazla eve sahip olanlardan kademeli olarak artan ilave emlak vergisi alınması ve 600 bin boş konut olarak adlandırılan hayalet evlerden ek emlak vergisi talep edilmesi ön görülüyor.
Uzmanlar, bu verginin kiralık konut piyasasına yeni arz kazandırabileceğini ve dolayısıyla kira fiyatlarındaki artışı yavaşlatabileceğini öngörüyor. Ancak, boş evlere getirilecek verginin, konut yatırımlarını caydırabileceği konusunda da uyarılarda bulunuyorlar.
Gayrimenkullerin vergilendirilmesi öncelikli hedef olarak belirtilirken, kiralar ve gayrimenkul satışlarına yönelik yeni vergilerin uygulanması için yapılan etki analizlerinin son aşamaya geldiği ifade ediliyor. İkinci vergi paketinde yer alması beklenen bir diğer önemli madde, konut ve ofis alım-satımlarında ve kiralamalarında piyasa değeri üzerinden vergi alınması. Konutu alımdan sonraki 3 yıl içinde satanlardan ek vergi talep edilmesi kesinleşti. Ayrıca, birden fazla ev sahibi olanlardan kademeli olarak artan ilave emlak vergisi ve 600 bin boş konuttan ek emlak vergisi alınması öngörülüyor. Kira gelirlerinin beyan edilmemesi durumunda artırılacak cezalar ve kira giderlerinin beyan edilmemesi halinde uygulanacak cezalar.
PİYASA DEĞERİ ÜZERİNDE VERGİ ALINMASI PLANLANIYOR
İkinci vergi paketinde yer alması beklenen gayrimenkul mevzusunda ortaya çıkan bir başka duyum ise, konut ve ofis alım satımında ve kiralamasında piyasa değeri üstünden vergi alınması. Konutun alımdan sonraki 3 yıl içerisinde satanlardan 2 kat, 5 yıl içerisinde satanlardan 1 kat daha fazla vergi alınmasının ikinci vergi paketine dahil edilmesi kesinleşti. Ayrıca, ikinci ve daha fazla evi olanlardan “kademeli yükselen” ilave emlak vergisi alınabilecek.
LOJMANLARDA KİRA DÜZENLEMESİ
İkinci vergi paketinde sayısı 230 bini aşan lojmanlarda da “kira fiyatı” düzenlemesine gidileceği belirtliyior. Piyasadaki kira değeri lojmanlara uygulanırken, yüzde 20 fiyat avantajı kullandırılabilecek. Bakanlık lojman bölgelerinde kira fiyat araştırması yapacak.
KAYITDIŞIYLA MÜCADELE
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, büfe, güzellik salonları, estetisyen ve doktorlarla kuaförler radara alınacak. Böylece, kayıp, kaçak ve kayıtdışılığın fazla olduğun alanlara yönelmiş olunacak.
SGK’NIN GELİRLERİ ARTACAK
Kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yüzde 2,25 olarak belirlenmesinin peşinden SGK’nin gelirlerinde yüzde 12,5 artış bekleniyor. Yurt içi asgari kurumlar vergisiyle ilgili yeni düzenlemeyle senelik ilave 70 milyar lira gelir bekleniyor. Yurt dışı çıkın harcının üç kattan fazla artırmasıyla birlikte vatandaşın cebinden 4,3 milyar lira çıkacak.
“VERGI BARIŞI” NİHAYET BİTİYOR
Uzlaşma kanalıyla vergi borcunun silinmesi veya vergi affı gibi uygulamaların gerçekleşmemesi için de emin adımlar atılacağı belirtiliyor. İkinci pakette, uzlaşmadan sonra gerçekleşebilecek olumsuzluklara yönelik “maddi/manevi yüksek ve caydırıcı cezalar” uygulanması için çalışma yapıldığı da öğrenildi.
Borsa kazançlarına vergi var mı?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT-Habertürk yayınında ekonominin temel konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Vergi paketiyle ilgili açıklamalar yapan Şimşek bir sonraki paket hakkında da ipuçları verdi. İşte Bakan’ın konuşmasındaki o bölüm:
Şu andaki pakette sermaye kazançlarının ilave vergilendirilmesi ilave çalışma gerektiriyor. Borsada işlem vergisinin arzu edilmeyen sonuçlar doğuracağına inandık. Borsa konusu bu paketin konusu değil. Ama vergilendirilmeyecek alan kalmayacak.
Çeşitli basın kaynakları