Sosyal Medya

Genel

Karadeniz çevre felaketinin  eşiğinde

15 Aralık’ta Kerç Boğazı’nda etkili olan şiddetli fırtına sırasında Rusya'ya ait "Volgoneft-212" ve "Volgoneft-239" tanker gemilerinin hasar gördüğü ve petrol sızdığı bildirilmişti. Sızan petrolün çevreye verdiği zarar, özellikle bazı sahil kentlerinde deniz yüzeyini ve sahilleri kaplayacak kadar büyük bir kirliliğe yol açtı.

Karadeniz çevre felaketinin  eşiğinde

Karadeniz’de fırtına nedeniyle hasar gören iki tanker gemisinin sızdırdığı petrol, çevre kirliliğine yol açtı. Rusya, bölgedeki temizlik çalışmalarını hızlandırmak için acil durum ilan etti.

 

Rusya, Karadeniz’in sahil kesimlerinde meydana gelen petrol sızıntısı nedeniyle acil durum ilan etti. 15 Aralık’ta Kerç Boğazı’nda etkili olan şiddetli fırtına sırasında Rusya’ya ait “Volgoneft-212” ve “Volgoneft-239” tanker gemilerinin hasar gördüğü ve petrol sızdığı bildirilmişti. Sızan petrolün çevreye verdiği zarar, özellikle bazı sahil kentlerinde deniz yüzeyini ve sahilleri kaplayacak kadar büyük bir kirliliğe yol açtı.

 

 

 

Greenpeace’e göre,  batan tankerlerden 4.300 ton petrol  senize sızdı.  Dalgıçlar, tankerlerde taşındığı tahmin edilen 9.000 ton civarında    yakıtın kalan kısmını kurtarmaya çalışıyor. BBC tankerlerde çok daha fazla yakıt  taşındığını öne sürüyor.

Rusya devletine ait TASS haber ajansına göre açıklamada, “Petrol sızıntısını kontrol altına almak için bariyerler yerleştiriliyor. Daha sonra atıklar özel gemilerle toplanıyor ve sorbentlerle (emici maddelerle) arıtılıyor. Bu amaçla toplam 2 bin 705 kg sorbent kullanıldı. Toplamda 19 gemi temizleme çalışmalarına katılıyor” ifadelerine yer verdi.  Yaklaşık 4 bin 800 metrekarelik kıyı şeridinin temizlendiği ve 14 bin 500 ton petrol atığının toplandığı kaydedildi.

 

Rusya Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Alexander Kozlov, bugüne kadar petrolle kontamine olmuş 14 bin ton kumun çıkarıldığını ve petrolün kirlettiği toprak hacminin 200 bin tona ulaşabileceğini bildirdi.

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Greenpeace, iki tankerden denize yaklaşık 8 bin ton petrolün sızması durumunda, bunun Karadeniz’deki en büyük insan kaynaklı felaketlerden biri olacağını belirtti.

 

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace’in Araştırma Laboratuvarları Direktörü Paul Johnson, sızıntının rügar ve akıntılar nedeniyle mevcut hava koşullarında kontrol altına alınmasının çok zor olacağını öngördüğünü söyledi.

 

Greenpeace, Rus yetkilileri olayın çevre üzerindeki etkisini azaltmak için mümkün olan tüm önlemleri almaya çağırdı.

Kerç Boğazı, Rus tahılının ihracatı için önemli bir rota. Bunun yanında ham petrol, yakıt ve sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatı için de kullanılıyor.

 

2007 yılında, bir diğer petrol tankeri Volgoneft 139, Kerç Boğazı açıklarında demirliyken fırtına sonrasında ikiye bölünmüş ve bin tondan fazla petrol Karadeniz’e sızmıştı.

 

Greenpeace, kazanın boğazın her iki yakasında onlarca kilometrelik kıyı şeridini kirlettiğini hatırlattı.

Yakıt sızıntısının balıkçılığa vereceği zarar hakkında henüz bilgi elde edilemedi.

 

Çeşitli  basın kaynakları

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler