Genel
İbrahim Can yazdı: Seçimden sonra SERVET VERGİSİ gelebilir mi?
Buna göre, belli bir tutarda finansal varlığı olanlar, bu varlığı transfer edenler veya bu varlıkta artış sağlayanlar ek vergi ödeyecek!
Seçimlerden sonra Servet Vergisi gelecek.
Buna göre, belli bir tutarda finansal varlığı olanlar, bu varlığı transfer edenler veya bu varlıkta artış sağlayanlar ek vergi ödeyecek!
Servet Vergisi, ekonomi üzerinde olumsuz etkiye neden olur. Bu durum çok sayıdaki bilimsel araştırmayla kanıtlanmıştır. Bu olumsuz etki temelde davranışsal finans ile açıklanabilir. Özü, finansal varlıklarını ticaret, girişimcilik veya yatırım aracılığıyla değerlendirmek isteyenler ek vergilerle ciddi para kaybetmekten endişe duyar. Bu korkuların sonucunda ise tüm sermaye kayıt dışına yönelir. Borsa, banka veya şirketler gibi resmi sistemin dışına aktarılan sermaye sonucunda piyasada ticaretin azalması, nakit sıkıntısı yaşanması, bankaların kredi vermesinin ve bu kredilerin geri ödenmesinin zorlaşması ve borsa şirketlerinin hisse değerinde sınırlı ve göreli de olsa düşüş gözlenir. Bütün bunlar bir tahmin değil, çeşitli ülkelerde farklı dönemlerde ve gerçek piyasa koşullarının incelenmesi sonucu ortaya koyulan bilimsel araştırmaların sonuçlarıdır.
Türkiye’de de Unakıtan döneminde “nereden buldun yasası” örneğinde olduğu gibi servet vergisi uygulamasında da farklı sonuçlar görülmesi mümkün değildir. Ancak, daha kötü sonuçların görülmesi yüksek olasılıktır. Türkiye’de gelir dağılımı adaletsizliğinin yanı sıra vergi konusunda ciddi bir adaletsizlik söz konusudur. Vatandaş, şirketlerden çok daha yüksek vergi öder. Bunun temel nedeni “şirket” her zaman “insan” üstünlüğü olan hukuk güvencesine sahiptir. Buna “tüzel kişilik kalkanı” da denir. Sonuç olarak vatandaş hem gelir elde ederken, hem bu gelirleriyle harcama yaparken hem de belli bir seviyenin üzerinde servet veya varlık sahibi olduğunda her seferinde ek vergi öder.
İngiliz atasözünde “aynı zamanda bir ineğin hem etini yiyip hem de sütünü içmenin mümkün olmadığı” söylenir. Türkiye’nin maliye politikasına baktığımızda, hamburgerden süt sağmayı başaran bir torba yasa çıkarma marifeti mutlaka görülecektir. Milletin önemli bir bölümü uyku ve narkoz arası bir halde yaşadığı için kısık gözlerle baktığı bu marifeti alkışlayarak eğlenceli bulacak ve kısa süreli bir mutluluk yaşayacaktır. Ancak başını birkaç kez tabuta çarptığı zaman öldüğü gerçeğini anlayacaktır ama artık çok geçtir…
Dr. İbrahim Can, CPA
Finansal Yönetim Danışmanı
I Can Advisory