Sosyal Medya

Genel

Global piyasalarda neler oluyor?

Uzun vadeli tahvil faizleri ise Trump’ın seçimi kazanması durumunda genişleyici bir mali politika izleyebileceği beklentileri üzerine kalıcı olmasa da gün içinde hafif yukarı yönlü bir eğilim sergiledi.

Global piyasalarda neler oluyor?

HİSSE SENETLERİ

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump’a düzenlenen suikast girişimi sonrasında ABD endeksleri ilk  işlem gününü ılımlı bir tonda geçirdi. Geçen haftaki enflasyon rakamları sonrasında Eylül ayında faiz indirimi ihtimali belirgin şekilde artarken Fed Başkanı Powell’ın dün yaptığı konuşmada ikinci çeyrekte açıklanan ekonomik verilerin muhtemelen yakın vadeli faiz indirimlerinin önünü açtığını belirtmesi de risk iştahını destekleyen bir zemin yarattı. Özellikle büyük ölçekli hisse senetleri iyimser bir tablo çizerken S&P 500 endeksi kapanış bazında bu yılki 38. Rekorunu kırdı.

 

 

Siyaset tarafında Cumhuriyetçi Parti Kurultayı dün Donald Trump’ı başkanlığa resmen aday gösterirken başkan yardımcısı adayı Ohio Senatörü James David Vance oldu. Trump Media & Technology  hisseleri Trump’ın başkanlık şansının daha yüksek bulunması ile %30’un üzerinde değer kazanırken petrol üreticileri, silah üreticileri ve özel hapishane şirketleri de iyimser bir performans sergiledi.

 

Ayrıca Trump’ın kripto para yanlısı duruşu ilgili şirketlere pozitif  yansırken Elon Musk’ın Trump’a desteğini açıklamasıyla Tesla hisseleri de günün öne çıkanları arasında yer aldı. Demokratların daha yakın olduğu kabul edilen güneş enerjisi şirketleri kırılgan bir tablo çizdi. Uzun vadeli tahvil faizleri ise Trump’ın seçimi kazanması durumunda genişleyici bir mali politika izleyebileceği beklentileri üzerine kalıcı olmasa da gün içinde hafif yukarı yönlü bir eğilim sergiledi.

 

EUR/USD

Geçen haftayı 1,09’un üzerinde noktalamayı başaran EUR/USD yeni haftanın ilk işlem gününde de ağırlıklı olarak bu noktanın üzerinde işlem gördü. Fed’in Eylül ayında faiz indirimine gideceğine dair beklentilerin son derece kuvvetli olması paritenin güç kazanmasında en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Bu noktada Fed Başkanı Powell’un dün yaptığı konuşmada enflasyondaki iyileşme trendine bir kez daha dikkat çektiğini gördük. Teknik açıdan bakıldığında ise 1,09’un üzerinde 1,0950 seviyesini ilk direnç olarak takip edeceğiz. Aşağıda ise 1,0850 destek olarak öne çıkıyor.

 

BRENT

 

Temmuz ayı başında 87 doların üzerini test etmeyi başaran Brent petrol sonrasında ise zayıf bir tablo ortaya koymuş ve geride bıraktığımız haftayı 85 doların altında noktalamıştı. Söz konusu kırılganlığın dün de devam ettiğini ve yukarı yönlü anlamlı bir tepki verilemediğini gördük. Hafta içinde açıklanacak stok verilerinin yanında fiyatların seyrinde belirleyici olacak unsurlardan biri Gazze’de ateşkes ihtimali olacaktır. İsrail’in son yaptığı saldırının ardından ihtimaller azalmış olsa da bu yöndeki olası gelişmeler dikkatle izlenecektir. Teknik açıdan ise baskının devam etmesi halinde 83,3 doları ilk destek olarak takip edeceğiz.

 

DEĞERLİ METALLER

Geçen hafta enflasyon rakamlarının ardından ABD’de Eylül ayında faiz indirimi olasılığının %90’lara ulaşması değerli metallerin güç kazanmasını sağlamıştı. ABD başkan adaylarından Trump’a düzenlenen suikast girişiminin ardından ise değerli metallere yönelimin daha da kuvvetlendiğini ve altının ons fiyatının 2430 doların üzerini test etmeye başladığını gördük. Özellikle 2400 doların üzerinde kalındıkça yukarı yönlü eğilimin devam edebileceğine dair görüşümüzü korurken 2440 doları ilk direnç olarak takip ediyoruz. Günlük bazda izlediğimiz destek noktası ise 2419 dolar.

 

 

Murat Akyol, Ünlü Menkul Değerler

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler