Sosyal Medya

Genel

Erdoğan:  Ekonomi iyiye gidiyor, enflasyon için sabırlı olalım

Erdoğan MESS'de yaptığı konuşmada daha yi ekonomi vaat ederken, enflasyonla mücadelede sabır istedi...

Erdoğan:  Ekonomi iyiye gidiyor, enflasyon için sabırlı olalım

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sarıyer’de bir otelde düzenlenen Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) 51. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Burada konuşan Erdoğan, öncelikle İsrail tehdidine değinirken, ekonomi hakkında da detaylı yorum yaptı. Başkana göre “6 Şubat depremlerinin yol açtığı ilave 104 milyar dolarlık faturaya rağmen, vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artırma hedefiyle uyguladığımız ekonomi programımızın olumlu etkilerini görmeye başladık” ve “Enflasyon için biraz sabredeceğiz, sonra çok daha güzel neticeler göreceğiz”.

 

Erdoğan’ın ekonomiyle ilgili yorumları şöyle:

“Ekonomi programının önceliği olan enflasyonla mücadelede kayda değer mesafe aldık”. “Yeterli mi? Değil. Yeterli olmadığının biz de farkındayız. İnşallah biraz daha sabredecek ve çok daha güzel neticeleri göreceğiz”.

 

“Küresel ekonominin son 5 yıldır içinde bulunduğu sancılı ve fırtınalı süreci sizler zaten biliyorsunuz. Koronavirüs salgını ve jeopolitik gerilimler tedarik zincirlerinde kırılmalara yol açtı. Enerji ve gıda fiyatlarında keskin artışlara sebep oldu. Küresel büyüme, bu tür şoklara göre dayanıklı olsa da bazı bölgelerde büyüme oldukça zayıf bir performans gösterdi. Bölgemizdeki krizlerin de bu belirsizlik iklimini derinleştirdiğini görüyoruz. Bölgesinin istikrar adası ve yükselen yıldızı olan Türkiye, etrafındaki ateş çemberine rağmen üretim kabiliyetleri, güçlü altyapısı, nitelikli insan kaynağı, küresel entegrasyonuyla adından daha fazla söz ettiriyor.

 

‘Mali disiplinden asla taviz vermiyoruz’, diyerek ekonomi politikalarındaki dengeli yaklaşımını anlatan Erdoğan, enflasyonla mücadelede kaydedilen ilerlemeye dikkat çekti. Ayrıca, mali disiplini koruma ve tasarruf bilincini öne çıkardığını belirtti.

Ekonomik performansı övdü

Son 22 yılda milli gelirin 236 milyar dolardan 1,1 trilyon doları aşmasında, ekonominin her yıl ortalama yüzde 5,5 oranında büyümesinde, satın alma gücüne göre dünyanın en büyük 11. ekonomisi olmamızda, iş gücü sayısındaki artışa rağmen istihdamımızın 33 milyon sınırına yaklaşmasında, ihracatın 36 milyar dolardan 261 milyar dolara yükselmesinde kısacası Türkiye ekonomisinin son 22 yılda her alanda gerçekleştirdiği atılımlarda metal sanayicilerinin katkısının asla yadsınamayacağını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artırmayı hedeflediğimiz ekonomi programının olumlu etkilerini görmeye başladık. Ağustosta 4,3 milyar dolar ile 5 yılın aylık en yüksek cari fazlasını verdik ve yıllık cari açığımız 11 milyar dolara geriledi. Rezervlerimiz artmaya devam ediyor. Merkez Bankası brüt rezervleri 156 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı. Bu yılın ilk 8 ayında istihdam artışı 654 bin kişi oldu ve işsizlik yüzde 8,5 olarak gerçekleşti. İstihdam 32 milyon 776 bin kişi oldu.”

 

Son 4 ayda yıllık enflasyon 26,1 puan geriledi

Enflasyonla mücadelede de kayda değer mesafe alındığını dile getiren Erdoğan, “Birikimimize musallat olan enflasyon yavaş yavaş dizginlenmeye başladı. Son 4 ayda yıllık enflasyon 26,1 puan geriledi. Yeterli mi? Değil. Çok daha fazlasını yapacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

Basın kaynakları

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler