Sosyal Medya

Genel

Dünya Sağlık Örgütü: Türkiye’deki ‘gizli pandemi’ HIV

Türkiye’de HIV vakalarında artış sürüyor, ve bu vakaların çoğu hastalar başka nedenlerle tedavi görürken tesadüfen tespit ediliyor. Ancak, erken teşhis…

Dünya Sağlık Örgütü: Türkiye’deki ‘gizli pandemi’ HIV

Türkiye’de HIV vakalarında artış sürüyor, ve bu vakaların çoğu hastalar başka nedenlerle tedavi görürken tesadüfen tespit ediliyor. Ancak, erken teşhis ve düzenli tedavi ile hastaların hayatlarını normal şekilde sürdürmeleri mümkün olabiliyor. Prof. Dr. Sıla Akhan, konuyla ilgili olarak, “Enfeksiyonu olup da bulaştırmaya devam eden, aynı zamanda bilmeyen çok kişi var. O nedenle gizli pandemi gibi konuşuluyor bizim aramızda da” açıklamasında bulundu.

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde 38 ila 40 milyon kişi, ölümcül olabilen AIDS enfeksiyonunu taşıyor. Küresel ölçekte vaka sayısında düşüş yaşanırken, Türkiye’de ise endişe verici bir tablo ortaya çıkıyor. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde son dönemde her hafta yeni HIV/AIDS vakalarının tespit edildiği belirtiliyor. Üstelik, bu vakaların çoğunluğunun tesadüfen bulunduğu aktarılıyor.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, polikliniğe her hafta 1-2 yeni hasta geldiğini ve bu hastaların bir kısmının hastalığın başlangıç evresindeyken bir kısmının ise çok geç tanı aldığını belirtti. Prof. Dr. Akhan, hastaların genellikle başka şikayetlerle başvurduklarını ve HIV/AIDS tanısının tesadüfen konulduğunu ifade etti. Ayrıca, bu durumun gizli bir pandemi gibi yayıldığına dikkat çekti.

NTV’den Melike Şahin’in haberine göre; salgın sürecinde HIV testi yaptıranların sayısında azalma yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Akhan, bu durumun damgalanma ve ayrımcılık korkusu nedeniyle olduğunu vurguladı. HIV enfeksiyonunun belirtilerinin uzun süre ortaya çıkmaması ve hastalıktan şüphelenen kişilerin testten kaçınması ise teşhis almamalarına yol açıyor. Prof. Dr. Akhan, bu nedenle anonim test merkezlerinin önemine değinerek, HIV enfeksiyonuna karşı mücadelenin önemine vurgu yaptı.

HIV enfeksiyonu, bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara karşı direnci azaltıyor. Erken teşhis ve düzenli tedavi ile hastaların hayatlarını normal şekilde sürdürebileceğini belirten uzmanlar, Türkiye’de geçen yılın verilerine göre HIV ile yaşayan 35 bin 807 kişi olduğunu aktardı. HIV enfeksiyonunun ileri evresi olan AIDS ise ciddi bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor.

HIV/AIDS hakkında bilgi veren Prof. Dr. Akhan, HIV’in beyaz kan hücrelerini yok ederek bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olduğunu belirtti. AIDS’in tanısının, CD4 T hücre sayısının 200’ün altına düşmesi veya ciddi enfeksiyon veya kanser gibi komplikasyonların ortaya çıkmasıyla konulduğunu ifade etti.

 

 

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler