Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Discord” isimli sosyal medya platformuna Türkiye’den erişim engeli getirildiğini duyurdu.
Bakan Tunç sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce Discord isimli sosyal medya platformuna 5651 Sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 8/1 maddesinde yer alan “çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik” suçlarının işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunması nedeniyle tüm yayınlarının içerikten çıkartılarak belirtilen URL adreslerine Türkiye’den erişimin engellenmesi kararı verilmiştir.”
İstanbul Fatih’te 19 yaşındaki Semih Çelik’in iki genç kadını öldürmesinin ardından gençlere ve çocuklara yönelik şantaj, pedofili, cinsel istismar gibi suç olaylarıyla gündeme gelen çevrimiçi konuşma platformu Discord’a erişim yasağı getirildi.
Karar Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alındı.
Çoğunlukla gençler arasında oyun oynarken iletişim kurmak için kullanılan Discord, eğitim ve sohbet amaçlı da kullanılıyor.
Discord operasyonu düzenlenmişti
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dün Discord’da örgütlenen “C31K” isimli grubun bazı üye ve yöneticilerinin gözaltına alındığını duyurmuştu.
X platformunda, başta Çelik olmak üzere kadın cinayeti faillerini öven “incel” hesaplarının ifşa edilmesiyle başlayan süreç, Telegram’da örgütlenen ve kadınlara yönelik şiddet söylemlerinde bulunan grupların ve Discord’da kadınları ve reşit olmayan genç kızları şantaj amaçlı hedef alan bir ağın açığa çıkarılmasına uzanmıştı.
Euronews: Yasaklamak çözüm mü?
Discord platformunda yaşanan kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet ve şantaj olaylarının ardından uygulamanın yasaklanmasının gerekip gerekmediği toplumda sıkça tartışılırken, Türk yetkililerden çeşitli açıklamalar gelmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Pazartesi günü yaptığı bir paylaşımda “Yasakçı olmak istemiyoruz ancak gençleri korumak için her türlü yetkiyi kullanmaktan çekinmeyiz” ifadelerini kullanmıştı.
İfade Özgürlüğü Derneği kurucularından Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Euronews Türkçe’ye Ağustos ayında verdiği bir röportajda internet platformlarını sansürlemenin çözüm olmadığını belirterek, “Tabii ki tüm bu platformlarda bazı sorunlar var ve o sorunların çözülmesi bakımından ortada sadece yasalar yok, bu platformların kendi iç politikaları da var. Sonuç itibarıyla, engellemek, sansürlemek ve yasaklamak asla çözüm değil. Bunu da unutmamak gerekir” ifadelerini kullanmıştı.