Sosyal Medya

Genel

Deniz Yatırım SABAH Stratejisi: Risk iştahı güçlü

İstanbul’dan günaydın, Hafta ortası fiyatlamalarında genel risk iştahının canlı seyrettiği görüldü.  MSCI dünya endeksi %0.75, ABD hariç sepet %1.18, gelişmekte…

Deniz Yatırım SABAH Stratejisi:  Risk iştahı güçlü

İstanbul’dan günaydın,

Hafta ortası fiyatlamalarında genel risk iştahının canlı seyrettiği görüldü.  MSCI dünya endeksi %0.75, ABD hariç sepet %1.18, gelişmekte olan ülkeler sepeti  %1.17 ve MSCI TR endeksi %3 ile trade etti. Özellikle yerel varlıklardaki  toparlanmanın ikinci güne taşındığını not düşelim. BIST 100 endeksi %2.26  yükselişle 10682 puan seviyesinde, günlük zirvesine son derece yakın bir kapanış  yaparken, lira yatay seyretti, CDS ise %4 geriledi.

Küresel cephedeki risk iştahı toparlanmasının ana etkenlerden birisi olduğunu  değerlendiriyoruz. Öte yandan Haziran ayı enflasyonunun beklentilerin altında  kalması ve yılın ikinci yarısına dair görünümde umut verici bir tablonun  oluşabileceğini düşündürmesi de hisse ve tahvillerdeki alımın bir diğer açıklayıcısı olarak karşımıza çıkmakta. Yıllıklandırılmış enflasyonun %20’li seviyeleri işaret etmeye başlamasını önemsemekle birlikte, tek bir veri ile beklenti seti oluşturmanın da sağlıklı olmadığını düşündüğümüzü belirtelim.

Haziran-Ağustos döneminde, ağırlıklı Temmuz-Ağustos aylarında izlenecek olan baz etkisi kaynaklı düşüşün aylık enflasyon nezdinde Haziran’da aşağı yönlü sürpriz yapmasında iki önemli faktörün belirdiği kanaatindeyiz: i) liradaki stabil seyir ii) ekonomideki dengelenme-sınırlı yavaşlama sinyalleri. Bu nedenle gelecek 3 aylık dönemdeki trend seyrinin TCMB beklentilerine ne ölçekte yakınsayacağımızı önemli ölçekte belirleyeceğini değerlendiriyoruz. Merkez Bankası’nın belirlediği bant aralığına yakınsama ihtimalinin uzak olmadığını düşünmekle birlikte, ihtiyatlı durmaktan elbette ki zarar gelmez.

Fiyatlamalar cephesinde ise, 2y vadeli gösterge kağıtta -137bp, 10y vadelide ise -67bp’lık hareketlerin gözlenmesini yukarıda yaptığımız sesli düşünme çerçevesinde yorumlamak sağlıklı olacaktır.

ABD’den gelen datalar ekonomideki sınırlı ivme kaybını desteklemeye devam ediyor. Dün, kısa işlem gününde, ADP özel sektör istihdamı +150k, ISM-H endeksi  48.8 ve fabrika ve dayanıklı mal siparişlerinin çekirdek kalemleri de beklentilerin  gerisinde kalarak bir kez daha zirve seviyelerdeki kapanış isteğine uygun ortam  sağladılar. 2y vadeli kağıt -4bp, 10y vadeli ise -8bp düzeylerinde performansla  günü sonlandırırken, USD %-0.30 ile trade etti. Bugün ABD piyasaları 4 Temmuz  olması nedeniyle kapalı. Aynı zamanda İngiltere’de de seçimleri izleyeceğiz.

Anketler -çok fazla güvenmek terse düşürebilir, geçmiş deneyimlerimiz ile sabit-, İşçi Partisi’nin Muhafazakarlar karşısında son yılların en iyi performansını  sergileyeceğine işaret ederken, GBPUSD paritesi 1.2740’larda sandık sonuçlarını bekliyor.

Bu sabah spot Asya işlemleri, ABD’den devralınan olumlu görüntü eşliğinde,  teknoloji şirketlerinden gelen destekle, pozitif seyrediyor. Vadeli endeksler yatay.

MSCI Asya Pasifik endeksi 2 yılın, teknoloji endeksi ise 3 yılın zirvesinde.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler