Sosyal Medya

Genel

Deniz Yatırım:  Piyasalar cephesinde pozitif eğilim ağır basıyor

Piyasalar cephesinde genel olarak pozitif eğilimin ağır bastığı bir hafta başlangıcı takip ettik. Avrupa ve ABD seanslarında risk iştahı canlı…

Deniz Yatırım:  Piyasalar cephesinde pozitif eğilim ağır basıyor

Piyasalar cephesinde genel olarak pozitif eğilimin ağır bastığı bir hafta başlangıcı takip ettik. Avrupa ve ABD seanslarında risk iştahı canlı seyrini korudu.  Global hisse senetleri %0.41 ile trade ederken, GOÜ cephesinde “Hindistan” katkısı ile birlikte %2 yükseliş izledik. Böylece genel sepet de 5 gün sonra ilk kez artıya dönmüş oldu. MSCI TR endeksi %1.52, BIST 100 endeksi ise %1.50 yükselişlerle günü tamamladılar.

Amerikan dolarının küreselde %-0.51’lik zayıf performansla günü tamamlaması dolar endeksi açısından 15 Mayıs’tan bu yana en zayıf resim oluşumuna işaret etti. Petrol fiyatlarındaki sert geri çekilmenin devam ettiği günde, Brent, %-4 ile kapanış yaparken, $78.36 seviyesi ile 5 Şubat tarihindeki kapanışından bu yana en  düşük seviyede gerçekleşme sergilemiş oldu. Öte yandan ons altın ise +$23.42 ile $2350 seviyesinde takip edildi.

 

ABD’de makro verilerin zayıflaması ve karışık bir performans ortaya koyması durumunda henüz değişikliğimiz bulunmuyor. Dün ISM imalat endeksi 49.5’teki beklentilere karşılık 48.7’de izlendi. Genel olarak alt kalemlerdeki zayıflığa karşı yüzleri güldüren tek kalem ise istihdamın oldu. 51.1’lik endeks seviyesi  Ağustos 2022’den bu yana en yüksek noktayı işaret etmekte.

Hafta başlangıcındaki partinin ana belirleyicisi konumunda olan Hindistan’da bu kez devam eden oy sayım sürecinin Modi yönetiminin daha sıkı bir rekabet ile devamına işaret etmesinin yarattığı baskı söz konusu. Nifty 50 ve Sensex endekslerindeki kayıplar %2’nin üzerinde. Bu sabah spot Asya işlemleri bu gerekçe ile zayıf seyrederken, vadeli endekslerin de performansları yatay-negatif.

Dün Türkiye’de merakla beklenen Mayıs ayı enflasyon verileri yakından izlendi. Bir önceki yılın aynı döneminde, genel seçimlere denk gelen dilimde, takip edilen düşük baz etkisi kaynaklı yıllık enflasyon TÜFE’de %75.45’e yükseldi.  Buraya kadar olan kısımda sürpriz yok. Beklentilere paralel. Böylece yılın 5 aylık dönemindeki toplam enflasyon değişimi de %22.72’de gerçekleşmiş oldu.  Öte yandan ÜFE-TÜFE spreadi -17.7 % puan, ÜFE ise yıllık bazda %57.68’de gerçekleşti. Haziran ayı ile birlikte, özellikle de Temmuz-Ağustos döneminde, ciddi anlamda yüksek baz etkisi kaynaklı yıllık TÜFE seviyesinde geri çekilmenin gözleneceği sürece girmiş olacağız. Şayet sadece Temmuz-Ağustos’u baz alacak olursak, 18.58 % puanlık, Haziran-Eylül dönemine bakacak olursak da 30.68 % puanlık TÜFE çıkışını takip edeceğiz. Bu da bizi yıllık enflasyonda, her şeyin yolunda gitmesi durumunda, %50 ve hatta aşağısında bir seviyeye çekecek.  Hali hazırda çekirdek C endeksinde yıllıklandırılmış hesaplamamızda %45’lerde olduğumuzu not düşelim.

Yerel varlıklara yönelik 3 önemli not düşerek tamamlayalım: i) net fonlama rakamı 123.9 milyar TRY, BIST fonlama maliyeti ise %52.64 oldu

  1. ii) XBANK/XUSIN rasyosu 1.07x’de oluşurken, son 3y ortalaması 0.60x seviyesinde bulunuyor

iii) Türkiye’nin 5y vadeli CDS primi 258bp ile 7 Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyede kapanış gerçekleştirdi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler