Sosyal Medya

Genel

Citibank’ın $3000 altın senaryosu

Altını 3.000 dolara çıkarabilecek bir diğer tetikleyici ise ABD Merkez Bankası'nı faiz oranlarını hızla düşürmeye teşvik edebilecek "derin küresel durgunluk" olabilir.

Citibank’ın $3000 altın senaryosu

CNBC.com’da yer alan haberde  Citibank’ın, olası üç katalizörden herhangi birine bağlı olarak önümüzdeki 12 ila 18 ay içinde altın fiyatları ons başına 3.000 dolara, petrolün ise varil başına 100 dolara yükselebileceği yer aldı.

Citi’nin Kuzey Amerika emtia araştırma birimi başkanı Aakash Doshi, merkez bankalarının sarı metal alımlarını keskin bir şekilde artırması, olası bir stagflasyon veya derin bir küresel durgunluk durumunda şu anda 2.016 dolardan işlem gören altının yaklaşık %50 oranında artabileceğini söyledi.

 

Merkez Bankaları’nın altın sevdası

Citi analistleri şunları söylüyor: “Ons başına 3.000 dolar altına giden en muhtemel yol, halihazırda mevcut ancak yavaş ilerleyen bir trendin hızlanmasıdır: Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) merkez bankalarının ABD yaptırımları veya diğer siyasi gerekçelerden dolayı  dolar rezervlerini azaltması.

Doshi, dolar olan güvenin sarsılması halinde merkez bankalarının altın alımlarını iki katına çıkarabileceğini ve altın talebinin en büyük itici gücü olan mücevher tüketimine meydan okuyabileceğini belirtti.

 

Citi, rezervleri çeşitlendirmek ve kredi riskini azaltmak isteyen merkez bankalarının altın alımlarının son yıllarda “rekor seviyelere yükseldiğini” belirtti. Altın alımlarına Çin ve Rusya merkez bankaları öncülük ederken, Hindistan, Türkiye ve Brezilya da külçe alımlarını artırıyor.

Dünya Altın Konseyi’nin Ocak ayında bildirdiğine göre, merkez bankaları iki yıl üst üste 1.000 tonun üzerinde net altın alımı gerçekleştirdi.

 

Doshi, CNBC’ye telefonla yaptığı açıklamada, “Eğer bu talep çok hızlı bir şekilde ikiye katlanarak 2.000 tona çıkarsa, altında  oldukça  hızlı ralli yaşanacağını düşünüyoruz” dedi.

 

Küresel stagflasyon altına yarar

Altını 3.000 dolara çıkarabilecek bir diğer tetikleyici ise ABD Merkez Bankası’nı faiz oranlarını hızla düşürmeye teşvik edebilecek “derin küresel durgunluk” olabilir. Doshi, bunun düşük olasılıklı bir senaryo olduğunu belirterek, “Bu, globla büyümenin %3’e değil %1 veya daha düşük bir seviyeye yavaşlaması anlamına geliyor; bu sarı metali 3.000 dolara götürecektir” dedi.

Altın fiyatları genelde faiz oranlarıyla ters ilişki içinde seyreder. Faiz oranları düştükçe altın, düşük faiz ortamında daha zayıf getiri sağlayacak tahvil gibi sabit getirili varlıklara kıyasla daha cazip hale geliyor.

 

Fed gösterge faiz oranı Temmuz 2023’ten bu yana %5,25 ile %5,5 arasında seyrediyor; bu, dot-com balonunun patlamasının ardından %6’ya yükseldiği Ocak 2001’den bu yana en yüksek seviye. Piyasalar Fed’in mayıs veya haziran aylarında faiz indirimine gitmesini bekliyor.

 

Yükselen enflasyon, yavaşlayan ekonomik büyüme ve artan işsizlikten oluşan stagflasyon altın için ikinci bir tetikleyici olabilir, ancak Doshi böyle bir senaryonun “çok düşük bir olasılık” olduğunu söyledi.

Altın güvenli bir liman olarak algılanıyor ve yatırımcıların hisse senetleri gibi riskli varlıklardan uzaklaştığı ekonomik belirsizlik dönemlerinde iyi performans gösterme eğiliminde.

Bu üç potansiyel tetikleyici bir yana Citi, külçe için temel senaryonun 2024’ün ikinci yarısında 2.150 dolar olduğunu ve altının fiyatının ilk yarıda ortalama 2.000 doların biraz üzerinde olacağını savunuyor. Doshi, 2024’ün sonuna doğru yeni bir rekora ulaşılabileceğini de sözlerine ekledi.

 

Petrol 100 dolarda mı?

Citi’nin raporunda vurgulanan bir diğer joker senaryo ise petrol fiyatlarının yeniden üç haneli rakamlara ulaşması. Doshi, petrolün varil başına 100 dolara ulaşmasındaki katalizörlerin arasında daha yüksek jeopolitik riskler, daha derin OPEC+ kesintileri ve önde gelen petrol üreten ülkelerdeki arz kesintileri yer aldığını söyledi.

 

Devam eden İsrail-Hamas savaşı petrol üretimini veya ihracatını etkilemedi. Tek önemli etki, Husilerin Yemen’den petrol tankerlerine ve Kızıldeniz’den geçen diğer gemilere yönelik saldırıları oldu.

Ancak Citi, büyük petrol üreticisi Irak’ın çatışmadan etkilendiğini ve daha fazla tırmanmanın bölgedeki diğer OPEC+ tedarikçilerine zarar verebileceğini söyledi.

Son gelişmeler, İsrail ile Lübnan sınırında gerilimin arttığını gösteriyor ve Gazze’deki savaşın Orta Doğu’nun başka yerlerine yayılabileceği yönündeki korkuları artırıyor. Doshi, Irak, İran, Libya, Nijerya ve Venezuela’nın tedarik kesintilerine karşı savunmasız olduğunu, ABD’nin İran ve Venezuela’ya yönelik daha sert yaptırım politikasının potansiyel olarak gündemde olduğunu söyledi.

Citi analistleri, Ukrayna’nın Rus rafinerilerine insansız hava araçlarıyla saldırması gibi tedarik risklerinin göz ardı edilemeyeceğini yazdı. Doshi, petrole ilişkin temel senaryonun yıl için varil başına 75 dolar civarında olduğunu savundu.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

  • IMF’den Türkiye için 2025 tahmini: Büyüme yüzde 2,7’ye çıkacak

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2025 yılına ilişkin ekonomik öngörülerini güncelledi. Türkiye’nin büyüme beklentisini yüzde 2,7’ye yükselten IMF, küresel ekonomide ise aşağı yönlü risklerin arttığına dikkat çekti.

  • Acil nakit için 75 bin TL’lik dev kampanya başladı! İşte 7 bankanın faizsiz kredi teklifleri

    Acil nakit ihtiyacı olanlar için 7 banka faizsiz kredi fırsatını açıkladı. 75 bin TL'ye varan 0 faizli kredi kampanyaları vatandaşa ilaç olacak. Sıkı para politikalarının uygulandığı ve kredi faizlerinin yükseldiği bir dönemde, bazı bankalar yeni müşteri kazanımı hedefiyle dikkat çeken faizsiz kredi kampanyaları başlattı. İşte 7 bankadan yeni müşterilere 75 bin TL’ye kadar faizsiz kredi kampanyası.

  • Acemoğlu: Dijital ekonomi demokrasiye zarar veriyor!

    Nobel ödüllü ekonomist Prof. Daron Acemoğlu, Financial Times için kaleme aldığı yazıda, dijital devlerin yalnızca piyasalara değil, devlet mekanizmalarına da sızdığını belirterek sert uyarılarda bulundu.

  • İş dünyasından Merkez’e tepki: Bu şartlarda üretim imkânsız

    Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın faiz artışına iş dünyasından yükselen tepkileri analiz etti. Eğilmez’e göre, geçmişte sessiz kalan çevreler şimdi artan maliyetlerle üretim yapmanın imkânsızlığından şikâyet ediyor.

  • İş arayanlar bu mesleklere göz atmalı! İŞKUR açıkladı

    Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber İŞKUR'dan geldi. Türkiye iş gücü piyasasında önemli bir gerçek gün yüzüne çıktı. İŞKUR en çok aranan meslekleri açıkladı. İşverenler personel arıyor ama bazı mesleklerde ciddi şekilde eleman bulamıyor.

  • Altında 2026 Senaryosu: Jefferies’ten 3.000 Dolar Tahmini

    Jefferies’e göre altın, küresel belirsizlik ortamında yatırımcılar için hâlâ en sağlam güvenli liman. Banka, 2025–2026 döneminde altının ons fiyatının 3.000 dolara kadar çıkabileceğini öngörüyor.

Benzer Haberler