Sosyal Medya

Genel

Altın yeni zirveleri kolluyor

Hürriyet ekonomi ve piyasa yazarı Zeynel Balcı Pazar köşe yazısında “Genel tabloya bakıldığında çıkış hareketlerinin gücünü koruduğunu söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.

Altın yeni zirveleri kolluyor

Altın hiç şüphesiz global konjünktürdeki ani değişikliklerden en fazla destek alan menkul kıymet. ABD’de açıklanan zayıf tarım-dışı istihdam verisi  sonrasında Fed’in Eylül’de kesin faiz indirimi yapacağı beklentisi pekişirken, doları da aşağıya baskıladı. ABD faizleri ve doların gerilemesi her çağda altın alımlarını tetikler. Orta Doğu’da geniş kapsamlı bir sıcak savaşa dönüşme potansiyeli taşıyan gerginlik de güvenli liman olarak altına alan açıyor.

Perşembe ve Cuma günü Wall Street başta dünya borsalarını saran yangından kaçanlar da geçici olarak altına sığınıyor.  Belki Bitcoin de bu çalkantılı günlerde güvenli liman olarak altına eşlik edecekti, fakat son anketlerde Trump’ın Demokrat aday Kamala Harris’in Trump’ın önüne geçmesi, iştahı törpüledi.

Hürriyet ekonomi ve piyasa yazarı Zeynel Balcı Pazar köşe yazısında “Genel tabloya bakıldığında çıkış hareketlerinin gücünü koruduğunu söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.

 

Balcı’ya göre, Fed toplantısı sonrası yapılan açıklamalar ile Ortadoğu’da yaşanan gerginlik yatırımcılara altının ‘güvenli liman’ özelliğini tekrar hatırlattı. Altında mevcut parametrelerin çıkışı desteklediği görülüyor. İç piyasalarda da altının gram/TL fiyatında 2.643 seviyesi geçilirse tırmanış güçlenebilir.

 

Balcı’ın analizinden diğer dikkat çeken kesitleri sizin için derledik:

Dolar zayıflayıp ABD tahvil faiz oranları da gerileyince altının ons fiyatındaki yükseliş ivme kazandı. 17 Temmuz’da denenen 2.483 dolar zirvesine oldukça yaklaşıldı. Sert yükseliş sonrası görülen kâr satışlarını olağan karşılamak gerekir. 2.483-2.500 dolar bandında teknik açıdan ciddi bir direnç söz konusu. Bu seviye geçilirse daha üst hedefleri ayrıca değerlendirmek gerekecek. Bu yıl için 2.800-3.000 dolar hedefleri yabancı yatırım bankaları raporlarında sıkça dillendirilen bir durum.

İç piyasalarda altının gram/TL fiyatında da benzer görünüm hakim. 2.643 zirvesi test edildi. Bilindiği üzere gram/TL altının bileşenleri, dış piyasalardaki ons fiyatı ve iç piyasalardaki dolar/TL kurundan oluşmaktadır. Altının ons fiyatındaki yükselişin yanı sıra dolar/TL kuru da hafifçe yükselince zirve yakalandı. 2.643 seviyesi geçilirse daha üst hedefler için güç kazanabilir. Teknik veriler açısından değerlendirme yapıldığında; Ons ve gram/TL altın için direnç noktalarında kâr satışları görülse de çıkış hareketlerinin gücünü koruduğunu söylemek mümkün.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler