Sosyal Medya

Genel

Alın size Bayram gündemi!  Erdoğan faiz indirimi  mi istiyor?—iddiadır

"Şu anda işi sıkı tutuyoruz. Ama bütün mesele yine geliyor, faiz olayına dayanıyor. İnşallah faizde atacağımız adımlarla enflasyonu son çeyrekte çok daha olumlu bir konuma taşımış olacağız"

Alın size Bayram gündemi!  Erdoğan faiz indirimi  mi istiyor?—iddiadır

Haberler.com sitesinin haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu olan enflasyonla ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulundu. “Şu anda işi sıkı tutuyoruz. Ama bütün mesele yine geliyor, faiz olayına dayanıyor. İnşallah faizde atacağımız adımlarla enflasyonu son çeyrekte çok daha olumlu bir konuma taşımış olacağız” dedi. Haberler.com sitesinin yorumuna göre, bu ifadeyle   Erdoğan, faiz indirimi ihtimalini tekrar gündeme taşıdı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya ve İtalya ziyaretleri dönüşünde uçakta gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Son 1 yılda yüzde 75’e kadar çıkan enflasyonla ilgili konuşan Erdoğan, uyguladıkları politikalarla hedefe yaklaştıklarını belirtip “Yılın son çeyreğini bekleyeceğiz. Yılın son çeyreğinde inşallah bunlar tam manasıyla görünecek.” dedi.

“BÜTÜN MESELE YİNE GELİYOR, FAİZE DAYANIYOR”

Enflasyonla ilgili açıklamalarda bulunurken dikkat çeken bir faiz yorumu da yapan Erdoğan, tekrar faiz indirimi ihtimalini gündeme taşıdı. “Şu anda işi sıkı tutuyoruz.” diyen Erdoğan “Ama bütün mesele yine geliyor, faiz olayına dayanıyor” diyen Erdoğan, Mayıs 2023 seçimleri öncesindeki “Faiz sebep enflasyon netice” tezini hatırlatan çıkışla “İnşallah faizde atacağımız adımlarla enflasyonu son çeyrekte çok daha olumlu bir konuma taşımış olacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

Mahfi Eğilmez de faiz indirimi konusunu satırlarına taşıdı:

 

Mahfi Eğilmez 18 Haziran tarihli “Kur niçin yükseliyor” başlıklı köşe yazısında bu açıklamayı şöyle yorumladı:

 

Cumartesi günü de Cumhurbaşkanı, bir soru üzerine şöyle bir cümle kurdu: “Bütün mesele yine geliyor, faiz olayına dayanıyor. İnşallah faizde atacağımız adımlarla enflasyonu son çeyrekte çok daha olumlu bir konuma taşımış olacağız.” Bu sözler piyasada sonbaharda faiz indirimine gidileceği şeklinde anlaşıldı. Çünkü daha önce enflasyonun nedeninin faiz olarak gösterilmesi söz konusu olmuş ve faiz indirimlerine gidilmişti. Kurun yukarıya gitmesinin ardındaki ikinci neden budur. Böylece öteden beri kulaktan kulağa fısıldanan “Eylül Beklentisi” açık açık konuşulur oldu. Faizin düşürülmesi kuşkusuz bu yolla elde edilecek kazancı düşüreceği için alınan yüksek riske değip değmeyeceği tartışmasını gündeme getiriyor. Ne var ki yukarıda anlattığım mekanizmayla dolar faizine dönüşen Türk Lirası mevduat faizinin de uzun süre bu şekilde devam etmesi mümkün değil.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler