Genel
Ali Bilge yazdı: İKİSİ BİR ARADA: PETROL ve URANYUM..
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami , Van sınırına çok yakın , neredeyse sıfır noktasında, İran Kürdistan’ının da yer alan bir alanda uranyum çıkarmaya başladıklarını açıklamıştı.
İktidar medyasının seçimlere giderken ve yılbaşlarında sürekli fosil yakıt müjdelerini gündeme getirme alışkanlığı var. Yine Gabar’da yüksek oktanlı petrol bulunduğu, Karadeniz doğalgazı ve kaya gazı patlatma usulüyle yeni rezervlere ulaşıldığı, ülkenin enerji açığının bu şekilde çözüleceği haberleri servis edilmeye başladı. Yıllar önce 1 Ocak günlü bir resmi gazetede, Türkiye’nin kömür stratejisinin değiştiği kararını okuduğumu da hatırlarım.
Suriye sınırındaki mayınlar çok eski ve yaralı bir konu, yıllardır süre gelen bir sorun , sınırda bazı bölgelerde mayın temizliği halen devam ediyor. Mayınlı arazide petrol olduğu yıllardır dile getirilir. Suriye sınırına çok yakın bir yerde Nusaybin doğusunda Günyurdu köyünde, TPAO’nun açtığı kuyudan günde 1000 varil petrol üretildiğini yapılan açıklamalarla biliyoruz. Bu alanda çıkarılan petrolün miktarı ve kalitesi üzerinde çok duruluyor, çok ciddi ciddi rezerv rakamları veriliyor.
Sınırın karşısında Suriye tarafında ise, 180’e yakın petrol kuyusu olduğu bildiriliyor, kuyuların Suriye Kürtleri tarafından işletildiği belirtiliyor. Türkiye ve Suriye sınırındaki kuyuların bir birlerine çok yakın olduğu, 4 km’lik bir mesafede bulunduğu da diğer önemli bir ayrıntı!
Tüm bu konular, önümüzdeki dönemde siyasi ve askeri gerilim ve tehlikelerin daha da artmasına sebebiyet verecek hususlar gibi gözüküyor. Önceki günde ABD’nin , Suriye’deki askeri birliklerini takviye ettiği haberleri ajanslara düştü!
İRAN URANYUM TECRÜBESİNİ PAYLAŞMAK İSTİYOR!
Geçtiğimiz aylarda ilginç iki haber de gözüme çarpmıştı. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami , Van sınırına çok yakın , neredeyse sıfır noktasında, İran Kürdistan’ının da yer alan bir alanda uranyum çıkarmaya başladıklarını açıklamıştı.
Bu haberden kısa bir süre önce yayınlanan başka bir haberde tamamlayıcı nitelikte dikkat çekiciydi. Yine İslami; “ülkesinin nükleer alandaki tecrübe ve kazanımlarını Türkiye ile paylaşmaya hazır olduğunu” belirtmişti.
İran’da yaşanan suikastlar nedeniyle iptal edilen İran Cumhurbaşkanın İbrahim Reisi’nin Türkiye ziyareti gerçekleşseydi, sanıyorum , Uranyum meselesi de görüşülecek konular arasındaydı. İran’ın uranyum zenginleştirme programını Türkiye ile paylaşılması çok önemli ve dikkatle izlenmesi gereken bir husus. Mülkiyetinin kime ait olduğu belli olmasa da Türkiye’nin yakında bir nükleer enerji santrali oluyor. İktidarın Rusya ile yaptığı iş birlikleri hakkında yeterince bilgi sahibi değiliz, kamuoyu olarak belirsizlik içeren ve bilgisiz olduğumuz derin mevzular.
Enerji ham maddeleri ve savaşlar, 150 yıldır bölgenin bitmeyen kaderidir. Şirketler ve yönetimler kazanıyor, yakıtlar üzerine kurulu stratejilerin bedelini gezegenimiz iklim yıkımı ile, bölge halkları da hayatları ile ödüyor.
Uranyum ve petrol ! İran ve Suriye! çok ilginç ve önemli, yorum sizin..
Ali Bilge
İktisatçı-Gazeteci
11-01-2024