Sosyal Medya

Ekonomi

Yurtdışı alışverişe vergi zammı

Yurtdışından siparişle yapılan alışverişe vergi yüzde 66-100 oranında artırıldı.

Yurtdışı alışverişe vergi zammı

 

Yurt dışından alışveriş yapanlara yönelik yeni düzenleme yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete’deki karara göre yurt dışından sipariş edilen ürünlerin vergilerinde yüzde 66 ile yüzde 100 oranında artış yapıldı. Alışveriş limiti ise 150 Euro’dan 30 Euro’ya indirildi. Karar 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

Daha önceki düzenlemede AB’den gelen ürünlerde vergi yüzde 18, diğer ülkelerden gelirse vergi yüzde 30’du.

Türkiye’de ürün fiyatlarının aşırı artması nedeniyle vatandaşlar Temu, Aliexpress gibi sitelerle yurt dışı alışverişlerine yönelmişti. Türk lirasının ülkeden çıkmasını engellemek isteyen AKP iktidarı yurt dışı alışverişine sınırlama getirdi.

Alışveriş 30 Euro’yu aşarsa takip gerekiyor

Kanun maddesinde belirtilene göre, 30 euro’yu aşan bin 500 euro’yu aşmayan ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemlerine ilişkin faaliyetlerinin takip edilip sonuçlandırılması gerekiyor. Posta idaresi ile Ticaret Bakanlığı’nda belirlenen koşulları taşıyan hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler dolaylı temsilci olarak yetkili kılınabiliyor. Yetkiyi kullanacak olan hızlı kargo şirketleri gümrük müşaviri çalıştırıyor. Ticaret Bakanlığı, ihracat rejimine konu eşya için miktar veya değer limitlerini ayrı ayrı on katına kadar artırmaya yetkili durumda.

Bu arada, alınan ürünün 30 kilogramı geçmemesine dikkat edilmesi gerekiyor. Satın alınan ürünler, 30 kilogramı geçiyorsa gümrük ticari kanunlarına tabii oluyor. 30 kilogramı geçen ürünler hesaplanırken ek olarak yüzde 48 gümrük vergisi de uygulanıyor.

Yurt dışı alışverişini kısıtlayacak olan karar hakkında Ticaret Bakanlığı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son aylarda yurtdışından posta veya hızlı kargo yoluyla ülkemize gelen, gerçekte ticari faaliyet amaçlı eşyalarda gerek kalite düşüklüğü nedeniyle tüketicilerden gerekse de bu ithalatın çok hızlı artması nedeniyle imalatçı – satıcı esnaf, tacir ve KOBİ’lerden esnaf odalarından ticaret ve sanayi odalarından satış, üretim ve istihdam kaybı şeklinde yoğun şikayetler gelmesi üzerine, bu konuda aksiyon alınması gereği doğmuştur”

Değişiklikler 21 Ağustos tarihinde yürürlüğe girecek.

Buna göre

Avrupa Birliği’nden (AB) gelen kargolarda vergi yüzde 18’den yüzde 30’a yükseldi.

AB dışı ülkelerden gelen kargolarda ise vergi yüzde 30’dan yüzde 60’a çıkarıldı.

Böylece vergilerde yüzde 66 ile yüzde 100 arasında değişiklik yapılmış oldu.

Örneğin, Çin’den ürün sipariş edildiği varsayılırsa, 100 liralık ürünün gümrük vergisi yüzde 60, Özel Tüketim Vergisi yüzde 20 (bazı ürünler muaf tutuluyor), gümrük sunum ücreti 22 lira, Damga Pulu Vergisi 2.2 lira olarak çıkıyor. Nihai olarak 100 TL’lık ürünün ücretsiz kargoyla elinize ulaşması 216.2 liraya yükseliyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler