Sosyal Medya

Ekonomi

Yeni Vergi Paketi

Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaşan yeni vergi paketinin 10 kalemde değiştirilen yeni oran ve cezalarla bütçeye 155 milyar TL ek gelir sağlaması bekleniyor.

Yeni Vergi Paketi

Yeni vergi paketi, kayıt dışı ile mücadeleyi hedeflerken 10 kalemde vergi oranları yenilendi, ceza miktarları güncellendi. Yeni vergi paketinin bütçeye 155 milyar TL ek gelir sağlaması bekleniyor.

Vergi paketinin içerisindeki düzenlemelerden en yüksek ek gelir beklenen kalemin 110 milyar TL ile asgari kurumlar vergisi olduğu görülüyor.

Yurtdışına çıkış harcı 150TL’den 500TL’ye çıkarıldı. Harç, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Böylece buradan yıllık 4.3 milyar TL ek gelir sağlanması bekleniyor.

Vergi usul yasasında cezalar da artırıldı. Eski mevzuatta 250, 500, bin TL gibi olan ceza tutarları 5bin, 10bin, 20bin TL gibi güncel değerlere yükseltildi.

Diğer yandan KDV istisnası ve indirimlerinin kaldırılmasından yıllık 5 milyar 400 milyon TL gelir elde edilmesi bekleniyor.

Yap-İşlet-Devret modelli kanu özel işbirliği projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan da ciddi bir vergi kazancı bekleniyor. Burada yüzde 25 olan kurumlar vergisinin yüzde 30’a çıkarılması ve sonucunda ilave 70 milyar TL yıllık gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Çok uluslu şirketlerden de alınacak küresel asgari kurumsal vergisi kazancının 40 milyar TL gelir sağlaması bekleniyor.

SGK’nin gelirinde yüzde 12.5 artış olması bekleniyor. SGK’nın prim gelirinde bir yılda yaklaşık 10.9 milyar TL artış öngörülüyor.

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı sayılanlardan, ilk defa emekli aylığı bağlananların, 5 puanlık sosyal destek priminin ödenmesine ilişkin uygulamanın sonlanmasının kamu giderinde 13,7 milyar TL azalma sağlaması bekleniyor.

Bu arada en düşük emekli aylığının 12.500 TL’ye çıkarılması bu yıl bütçeye 33 milyar 200 milyon TL ek maliyet yansıtacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler