Sosyal Medya

Ekonomi

Yeni Şafak yüksek faizi şikâyet etti akıllara gazetenin “Ağbal operasyonu”geldi

TCMB’nin faiz artırdığı ve başkanlığında Naci Ağbal’ın olduğu dönemde “bu operasyonu kim adına çektiniz” diye başlık atan Albayrak Grubu’na ait…

Yeni Şafak yüksek faizi şikâyet etti akıllara gazetenin “Ağbal operasyonu”geldi

TCMB’nin faiz artırdığı ve başkanlığında Naci Ağbal’ın olduğu dönemde “bu operasyonu kim adına çektiniz” diye başlık atan Albayrak Grubu’na ait Yeni şafak Gazetesi dünkü PPK ardından faizi beklendiği gibi değiştirmeyen merkez bankasını yine hedefe koyarak manşete taşıdı. Ağbal bu hedef gösterme ardından görevden alınmış ve bugünkü yüksek enflasyonun nedeni olan süreç Nas politikası adı altına yeni isimlerle başlatılmıştı.

Yeni Şafak Gazetesi’nin haberine göre, birçok sektörden gelen şikâyetlere rağmen Merkez Bankası’nın yüksek faizde ısrar etmesi, üretimi ve yatırımları baltalıyor. Gazete, ödenen yüksek faize atıfta bulunuyor. Ancak yüksek enflaysona veya enflasyonun neden bu sevyeye kadar yükseldiği konusuna değinmiyor. TCMB’nin hizmet enflasyonundaki seyir nedeniyle faiz indirmediğinden bahsediyor sadece.

Hem faiz oranlarında hem de borç miktarında yaşanan yükseliş vatandaşın ve işletmelerin sırtına ağır yük bindirdi. Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları için 2 trilyon 424 milyar 132 milyon lira faiz ödendi. Türk parası cinsinden ticari kredilere bakıldığında ödenen faiz 3 trilyon 276 milyar 675 milyon liraya yaklaştı. Ticari kredilere yabancı para cinsinden ödenen faiz de 442 milyar 352 milyon lira ile rekor kırdı. Böylece son 1 yılda kullandırılan kredilere ödenen toplam faiz 6 trilyon 143 milyar 160 milyon lirayı buldu. Bu rakama yurt dışından yapılan borçlanmaların maliyeti de eklendiğinde bir yılda ödenen faiz tutarı 7 trilyon liraya yaklaşıyor.

Kabinde değişikliğinin konuşulduğu ve Berat Albayrak isminin yeniden dolaşımda  bugünlerde Yeni Şafak’ın bu haberi Bakan Şimşek politikalarında girilen zorlu dönemeçte Bakan’ı yıpratmak amaçlı görünüyor. Ağbal kadar doğrudan hedefe konmadan, daha dolambaçlı şekilde Şimşek politkaları eleştiriliyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler