Sosyal Medya

Ekonomi

Vega Portföy: 12-16 Ağustos veri yoğun haftada GSHY, üretim ve enflasyon verileri takip edilecek

Vega Portföy: 12-16 Ağustos veri yoğun haftada GSHY, üretim ve enflasyon verileri takip edilecek 12 – 16 Ağustos 2024 veri…

Vega Portföy: 12-16 Ağustos veri yoğun haftada GSHY, üretim ve enflasyon verileri takip edilecek

Vega Portföy: 12-16 Ağustos veri yoğun haftada GSHY, üretim ve enflasyon verileri takip edilecek

12 – 16 Ağustos 2024 veri yoğun haftada takip edilecek en önemli başlıklar ABD’de enflasyon (TÜFE, çekirdek TÜFE ve ÜFE), perakende satışlar, sanayi üretimi, konut; Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya’da 2Ç2024 GSYH; Türkiye’de cari açık, bütçe dengesi, işgücü ve perakende satış verileri takip edilecek.

Kaynak: TÜİK, TCMB, Turkey Data Monitor, tradingeconomics.com.

12 Ağustos 2024, Pazartesi

Türkiye’de Haziran ayına ilişkin olarak perakende satışlar, ciro endeksi ve işsizlik oranı verileri takip edilecek. Kredi kart harcamalarındaki yavaşlama ve tüketici kredilerindeki yataya yakın seyir perakende satışlarda zayıflamanın süreceğine, Haziran ayı öncü verileri istihdamda zayıflığa işaret etti. Perakende ticaret endeksinin görece olarak sanayi üretiminden daha yavaş zayıflaması ve artan imalat maliyetleri sanayi sektöründe reel bazda cironun daha düşük artmasına sebep oluyor.

Kaynak: Turkey Data Monitor.

13 Ağustos 2024, Salı

Türkiye’de Temmuz ayı konut satışları, Haziran ayı inşaat maliyet endeksi ve cari işlemler dengesi verileri açıklanacak. Kurdaki artış inşaat maliyetlerini yukarı çekmeye devam edecektir. Azalan dış ticaret açığı ve artan turizm gelirine bağlı olarak Haziranda cari açığı 0,1 milyar dolar açık vereceğini tahmin ediyoruz. Yüksek kredi maliyetlerinin de etkisiyle konut satışlarında aşağı yön korunacak mı izleyeceğiz.

Kaynak: Turkey Data Monitor.

ABD’de Temmuz ayı ÜFE (jeopolitik risklerin emtia ve taşıma maliyetlerini yukarı çekmesine bağlı olarak aylık artışın hızlanmasını bekliyoruz) ve 9 Ağustos haftası API ham petrol stoku değişimi açıklanacak.

Almanya ve Euro Bölgesinde gelecek 6 ayı kapsayan Ağustos ayı ZEW Ekonomik Güven Endeksi (eşik 0) açıklanacak. Endeks Temmuzda hem Euro Bölgesi hem de Almanya’da 9 aydan sonra ilk kez düşüş kaydetmişti.

İngiltere’de Haziran ayı işsizlik oranı açıklanacak. Mayısta Nisan ayına benzer olarak işsizlik oranı %4,4 ile yüksek seviyesini korumuştu.

14 Ağustos 2024, Çarşamba

ABD’de Temmuz ayı TÜFE ve çekirdek TÜFE ile 9 Ağustos haftası MBA 30-yıl mortgage faiz oranı, mortgage başvuruları haftalık değişimi ve EIA ham petrol haftalık stok değişimi izlenecek. ABD’de çekirdek TÜFE Haziranda yıllık %3’e hızlanmıştı. Ekonomik aktivitedeki yavaşlama sinyalleri ve tüketici enflasyonundaki yavaşlama Eylül toplantısında faiz indirimini desteklerken üretici maliyetlerindeki artış ve artan jeopolitik riskler FED’in Kasım toplantısını beklemesine sebep olabilir.

Kaynak: tradingeconomics.com

Euro Bölgesinde 2Ç2024 GSYH ikinci tahmini (çeyrek bazda %0,3 artışla hızın aynı kalması tahmin ediliyor) ile Haziran ayı sanayi üretimi (aylık %0,7 artış bekleniyor) verileri açıklanacak.

Kaynak: tradingeconomics.com

İngiltere’de Temmuz ayı TÜFE (yıllık %2,3’e hızlanması tahmin ediliyor) açıklanacak.

15 Ağustos 2024, Perşembe

Türkiye’de Temmuz ayı merkezi yönetim bütçe dengesi ve Tarım-ÜFE, Haziran ayı ücretli çalışan istatistikleri ile 9 Ağustos haftası para ve banka verileri açıklanacak. Bütçe açığındaki artış Hazine’nin borçlanma maliyetini artırırken, Temmuzda motorin fiyatlarındaki artış Tarım-ÜFE’nin aylık bazda hızlanmasına sebep olacaktır. 2 Ağustos haftasında brüt rezervler haftalık 2,3 milyar dolar artışla 150,8 milyar dolar, swap hariç net rezerv 3,7 milyar dolar artışla 20,7 milyar dolar seviyesine yükseldi. Aralık 2021’de başlayan ve 18 Ağustos 2023’te 3,4 trilyon TL’ye kadar yükselen KKM 2 Ağustos’ta 1,76 trilyon TL ile Nisan 2023 seviyesine geriledi, DTH Haziran 2024’te başlayan artış eğilimini sürdürerek 0,3 milyar dolar artışla 165,4 milyar dolar oldu. Kredi kart harcamalarında artış, ticari ve tüketici kredilerinde ise yavaşlama sürdü.

Kaynak: Turkey Data Monitor.

ABD’de 10 Ağustos haftası ilk işsizlik başvuruları ile Temmuz ayı perakende satışlar (aylık %0,3 artışa hızlanması bekleniyor) ve sanayi üretimi (aylık %0,1 artışa yavaşlaması bekleniyor) verileri açıklanacak. Aşağıdaki grafikte de görüldüğü gibi arz ve talepteki zayıflık elbette FED’den faiz indirim beklentilerini artırıyor ancak Çin, Japonya ve Euro Bölgesindeki zayıflık FED’in ilk faiz indirim hamlesinin 25 baz puanla sınırlı kalmasına sebep olabilir.

Kaynak: tradingeconomics.com

Japonya’da 2Ç2024 GSYH ilk tahmini açıklanacak. Çeyrek bazda %0,5 artışa hızlanması bekleniyor.

Çin’de Temmuz ayı konut fiyat endeksi, sanayi üretimi (yıllık %5,2’ye yavaşlaması bekleniyor), perakende satışlar (yıllık %2,6 artışa hızlanması bekleniyor) ve işsizlik oranı açıklanacak.

İngiltere’de 2Ç2024 GSYH ilk tahmini ve Haziran ayı GSYH verileri açıklanacak.

16 Ağustos 2024, Cuma

Türkiye’de TCMB Ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketi (önceki ankette yılsonu TÜFE beklentisi %42,95), Haziran ayı hizmet üretim endeksi ve konut fiyat endeksi ile Mayıs ayı özel sektör yurtdışı kredi borcu (Nisan 168,5 milyar dolar) açıklanacak. Rezervlerdeki iyileşme Türkiye’nin ödemeler dengesi üzerindeki baskının azalmasına sebep olurken, yurt içinde finansman zorluğu yurt dışı borcu yukarı çekiyor.

Kaynak: Turkey Data Monitor.

ABD’de Ağustos ayı Michigan Tüketici Güveni ilk tahmini (istihdamdaki zayıflık güven endeksini aşağı çekiyor) ile Temmuz ayı inşaat izinleri ilk tahmini ve konut başlangıçları açıklanacak. Yüksek faiz oranları inşaat izinleri ve konut başlangıçlarının zayıf kalmasında etkili oluyor.

İngiltere’de Temmuz ayı perakende satışlar açıklanacak. BOE’nin Ağustostaki faiz indiriminin etkilerini önümüzdeki ay görmeye başlayacağız.

Dr.Fulya Gürbüz

www.vegaportfoy.com

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler