Sosyal Medya

Ekonomi

TÜRKONFED Başkanı: Yüksek katma değer üretemediğimiz her süreç, bizi asgari ücret ekonomisine mecbur bırakıyor

31 federasyon ve yaklaşık 100 bin şirketi çatısı altında toplayan TÜRKONFED’in Başkanı Süleyman Sönmez, mevcut ekonomik görünümü Ekonomi’ye değerlendirerek şu…

TÜRKONFED Başkanı: Yüksek katma değer üretemediğimiz her süreç, bizi asgari ücret ekonomisine mecbur bırakıyor
31 federasyon ve yaklaşık 100 bin şirketi çatısı altında toplayan TÜRKONFED’in Başkanı Süleyman Sönmez, mevcut ekonomik görünümü Ekonomi’ye değerlendirerek şu temel sorunlara dikkat çekti:
  • Yüksek üretim maliyetleri ve tedarik sorunları.
  • Yüksek enflasyon ve satın alma gücündeki düşüş.
  • Savaşların ihracat pazarlarına etkisi.
  • Finansmana erişim zorlukları ve döviz kurundaki artışlar.

Enflasyon ve Üretim

Sönmez, yüksek enflasyonun artık Türkiye için istisna değil, bir kural haline geldiğini belirtti. İş insanları bu enflasyonist ortamda iş yapmayı öğrenmek zorunda kalıyor. Ayrıca, düşük verimlilik ve katma değer, kayıt dışı ekonomi ve vergi adaletsizliği, ve 21. yüzyıl şartlarına uygun planlama eksikliği gibi derin sorunlar olduğuna vurgu yaptı.

Sönmez’in önerdiği çözüm adımları şunlar:

  1. Stratejik Sektörlere Destek: Yüksek teknolojili üretim ve katma değerli ihracat yapan sektörlere uzun vadeli ve uygun koşullarda destek sağlanması. Bu destek KGF, Eximbank ve diğer finans kuruluşları tarafından verilmelidir.
  2. Bölgesel Kalkınma: Devlet Planlama Teşkilatının bağımsız bir kurum olarak yeniden kurulması gerektiğini belirtti. Bölgesel rekabetçiliğin batıdan doğuya zayıfladığına dikkat çekti.
  3. Ekonomik Politikalarda Denge: Kısa vadeli hızlı büyüme yerine, kaliteli ve sürdürülebilir büyümeye odaklanılması gerektiğini savundu. Hızlı büyüme enflasyonu artırıyor ve ekonomik dengesizliklere yol açıyor.

Üretim ve Tüketim Dengesizliği

Sönmez, tüketim talebinin hızla arttığını ancak üretimin bu artışı karşılayamadığını, bunun da yüksek enflasyona yol açtığını belirtti. Enflasyonu düşürmek için üretim ve tüketim arasındaki makasın kapatılması gerektiğini vurguladı. Bu sorunun sadece para politikaları ile çözülemeyeceğini, eğitim, vergi ve kayıt dışı ekonomi konularında reformlar yapılması gerektiğini ifade etti.

Anadolu İş Dünyasının Durumu

İlk yarıda Anadolu iş dünyasının durumunun parlak olmadığını belirten Sönmez, finansmana erişim sorunlarının devam ettiğini söyledi. İşletme sermayesi finansmanı ve yeni yatırım finansmanı bulmakta zorlanan işletmelerin oranı yüksek. Her 10 iş insanından 9’u bankalardan kredi alma sürecinde sorun yaşadığını ifade etti. Diğer önemli sorunlar arasında vergi kaçağı ve kayıt dışı ekonomi, iflas ve ödeme sorunları, ithalata bağımlılık ve rekabetçilik kaybı bulunuyor.

Kamu Tasarruf Paketleri ve Ekonomi Programları

Sönmez, mevcut kamu tasarruf paketlerinin yetersiz olduğunu ve yeniden ele alınması gerektiğini söyledi. Ayrıca, uygulanmakta olan ekonomi programlarının hedeflerine ulaşmak için kullanılan araçların gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Anadolu iş dünyasının karşılaştığı zorlukların aşılması için stratejik uzun vadeli politikalar ve yapısal reformların hayata geçirilmesi gerektiği vurguladı. Bu adımların atılması, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve istikrar için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler