Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye’de plakalarda karekod uygulaması… Eski plakalar değişiyor mu?

Türkiye'de plakalarda karekod uygulaması, yeni yıl itibariyle hayata geçti. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren basılan tüm tescil plakalarında karekod bulunması zorunlu hale geldi.

Türkiye’de plakalarda karekod uygulaması… Eski plakalar değişiyor mu?

Türkiye’de plakalarda karekod uygulaması, yeni yıl itibariyle hayata geçti. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren basılan tüm tescil plakalarında karekod bulunması zorunlu hale geldi.

 

 

Yeni düzenlemeye göre, araçların ön ve arka taraflarında bulunması zorunlu olan plakalarda artık karekod yer alacak. Bu değişiklik, araç ve sahibiyle ilgili bilgilere hızlı erişim sağlayarak, güvenlik önlemlerini artırmayı amaçlıyor.

 

NTV’den Murat Şahin’in haberine göre, tescil edilen tüm araçlarda karekodlu plaka kullanımı zorunlu hale getirilmiş durumda. Yani yeni araç alımlarında, alım satım işlemlerinde, kayıp plaka durumlarında ve muayene sonrası kalan plakalarda karekodlu plaka verilmesi gerekecek. Bu karekod, aracın seri numarası, üretim yeri ve tarihi gibi birçok önemli bilgiye daha hızlı bir şekilde ulaşmayı sağlayacak.

 

Karekodlu plakaları noterler ve Şoförler Odaları gibi belgelendirilmiş yerler basabilecek. Karekod, plakadaki il kodu ile harfler arasında konumlanacak ve 15×15 mm ebatında olacak. Ayrıca, plakalara 12 haneli bir seri numarası da işlenecek.

 

Düzenleme, mevcut plakaları değiştirme zorunluluğu getirmiyor; sadece yeni plakalar için geçerli. Bu uygulama ile sahte ve modifiye edilmiş plakaların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

 

2024 itibariyle “plakanın okunurluğunu engelleyen değişiklikler” cezası 2 bin 647 TL, “sahte plaka kullanma cezası” ise 32 bin 170 TL olarak belirlenmiştir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler