Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye ekonomisi 2024 yılının 2. çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ikinci çeyreğe ilişkin dönemsel gayrisafi yurt içi hasıla verilerini yayımladı. Türkiye ekonomisi 2024 yılının 2. çeyreğinde…

Türkiye ekonomisi 2024 yılının 2. çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ikinci çeyreğe ilişkin dönemsel gayrisafi yurt içi hasıla verilerini yayımladı. Türkiye ekonomisi 2024 yılının 2. çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü. Çeyreklik bazda da büyüme yüzde 0,1 oldu.

Kişi başına GSYH, 2023 yılında cari fiyatlarla 311 bin 109 TL, ABD doları cinsinden 13 bin 243 dolar oldu.

Yılın ilk çeyreğinde güçlü bir ivme yakalayan tüketim, ikinci çeyrekte sınırlı bir katkı sağlayarak daha zayıf bir performans sergiledi.

TÜİK verilerine göre, yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yalnızca %1,6 oranında arttı. Bu, 2020’deki salgın döneminden bu yana iç tüketimde gözlemlenen en düşük büyüme oranı oldu.

Kamu harcamaları ise aynı dönemde %0,7 oranında bir artış kaydetti.

Dış talep açısından bakıldığında, ihracat büyümesi neredeyse durma noktasına gelirken, ithalat da tüketime paralel olarak %5,7 oranında geriledi.

Stoklarda ise ikinci çeyrekte %0,5’lik bir artış görüldü.

GSYH’yi oluşturan faaliyetler olarak 2Ç24’te diğer hizmet faaliyetleri %7,4, inşaat %6,5, tarım sektörü ile gayrimenkul faaliyetleri %3,7, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetleri %3,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %3,2, hizmetler %2,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %0,6 arttı. Sanayi sektörü ise %1,8 daraldı.

Sanayi sektörü daraldı, hizmet sektörü yavaşlayarak büyüdü

Yılın ikinci çeyreğinde sektörel bazda büyümeye bakıldığında, birçok sektörde yavaşlama görülürken, sanayi sektörü özellikle daralma yaşadı.

TÜİK verilerine göre, sanayi sektörü ikinci çeyrekte %1,8 oranında küçüldü. Bu, 2022 yılının dördüncü çeyreğinden bu yana en kötü sanayi performansı olarak kaydedildi.

Hizmet sektörü ise ivme kaybetse de büyümesini sürdürdü ve ikinci çeyrekte %2,9 oranında büyüme kaydetti. Ancak bu büyüme, salgın yılının üçüncü çeyreğinden bu yana en yavaş gerçekleşen büyüme oldu.

 

Emeğin GSMH içindeki payı yükseldi, sermayenin payı istikrar kazandı

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın ikinci çeyreğinde %33,8 iken, bu oran 2024 yılında %40,8 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %44,6 iken %37,4 oldu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler