Ekonomi
TÜİK genel tarım sayımı için harekete geçti
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarım politikalarının belirlenmesinde etkili olacak olan "genel tarım sayımı" için çalışmalarına başladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarım politikalarının belirlenmesinde etkili olacak olan “genel tarım sayımı” için çalışmalarına başladı.
TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, kurum, 2023 yılında işsizlikten enflasyona, sanayi üretiminden büyümeye kadar 100 farklı konuda 375 haber bülteni yayımladı. Bu yıl ise 100 konuda 377 bültenin yayımlanması planlanıyor.
TÜİK, Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında genel tarım sayımı çalışmalarına odaklanmış durumda. Türkiye’de daha önce 1927, 1950, 1963, 1970, 1980, 1991 ve 2001 yıllarında olmak üzere 7 genel tarım sayımı gerçekleştirilmişti.
Yeni tarım sayımı iki aşamada gerçekleşecek. Birinci aşamada, mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin belirlenmesi, tarımsal faaliyette bulunan işletmelerin tespiti, uygulanacak soru formları ve veri giriş programlarının hazırlanması, bilgilendirme, eğitim ve tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.
İkinci aşamada ise, birinci aşamada elde edilen bilgiler esas alınarak uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen değişkenlere ilişkin veriler tam sayım ve örnekleme yoluyla derlenecek. Çiftçi Kayıt Sistemi’nde yer almayan potansiyel tarım arazilerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar devam ederken, elde edilen veriler arasında arazi ve hayvan varlığı, iş gücü, tarımsal sulama, mekanizasyon gibi önemli bilgiler bulunuyor.
Bu genel tarım sayımıyla, tarımsal yapıya ilişkin detaylı bilgiler elde edilmesi ve tarım istatistiklerinin kalitesinin artırılması hedefleniyor. Böylece, tarım sektöründe karar alıcıların faydalanabileceği güçlü bir veri ekosistemi oluşturulmuş olacak.
Ayrıca, istatistiklerin daha kolay anlaşılır olması amacıyla grafik, harita, tablo ve görsellerle desteklenen portallara yönelik çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda çocukların istatistik okuryazarlığını artırmak için “çocuk portalı” geliştiriliyor. Portal, neşeli ara yüz ve istatistikler ile matematik ağırlıklı oyunlara yer verecek. Yapay zeka teknolojileri kullanılarak, soru-cevap uygulamalarıyla çocuklar ilgili alanlara yönlendirilecek. Portalın bu yılın ilk çeyreğinde hizmete alınması planlanıyor.
TÜİK ayrıca, istatistik okuryazarlığını tüm kesimlere yaymayı hedefleyerek hazırladığı yayınların kapsamını da genişletmeyi planlıyor.